Διοικητικοί δικαστές: "Να αποκατασταθούν οι συντάξεις μας"

Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών
Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών EUROKINISSI

Με το ψήφισμά της Tακτικής Γενικής Συνέλευσης η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να εκσυγχρονιστεί η διοικητική δικαιοσύνη.

Την ανάγκη κυβερνητικής πολιτικής για τη μείωση των διαφορών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση επισημαίνει στο ψήφισμά της Tακτικής Γενικής Συνέλευσης η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ενώ καταγγέλλει ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Στο ψήφισμά της 10ης Φεβρουαρίου, οι διοικητικοί δικαστές ζητούν τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δικαιοσύνης με την αύξηση της χρηματοδότησης, την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και την επίλυση του χρονίζοντος κτηριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και την ανάκτηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση των πολύμορφων εμποδίων πρόσβασης στη διοικητική δικαιοσύνη, την άμεση προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, την αποκατάσταση των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Παράλληλα, καταγγέλουν ότι «οι αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με συνέπεια, την κατάργηση της δικαστικής λειτουργίας και την αποδόμηση του κράτους δικαίου καθώς και την αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων στα διοικητικά δικαστήρια υποθέσεων, η εκδίκαση των οποίων καθίσταται σχεδόν αδύνατη σε χρόνο επίκαιρο». Διαπιστώνουν επίσης, «την διαχρονική αδράνεια της πολιτείας, αλλά και την ασχεδίαστη τακτική της κυβέρνησης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοικητική δικαιοσύνη, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον συνεχών αυξανόμενων διοικητικών διαφορών που γεννώνται από την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και την οικονομική καχεξία που χαρακτηρίζει την εποχή της κρίσης».

Τέλος, υπογραμμίζουν πως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δικαστηρίων, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, οι θλιβερές συνθήκες στέγασης κυρίως των διοικητικών δικαστηρίων της περιφέρειας και η παντελής απουσία υποστηρικτικών δομών διαμορφώνουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων, η διατήρηση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη καθιστούν την δικαιοσύνη αγαθό πολυτελείας. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν, η συμπίεση του δικαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών με σκοπό την κάλυψη των ταμειακών αναγκών σε συνδυασμό με την απόπειρα περαιτέρω συρρίκνωσης του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία, οι διοικητικοί δικαστές εγγυώνται την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Καλούνται να αντέξουν τις πανταχόθεν πιέσεις για κορύφωση της ποσοτικής απόδοσής τους και με αίσθημα ευθύνης και ανεξαρτησίας να επιλύσουν τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική μεταφέρει στα δικαστήρια.

Πρώτος σε ψήφους στις αρχαιρεσίες των Διοικητικών Δικαστών αναδείχθηκε ο εφέτης Βασίλης Φαιτάς, έως τωρα ΓΓ της Ένωσης. Μετά την καταμέτρηση, των ψηφοδελτίων των εκλογών της 10.2.2019 και με βάση το πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε στο τέλος της διαδικασίας, τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν έχουν ως εξής :

A΄ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Λαϊνιώτη Αγγελική, Πρόεδρος Εφετών 272 ψήφοι

Ασπρέας Αριστοτέλης, Εφέτης 125 ψήφοι

Δανιάς Παναγιώτης, Εφέτης 346 ψήφοι

Φαϊτάς Βασίλης, Εφέτης 356 ψήφοι

Νικολοπούλου Κυπριανή, Πρόεδρος Πρωτοδικών 270 ψήφοι

Ανδοσίδου Αυγή, Πρωτοδίκης 216 ψήφοι

Δρακόπουλος Νικόλαος, Πρωτοδίκης 263 ψήφοι

Κουτσοπούλου Αικατερίνη, Πρωτοδίκης 235 ψήφοι

Μανιατόπουλος Βασίλειος, Πρωτοδίκης 206 ψήφοι

Ντέγκα Βανέσσα-Παναγιώτα, Πρωτοδίκης 253 ψήφοι

SHARE: