Αστυνομικός Ρότας στη δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Καταλάβαμε ότι ήταν χρυσαυγίτες. Δεν πτοήθηκαν’

Αστυνομικός Ρότας στη δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Καταλάβαμε ότι ήταν χρυσαυγίτες. Δεν πτοήθηκαν’
Pavlos Seirlis, friend of the murdered Pavlos Fyssas, testifies at the trial of the Golden Dawn at Korydallos jail complex, on Oct. 8, 2015 / , , , 8 , 2015 Nikos Libertas/SOOC

Τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ που ο μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε, περιέγραψε ο αστυνομικός και αυτόπτης μάρτυρας, Γ. Ρότας. Δεν μπόρεσε όμως, να εξηγήσει γιατί οι επιτιθέμενοι δεν πτοήθηκαν από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων

Μία κατάθεση που αποκαλύπτει την έλλειψη …φόβου από την πλευρά των χρυσαυγιτών, παρά την παρουσία της αστυνομίας, το βράδυ που δολοφονήθηκε ο μουσικός Π. Φύσσας, απασχόλησε σήμερα τη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου κατέθεσε ο αστυνομικός Γ. Ρότας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν παρών το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, περιέγραψε τα όσα ο ίδιος αντιλήφθηκε το μοιραίο βράδυ. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως στο παρελθόν γίνονταν επεισόδια με οπαδούς της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, ενώ ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι επιτιθέμενοι δεν πτοήθηκαν από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.
Ο Γ. Ρότας αναφέρθηκε και στον Γ. Ρουπακιά, επισημαίνοντας ότι όταν ο ίδιος τον ρώτησε γιατί μαχαίρωσε τον Π. Φύσσα, εκείνος αποκρίθηκε: “Μου είπε “γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου”.

Μάρτυρας: Πήραμε σήμα για το Κερατσίνι γύρω στις δώδεκα παρά  για πενήντα άτομα με ρόπαλα ότι κατευθύνονταν  στην καφετέρια Κοράλι στην Π. Τσαλδάρη. Μέσα στην Παύλου Μελά, κατά μήκος ήταν πολλά άτομα, ομάδες – ομάδες. ήταν και κάποιοι έξω από την καφετέρια. Καταλάβαμε ότι ήταν χρυσαυγίτες, ήταν κοντοκουρεμένοι, στα μαύρα όλοι με ρόπαλα στα χέρια και με κράνη. Σταματήσαμε …πλησιάζει ένα άτομο από την πρώτη ομάδα της ΔΙΑΣ και λέει για την ένταση, ότι κάποιοι από την ΧΑ είχαν μια διένεξη με άτομα του …γνωστού χώρου. Κάποιοι φώναξαν “τι ήρθατε εδώ;” Μας κοίταγαν κι εμάς περίεργα. Ξεκινάει μια ομάδα περί τους είκοσι από την Π. Μελά  να τρέχει και να φωνάζει, στρίβουν και πάνε προς την Τσαλδάρη. Τότε ξεκινάμε κι εμείς. Τους ακολουθήσαμε φωνάζοντας “σταματήστε αστυνομία”. Μου φάνηκε πολύ ξαφνικό.
Πρόεδρος: Ποιούς έβριζαν;
Μ: Δεν είδαμε… ούτε ποιούς ακριβώς κυνηγούσαν.
Πρ: Πού σταμάτησαν;
Μ: Τους κυνηγήσαμε. Σκόρπιζαν προς διάφορες κατευθύνσεις…είδα να γίνεται ένα επεισόδιο, ήταν μια ομάδα, τρία – τέσσερα άτομα και χτυπιόνταν. Οι δύο φορούσαν μαύρα μπλουζάκια. Δεν ξέραμε τότε ποιοί βαρούσαν ποιούς… όταν πήγαμε πιο κοντά είδαμε τον Φύσσα με τον Ρουπακιά να είναι στα χέρια. Πλακωνόντουσαν …Οι άλλοι είχαν αρχίσει να φεύγουν…
Πρ: Ήταν τόσο μεγάλη η απόσταση που δεν μπορούσατε να φτάσετε σε εύλογο χρόνο; 
Μ: Φτάσαμε σε εύλογο χρόνο 
Πρ: Εκ του αποτελέσματος δεν φτάσατε…
Μ: Μα δεν γινόταν να δούμε το μαχαίρι από μακριά. Όταν τους χωρίσαμε … ο Ρουπακιάς  είχε φύγει προς το αυτοκίνητο κι ο Φύσσας φώναξε “με μαχαίρωσεν – με μαχαίρωσε”. Τρέχω τον βγάζω από το αυτοκίνητο, είδαμε και το μαχαίρι πεταμένο ..καλέσαμε ΕΚΑΒ , το περιπολικό που ήρθε, πήρε τον Ρουπακιά.
Πρ: Είπε κάτι; 
Μ: Τον ρώτησα γιατί τον χτύπησες; Μου είπε “γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου”.
Πρ: Αναγνωρίζετε κανέναν από αυτούς που έχουμε εδώ; 
Μ: Όχι, έχω δει τόσους σε επεισόδια ή στα κανάλια…
Πρ: Ξέρετε πως δρουν; 
Μ: Οχι ..ότι έχω διαβάσει από τα Μέσα Ενημέρωσης 
Πρ: Για την τοπική της Νίκαιας που ανήκει στον Πειραιά, δεν ξέρετε κάτι;
Μ: Οχι 
Πρ: Για επεισόδια δεν είχατε ακούσει τίποτε; 
Μ: Από τα Μέσα Ενημέρωσης … 
Πρ: Ο Ρουπακιάς όταν πήγατε να τον συλλάβετε είπε κάτι; 
Μ: Ήταν μέσα στο αμάξι, του είπα βγες έξω. Κάποιο μορφασμό απορίας έκανε μόνο …
Πρ: Αυτοί που επιτίθεντο, δεν πτοήθηκαν από την παρουσία σας;
Μ: Όχι…
Πρ: Το θεωρείται λογικό αυτό ;
Μ: Όχι.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατάθεσης του Π. Σεϊρλή, φίλου του Π. Φύσσα, ο οποίος σήμερα κατήγγειλε ότι πριν από την έναρξη της δίκης δέχθηκε απειλητικά μηνύματα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κι έτσι αναγκάστηκε να τον κλείσει.
Η κατάθεση του Π. Σεϊρλή, ο οποίος εκείνο το βράδυ είδε τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια Κοράλι με τον Π. Φύσσα και άλλους φίλους τους, οδήγησε την υπεράσπιση του Ιω. Άγγου να υποβάλει αίτημα, προκειμένου να προσέλθει ως μάρτυρας γυναίκα, η οποία αρχικά κατηγορηθεί για την υπόθεση, αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, προκειμένου ο μάρτυρας να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για την Κωνσταντίνα Βαξεβανάκη. Σύμφωνα με το μάρτυρα, η γυναίκα αυτή καθόταν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά στο κάθισμα πίσω από το συνοδηγό, όταν ο Ρουπακιάς συναντήθηκε πρώτη φορά με την παρέα του Φύσσα και ρωτούσε για την οδό Κεφαλληνίας.
Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα