Έφυγε απ' τη ζωή ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος

Έφυγε απ' τη ζωή ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος

Υπήρξε ένας απ' τους πρωτοπόρους της δημοσιογραφίας στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, καθώς το 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο Διαδίκτυο, τη makthess.gr

Απεβίωσε τα ξημερώματα, σε ηλικία 61 ετών, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος, μετά από μάχη πεντέμισι ετών με τον καρκίνο. Η αγάπη του για την αρθρογραφία ήταν τόση, ώστε ακόμη κι όταν το ποσοστό αναπηρίας λόγω της ασθένειας έφτασε στο 88%, συνέχισε να αρθρογραφεί καθημερινά στο Διαδίκτυο.

Γεννημένος το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά από το 1977 άρχισε να τον κερδίζει η δημοσιογραφία. Το 1992 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το περιοδικό "Επιχειρείν- Η Οικονομία στα Βαλκάνια". Τον Αύγουστο του 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο Διαδίκτυο: makthess.gr. Δίδαξε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1997 ανέλαβε ως γενικός διευθυντής την επανέκδοση των εφημερίδων "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και του περιοδικού "Επιλογές". Την περίοδο 2001-2004 ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 εργάστηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, όπου πραγματοποίησε μεταξύ άλλων δύο καινοτόμες έρευνες για την τουριστική ανάπτυξη Ελλάδας και Βουλγαρίας. Οι έρευνες αυτές παρουσιάστηκαν σε δεκάδες συζητήσεις και στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν Berlaymont στη βελγική πρωτεύουσα.

Από το 2013 διαγνώστηκε με καρκίνο οισοφάγου και πνευμόνων. Συνεργασίες του έχουν φιλοξενηθεί στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", την "Καθημερινή" και άλλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας. Από τον Μάρτιο του 2016 με ορμητήριο το Νότιο Πήλιο εργάστηκε για την Τοπική Ανάπτυξη στον άξονα των τεσσάρων ορεινών χωριών: Μηλιές - Βυζίτσα- Πινακάτες- Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Οργάνωσε στις 2 Ιουλίου μια "Παρέλαση Ανθρωπιάς" με θέμα "Ζώα & Ανθρωποι: Μας θεραπεύουν!"

Συντόνισε, επίσης, την άτυπη Διεπιστημονική Πρωτοβουλία "Ελληνικές ΟΑΣΕΙΣ". Για το έργο του έχει βραβευθεί από τους Πρόεδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Έχει συνεργαστεί στενά με τον σημερινό Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν (Επιτροπή Γιούνκερ) κ. Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2013 δημιούργησε την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η οποία απέκτησε σταδιακά τα χαρακτηριστικά ενός νέου αστικού κινήματος. Το όραμα του για την Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία άμεσων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και συμμετοχής με επίκεντρο την βιωματική οικειοποίηση των γειτονιών της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) αναφέρει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας χάνει, στο πρόσωπο του Λάζαρου Χατζηνάκου, έναν από τους γνησιότερους και ικανότερους εκφραστές του. "Ο μοναδικός συνδυασμός τόλμης, καινοτομίας, επιμονής, οραματισμού και ωριμότητας, που χαρακτήριζε κάθε εγχείρημα του Λάζαρου Χατζηνάκου, είναι το αποτύπωμα που αφήνει στην Ενημέρωση. Μαζί με την προσήλωσή του στην ιδέα ότι το δημοσιογραφικό έργο είναι διαρκής αποστολή υπέρ της κοινωνίας, που πρέπει να υπηρετείται ασυμβίβαστα" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 11.30 το πρωί, από τον ιερό ναό Νέας Παναγίας Θεσσαλονίκης.  Αντί στεφάνων η οικογένειά του παρακαλεί να κατατεθούν χρήματα στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων "Φάρος του Κόσμου" (τράπεζα Eurobank: GR6002602030000880201707671).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network