Από τον Χαΐτογλου στον Λεμπιδάκη: 7+1 απαγωγές επιχειρηματιών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Από τον Χαΐτογλου στον Λεμπιδάκη: 7+1 απαγωγές επιχειρηματιών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Επτά απαγωγές και μία ομηρία επώνυμων επιχειρηματιών έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο τα τελευταία 22 χρόνια. Τι είναι αυτό που έκανε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη ιδιαίτερη

Το φαινόμενο των απαγωγών για λύτρα είναι κάτι σχετικό νέο , τουλάχιστον για τις σημερινές γενιές, καθώς συχνά φαινόμενα απαγωγών στην χώρα μας είχαμε στα μέσα και τα τέλη του 19ου αιώνα με χαρακτηριστικότερη μορφή απαγωγέα, τον λήσταρχο Νταβέλη. Για τις σημερινές απαγωγές δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θα βρουν τα αίτια στο άνοιγμα το συνόρων, όμως στατιστικά οι περισσότερες έχουν να κάνουν με εγχώρια εγκληματικά στοιχεία ή ακόμη με φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα του θύματος.

Οι περιπτώσεις απαγωγών και αποπειρών απαγωγής αγγίζουν τις είκοσι τα τελευταία χρόνια με ελάχιστες μόνο να έχουν τραγικό τέλος. Με αφορμή την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη το NEWS24/7 θυμάται έξι ακόμη περιπτώσεις γνωστών επιχειρηματιών που έπεσαν θύματα απαγωγής – και ενός θύμα ομηρίας – από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα.

Αλέξανδρος Χαΐτογλου

15 Δεκεμβρίου 1995 – Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Οι αφοί Παλαιοκώστα απαγάγουν τον μεγαλομέτοχο του Μακεδονικού Χαλβά έξω από το σπίτι του και τον κρατούν για 80 ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο για να αφήσουν τελικά στα ΚΤΕΛ της Καρδίτσας. Λίγο νωρίτερα ο αδελφός του θύματος, Κώστας Χαΐτογλου (τότε πρόεδρος στο μπάσκετ του Ηρακλή και υπερτυχερός του ΛΟΤΤΟ με κέρδη 160 εκατ. δρχ.) είχε αφήσει σε ερημική τοποθεσία του Νομού Φθιώτιδος 260 εκατ. δρχ (765 χιλ. ευρώ). Ενδιαφέρον έχει ότι η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη έως και το 2010 καθώς η οικογένεια Χαϊτογλου αξίωσε αποζημίωση για την ζημιά που υπέστη από παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μιχάλης Μεταξάς

Φεβρουάριος 1996 – Ηράκλειο

Ο γιος του μεγαλοξενοδόχου Νίκου Μεταξά (ξενοδοχεία «Maris»), ο Μιχάλης, πατέρας τριών παιδιών, πέφτει στα χέρια πέντε ένοπλων κουκουλοφόρων. Οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στη σύζυγό του και ζήτησαν ένα δισ. δρχ.. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις η οικογένειά του κατάβαλε πενήντα εκατομμύρια δρχ. και ο Μιχάλης Μεταξάς επέστρεψε στο σπίτι του. Πρόκειται για περίπτωση απαγωγής, την οποία η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εξιχνιάσει.

Χρήστος Βενέτης

-10 Ιουλίου 1996 – Διόνυσος Αττικής

Απαγωγή μυστήριο του Χρήστου Βενέτη, δημιουργού των Φούρνων Βενέτη. Οι απαγωγείς του, αφού τον κακοποίησαν, τον κλείδωσαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του σε ερημική περιοχή του Διόνυσου. Μετά από πέντε ώρες το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο κίνησε το ενδιαφέρον διερχόμενων δασοφυλάκων, οι οποίοι ενημέρωσαν την πυροσβεστική που προχώρησε στον απεγκλωβισμό του επιχειρηματία.

Διαμαντής Μασούτης

Δεκέμβριος 2005 – Θεσσαλονίκη

Δεν πρόκειται ακριβώς για απαγωγή, αλλά για ομηρεία. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2005 δύο άνδρες εμφανίζονται ως αστυνομικοί στο θυροτηλέφωνο της οικίας Μασούτη. Όταν ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ ανοίγει την πόρτα επιτίθενται του και ζητούν λύτρα ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο σπίτι με την σύζυγο του, επικοινωνεί με τον οικονομικό του διευθυντή που τον ενημερώνει ότι τα διαθέσιμα τους είναι 300.000 ευρώ. Οι κακοποιοί συμφωνούν παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται.

Γιώργος Μυλωνάς

– 9 Ιουνίου 2008 – Πανόραμα Θεσσαλονίκης

«Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου εμείς όμως είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες των απαγωγών» . Με αυτό τον τρόπο συστήθηκε στον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας Γιώργο Μυλωνά, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η ομάδα που τον κρατούσε όμηρο για 13 ημέρες στο κρησφύγετο τους στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Στις διαπραγματεύσεις ζητούν από την σύζυγο του 30 εκατ. ευρώ , αλλά όταν τελικά πείθονται ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν τα χρήματα αρκούνται και στα 10,8 εκατ. ευρώ. Χρήματα, που είχαν προσημειωθεί από αυτή την συναλλαγή, εντοπίστηκαν σε υποκατάστημα της τράπεζα της Κοζάνης. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για χρήματα από το μερίδιο του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Περικλής Παναγόπουλος

13 Ιανουαρίου 2009 – Βούλα

Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος (κεντρική φωτογραφία), στις 13 Ιανουαρίου του 2009, πέφτει θύµα απαγωγής, καθώς στην πορεία από το σπίτι του προς το γραφείο του στην Βούλα, ένα βαν του έκλεισε τον δρόμο. ∆εκατρείς μέρες αργότερα αφήνεται ελεύθερος, ύστερα από καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός. Τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, που είχε συμμετοχή στην απαγωγή.

ΚΟΡΩΠΙ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ,ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Μανώλης Καραμολέγκος

14 Ιανουραίου 2014 – Κορωπί

Ο αρτοβιομήχανος Μανώλης Καραμολέγκος πέφτει θύμα απαγωγής από τέσσερις άντρες στο Κορωπί. Οι απαγωγείς τελικά αποδεικνύονται ερασιτέχνες, καθώς ο επιχειρηματίας πείθει τον φρουρό που τον φυλάει σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην βιομηχανική ζώνη της Κερατέας να παραδοθεί. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει δύο άτομα και αναζητά συνεργούς τους.

Μιχάλης Λεμπιδάκης

– 30 Μαρτίου 2017 – Ηράκλειο

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το σπίτι του Μιχάλη Λεμπιδάκη θα βρει το αυτοκίνητο του, τρακαρισμένο, με τις πόρτες ορθάνοιχτες. Σε επικοινωνία που είχαν με τους οικείους του αυτοί δήλωσαν άγνοια. Τα πρώτα μηνύματα από τους απαγωγείς οι οποίοι ζητούσαν υπέρογκα ποσά έρχονταν με SMS από κινητά με αριθμούς Πακιστάν ενώ όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν και ιδιόχειρες επιστολές του επιχειρηματία ως απόδειξη ζωής. Η περιπέτεια του επιχειρηματία – η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή επιχειρηματία που έχει καταγραφεί – έληξε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου μετά από οργανωμένη επέμβαση της αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα