Εγκαίνια του νέου σταθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Μύκονο

Μύκονος
Μύκονος PIXABAY

Οι Κυκλάδες επωφελούνται από πιο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό χάρη στα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

«Eνα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ενέργειας διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα» χαρακτήρισε η Κομισιόν τα σημερινά εγκαίνια του νέου σταθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Μυκόνου. Μετά τα εγκαίνια της σύνδεσης νησιών από τη Σύρο και την Πάρο το Μάρτιο του 2018 και ενόψει της σύνδεσης από τη Νάξο και την Τήνο, η Κομισιόν σημείωσε ότι «αυτές οι διασυνδέσεις που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα επιτρέψουν στα νησιά να επωφεληθούν από μια πιο σταθερή προσφορά και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Corina Creţu, δήλωσε: «Χαιρετίζω τα εγκαίνια και θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές Αρχές που έχουν ολοκληρώσει το έργο αυτό. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που αποτελεί ένα νέο παράδειγμα υποστήριξης της ΕΕ για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ από την περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο έργο εκτιμάται σε 176 εκατ. Ευρώ. Τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα φαίνονται άμεσα στους λογαριασμούς καταναλωτών. Τα νησιά θα αλλάξουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με παρωχημένες γεννήτριες ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Το έργο συνεχίζεται και μόλις συμπληρωθεί, 13 κυκλαδικά νησιά θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο.


ADVERTISING

SHARE: