Ο Γολγοθάς των προσφύγων. Με τα πόδια στην εθνική

Ο Γολγοθάς των προσφύγων. Με τα πόδια στην εθνική
Πρόσφυγες περπατούν στην Εθνική Οδό έξω από την Λαμία με προρισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Πρόσφυγες προσπαθούν με τα πόδια να φτάσουν στην Ειδομένη την ώρα που τα Σκόπια δέχονται ανθρώπους με το σταγονόμετρο. Άνθρωποι με μωρά στα χέρια και με όλα τα υπάρχοντα τους προσπαθούν να φύγουν προς τον Βορρά. Συγκινητική η ανταπόκριση των κατά τόπους δήμων της χώρας (Vid)

Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται δίχως τέλος σε όλη τη χώρα, την ώρα που τα Σκόπια και η Αυστρία, στήνουν “οδοφράγματα” σταματώντας τη διέλευση τους προς Βορρά.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν πως θα επιτρέψουν τη διέλευση μόλις 100 προσφύγων την ώρα που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει “πλημμυρίσει” με πάνω από 3000 άτομα. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

Νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν τον φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών

Στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες. Νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν τον φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, όπως ανέφερε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στην περιοχή. “Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια”, είπε ο δήμαρχος.

“Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου” ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: “Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν”.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι “όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί”.

Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους. Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική “ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι”. Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.

Συγκλονιστικό καρέ του πρακτορείου Eurokinissi από την πορεία των προσφύγων στην εθνική οδό:

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2016. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης (23/03) σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. (EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό, στο ύψος του Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη “Βοήθεια στο Σπίτι” να συνδράμουν τους μετανάστες.

Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Πρόσφυγες ξεκίνησαν πεζή από Τέμπη για Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν συνεχώς να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας στα Τέμπη.

Λίγο πριν από τις 11 οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπέρασαν τους αστυνομικούς και άρχισαν να περπατούν στο οδόστρωμα, δίπλα στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στον δρόμο από τις αρχές της εβδομάδας και πλέον αγανακτισμένοι άρχισαν να περπατούν αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα με τα πόδια. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν τρεις φορές να τους σταματήσουν με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Τελικά λίγο μετά τις 11.30 το πρωί αστυνομικός ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στα πούλμαν να φτάσουν στο σημείο και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα φτάνουν στα νησιά συνεχώς καράβια, αποβιβάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αναζητούν σημεία στέγασης μέχρι να μπορέσουν να φύγουν. Στην Κοζάνη επιστρέφουν τέσσερα λεωφορεία με σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το “μπλόκο” που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τρίκαλα: Πάνω από 400 πρόσφυγες στην Καλαμπάκα

Την ίδια ώρα συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών του νομού Τρικάλων και των τοπικών επιχειρήσεων, σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους 400 και πλέον πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, που από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονται στο Μουργκάνη, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, έχοντας ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι τους από το λιμάνι του Πειραιά.

Πολίτες μεμονωμένα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα καταφτάνουν στο χώρο, όπου βρίσκονται και δεκάδες παιδιά, ανάμεσα στους περίπου 450 πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια και πάνες για τα μικρά παιδιά.

Καβάλα: Ο Δήμος άνοιξε το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο για να περάσουν τη νύχτα τους οι 900 πρόσφυγες, που έφτασαν χθες το απόγευμα

Στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας πέρασαν άλλωστε, το χθεσινό βράδυ, οι περίπου 900 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν, το απόγευμα της Τετάρτης, στον επιβατικό λιμένα της Καβάλας “Απόστολος Παύλος”.

Ο αρχικός σχεδιασμός των αστυνομικών αρχών και των τοπικών φορέων ώστε οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν μέσα στα λεωφορεία στο χώρο του εμπορικού λιμένα “Φίλιππος Β” στην περιοχή της Νέας Καρβάλης δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, αν και ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών.

Τελικά, στις 11 το βράδυ, με απόφαση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα άνοιξε το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος και άνετος αθλητικός χώρος με θέρμανση και υποδομές υγιεινής. Ο Δήμος Καβάλας διένειμε σε όλους σάντουιτς, νερά και γάλατα για τα παιδιά, ενώ με απόφαση της δημάρχου έχει ανασταλεί επ’ αόριστον η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την τοπική κοινωνία της Καβάλας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπροστά στο δίλημμα τι θα γίνει με τη μεταφορά των προσφύγων καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει και σήμερα τη σίτιση των 900 προσφύγων, ενώ δόθηκε εντολή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ετοιμάσουν μεσημεριανό φαγητό για όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα