Αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις οι δυο συνεργοί Ξηρού

Αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις οι δυο συνεργοί Ξηρού
Συμβατικά στυνομικά οχήματα βγαίνουν από το Εφετείο κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μεταφέροντας τους δύο άνδρες, έναν 54χρονο Έλληνα και έναν 37χρονο Αλβανό, που κατηγορούνται ως συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού. Ο εφέτης ειδικός ανακριτής τους αποδίδει τα κακουργήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών, διακεκριμένη οπλοκατοχή πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, πλαστογραφία και υπόθαλψη εγκληματία. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή και αναμένεται η τελική απόφαση. Είχε ηθική υποχρέωση να τον βοηθήσει υποστήριξε ο Χ. Κόκα για το Χρ. Ξηρό, ενώ ο πρώην αστυνομικός δήλωσε στον ανακριτή ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση

Εν αναμονή της κρίσης για την ποινική τους μεταχείριση βρίσκονται οι δύο άνδρες, που συνελήφθησαν την Τετάρτη για την υπόθεση Ξηρού. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται από το πρωί ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν. Κατά πληροφορίες, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές πράξεις.

Οι δύο άνδρες απολογούνται κατά περίσταση για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση, κακουργηματική παράβαση του νόμου περί όπλων και της υπόθαλψης εγκληματίς. Είχαν συλληφθεί στην Καλαμάτα την περασμένη Τετάρτη και από την ΕΛ.ΑΣ. θεωρήθηκαν συνεργοί του Χρ. Ξηρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 37χρονος υπήκοος Αλβανίας Χ. Κόκα, που έχει αναγνωριστεί από σειρά μαρτύρων ως ο ενοικιαστής του κρησφύγετου στην Ανάβυσσο, αποδέχθηκε μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματίας και δήλωσε τοξικομανής.

Όπως επεσήμανε, συνάντησε για πρώτη φορά τον Χριστόδουλο Ξηρό κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε’ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013: “Όντας τοξικομανής δεν είχα ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς μου στην ως άνω Πτέρυγα. Όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός. Ίσως για αυτό το λόγο ο κ. Ξηρός επέδειξε μια ευγενική μεταχείριση σε εμένα. Μάλιστα, μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές”.

Ηθική υποχρέωση

Οι δύο άνδρες -υποστήριξε ο κατηγορούμενος- συνέχισαν να έχουν επαφές ακόμη και μετά την αποφυλάκισή του την 4/11/2013. “Διατηρήσαμε αραιή τηλεφωνική επαφή, καθώς ο κ. Ξηρός με καλούσε τηλεφωνικά προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία μου. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή μας”, εμφανίζεται να είπε.

Όσο για την παραβίαση της αδείας του Ξηρού, ο αποκαλούμενος “Θεοχάρης”, Χ. Κόκα, ισχυρίστηκε ότι την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ, ενώ δεν είχαν καμία επαφή ως τα τέλη Απριλίου 2014. Τόττε – είπε- ότι έλαβε κλήση από το Χρ. Ξηρό, ο οποίος “μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο”.

Εξήγησε πως την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της: “Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα” δήλωσε.

Έτσι -σύμφωνα με το Χ. Κόκα- το σπίτι μισθώθηκε, ενώ περί τα τέλη Ιουνίου μετακόμισε σε αυτό ο Χρ. Ξηρός.

Πάντως, επιχείρησε να απεμπλέξει τον 54χρονο συγκατηγορούμενό του από την υπόθεση, λέγοντας ότι “ουδεμία γνώση είχε περί τούτων”. Ο πρώην αστυνομικός, όπως ισχυρίστηκε, τον είχε βοηθήσει αμέριστα από το 2006-2007 και τον είχε προσλάβει με σκοπό να ασχολείται με την εκτροφή βοοειδών και την ελαιοπαραγωγή.

“Άλλωστε, το γεγονός ότι κατέβαλλα το ενοίκιο της οικίας στις αρχές εκάστου μηνός δεν θα του δημιουργούσε καθόλου υποψίες, καθώς ήταν οι μέρες που επέστρεφα στην Αθήνα προκειμένου να εμφανισθώ στο Αστυνομικό Τμήμα για την τήρηση των όρων της αναστολής που μου είχε χορηγηθεί” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο 54χρονος Χ.Π. κατά την απολογία του, ανέφερε ότι από τους συγκατηγορούμενούς του γνωρίζει μόνο τον 37χρονο Κόκα, στον οποίο προσέφερε εργασία γιατί ήθελε να τον βοηθήσει.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, επισημαίνοντας ξανά ότι “ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», τούτο δε είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού”.

Καθώς -κατά την υπεράσπιση- μόνο επιβαρυντικό στοιχείο για τον ίδιο είναι η κατάθεση αστυνομικού που μιλά για σχέσεις του ιδίου με τον Ξηρό και με κρατούμενους για τη ΣΠΦ. Έτσι ο 54χρονος κατηγορούμενος αναφέρει μεταξυ άλλων, πως κατά το διάστημα της κρατήσής του στο  Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) παρέμεινε – και λόγω της προηγούμενης ιδιότητός του ως αστυνομικός – στην ΣΤ΄ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης.

Υπογράμμισε δε, πως η συγκεκριμένη Πτέρυγα δεν επικοινωνεί με κανένα τρόπο με τις υπόλοιπες και επομένως “ήταν αδύνατο ακόμη και να συναντήσω τα μέλη της οργάνωσης στην οποία μου αποδίδεται ότι έχω ενταχθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα