Έφεση της Εισαγγελίας Εφετών κατά της απόφασης για μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα

Έφεση της Εισαγγελίας Εφετών κατά της απόφασης για μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα
Η αίθουσα του Εφετείου Αθηνών Eurokinissi

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει τελικά για την υπόθεση αφού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που διέταξε επίσης την άρση της κράτησης της 36χρονης εκζητούμενης

Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί τελικά το αίτημα των Αρχών της Μάλτας για την έκδοση της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, μάρτυρα σε υπόθεση διαπλοκής με εμπλοκή μαλτέζων πολιτικών. Μια μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει στη Μάλτα την πρώην τραπεζική υπάλληλο της Pilatus Bank, άσκησε έφεση κατά της κρίσης του δικαστηρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας.

Το δικαστήριο χθες απέρριψε το αίτημα της Μάλτας υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση που ζήτησε να μην εκδοθεί η Εφίμοβα βάσει των δύο ενταλμάτων των μαλτεζικών αρχών, που χαρακτήρισε αόριστα, ή άλλως να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία. Μετά την έφεση του κ. Λιόγα η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η Εφίμοβα υποστήριξε χθες ενώπιον του συμβουλίου εφετών ότι στην Μάλτα δεν θα έχει δίκαιη δίκη, ενώ οι ευρωβουλευτές μάρτυρες που βρέθηκαν στο πλευρό της, κ.κ Στέλιος Κούλογλου και David Casa, περιέγραψαν τον “ασφυκτικό” εναγκαλισμό μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης, επιχείρημα που κατά την άποψη τους πρέπει να οδηγήσει στην μη έκδοση της 36χρονης.

Για τη δικαιοσύνη στη Μάλτα αλλά και την απόφαση του συμβουλίου εφετών κλήθηκε σήμερα να τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει σημειώνοντας πως: «Όταν μιλούν οι δικαστές, οι διοικούντες σιωπούν»., ενώ σε ερώτηση για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στη Μάλτα δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Μαρία Εφίμοβα εργάστηκε στην τράπεζα Pilatus, που έχει τεθεί υπό έλεγχο για ύποπτους λογαριασμούς, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε και για τον λόγο αυτό την απέλυσαν και την κατηγόρησαν αδίκως ότι εξέδωσε εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχείο για την ίδια και την οικογένεια της στο όνομα της τράπεζας ποσού 6 χιλιάδων ευρώ.

Η 36χρονη Ρωσίδα, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, θεωρείται η “πηγή” της μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις αποκαλύψεις της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα