Δυνατή νέα νομοθετική ρύθμιση για Ρωμανό

Δυνατή νέα νομοθετική ρύθμιση για Ρωμανό

Με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος αναφέρεται σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον η Δικαιοσύνη δεν δώσει εκ νέου άδεια στο Νίκο Ρωμανό να μεταβεί με βραχιολάκι στο ΤΕΙ

Το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού και η κατάληψη των ΤΕΙ Αθήνας για 12η ημέρα είναι ένα από τα πρώτα που απασχόλησαν του Νίκο Παρασκευόπουλο, κατά την επιστροφή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός με δήλωσή του αναφέρεται σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία εφόσον η Δικαιοσύνη δεν δώσει εκ νέου άδεια στο Νίκο Ρωμανό να μεταβεί με βραχιολάκι στο ΤΕΙ για να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ.Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση”.

Υπενθυμίζεται πως μετά από μακρά απεργία πείνας τον περασμένο Δεκέμβρη ειχε νομοθετηθεί απο τον τότε υπουργό Χαρ. Αθανασίου η δυνατότητα να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και οι υπόδικοι κρατούμενοι (οπως ο Νικ. Ρωμανός) με τη χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Επί 6 μήνες δεν είχε εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση εφαρμογής του μέτρου, κάτι που έγινε απο τον κ. Παρασκευόπουλο τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε ο νεαρός κρατούμενος υπέβαλλε αίτηση στο Συμβούλιο των φυλακών το οποίο απευθύνθηκε στον ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτ. Νικόπουλο, η γνωμοδότηση του οποίου αναμένεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα