Δίκη Χρυσής Αυγής: 15 θύματα και συγγενείς δηλώνουν πολιτική αγωγή

Δίκη Χρυσής Αυγής: 15 θύματα και συγγενείς δηλώνουν πολιτική αγωγή
Στιγμιότυπο από την ακροαματική διαδικασία την τρίτη ημέρα συνεδρίασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην δικαστική αίοθουσα των φυλακών κορυδαλλού, την Τρίτη 12 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Η τοποθέτηση της προέδρου όταν υποβλήθηκε η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο

Δεκαπέντε συνολικά θύματα και συγγενείς τους, δήλωσαν την πρόθεσή τους να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τον πατέρα, τη μητέρα και την αδελφή του Π. Φύσσα, μέλη του ΠΑΜΕ (Πουλικόγιαννης, Γκούντης, Βαξεβάνης και άλλοι) , που δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης στο Πέραμα και Αιγύπτιου ψαράδες, που επίσης ξυλοκοπήθηκαν άγρια στην ίδια περιοχή.

Όλοι τους ζητούν τυπική χρηματική αποζημίωση ύψους 40 έως 44 ευρώ, με επιφύλαξη, για ψυχική οδύνη, κατά κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των 66 στους οποίους αποδίδεται η διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληρεξουσίους δικηγόρους, αναφορικά με το αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης “μπορεί κάποιος να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων στο βαθμό που στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης έχει προσβληθεί το έννομο αγαθό της ζωής”.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Παν. Φύσσας, πατέρας του 34χρονου μουσικού, σηκώθηκε όρθιος στο ακροατήριο και ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο, λέγοντας: “Είμαι ο πατέρας του Π. Φύσσα κ. πρόεδρε.  Μπορώ να κάνω μία ερώτηση, προσωπική;”.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, απάντησε: “Είσαστε παρών. Δηλώσατε παράσταση πολιτικής αγωγής. Διακόπτετε την πορεία της δίκης…”, με τον πατέρα του Π. Φύσσα να σχολιάζει: “Άρα δεν μπορώ να την κάνω…” και να επιστρέφει στη θέση του.

Το ζήτημα της νομιμοποίησης της πολιτικής αγωγής αναμένεται να συνεχιστεί, αφού ήδη η υπεράσπιση εξέφρασε τις “δικηγορικές της αντιρρήσεις”, οι οποίες θα ακουστούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Για πρώτη φορά σήμερα τέθηκε ζήτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες, για τους οποίους προβλέπεται ότι η κατάθεσή τους θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Βάσω Πανταζή, συνήγορος του πρώην βουλευτή Στ. Μπούκουρα, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρας Δ’ με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης: “Θα πρέπει να δηλωθεί το όνομά του και να δηλώσει παρόν. Επιφυλασσόμεθα να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας”.

Την ίδια ώρα, οι αυτεπάγγελτως διορισθέντες συνήγοροι, προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία, ζήτησαν τη διακοπή της δίκης, ενώ τέθηκε και πάλι το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλο χώρο.

Δεν έλαβε τη δήλωση

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στην πρόεδρο του δικαστηρίου η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της δίκης. Η πρόεδρος δεν έλαβε τη δήλωση, επισημαίνοντας ότι “το δικαστήριο έχει εκφράσει τη θέση του. Ηδη υπάρχει αίθουσα από όσο μαθαίνουμε που θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη”.

Η υπεράσπισης, δια στόματος Τάκη. Μιχαλόλια, υποστήριξε ότι συμφωνεί με το αίτημα, υπογραμμίζοντας όμως, ότι κανένας συνήγορος της υπεράσπισης δεν κλήθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα