Έφερναν κοκαΐνη από Βολιβία, εκτυπωμένη σε πόστερ

Έφερναν κοκαΐνη από Βολιβία, εκτυπωμένη σε πόστερ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Τα έφερναν σε "χαρτόνι", που ουσιαστικά ήταν πρωτογενής πολτός κοκαΐνης. Η επεξεργασία γινόταν στην Βραζιλία και στην Ελλάδα, Κολομβιανός χημικός, έκανε την μετατροπή

Μοναδική στα διεθνή χρονικά ήταν η μεθοδολογία απόκρυψης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης που έφερνε διεθνές κύκλωμα από καρτέλ της Βολιβίας στην Ελλάδα και εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα στο οποίο «εγκέφαλος» ήταν ένας σεσημασμένος Αλβανός που εκκρεμούσε σε βάρος του μάλιστα ισόβια, αποτελούνται ακόμα από έναν ακόμη Αλβανό ως το δεξί χέρι του «εγκέφαλου» και έναν Έλληνα ως τον επικεφαλής της δεύτερης υποομάδας της οργάνωσης, δύο άτομα από την Βενεζουέλα που έκαναν τις επαφές με το καρτέλ της Βολιβίας και στη συνέχεια φρόντιζαν να μεταφερθούν οι ποσότητες στην Βραζιλία, για να γίνουν πόστερ και να αποσταλούν ταχυδρομικά στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Εκεί διαβίωνε σε πολυτελές ξενοδοχείο ο Κολομβιανός χημικός ή «μάγειρας» της οργάνωσης, που τον είχε «δανείσει» στο κύκλωμα το βολιβιανό καρτέλ για να τους αφαιρεί την κοκαΐνη από τον χαρτοπολτό των πόστερς, ενέργειες που γίνονταν στη συνέχεια στην Αθήνα και από εκεί νοθευόταν η κοκαΐνη σε ικανό βαθμό, και διακινούνταν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στην Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, σε πιάτσες που φρόντιζε να έχει επαφές μία Κολομβιανή, μέλος της οργάνωσης.

Στη συμμορία επίσης συμμετείχε άτομα από την Ρωσία, την Γεωργία και την Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι ποσότητες που θα έβγαιναν από την παρτίδα που κατέσχεσε αυτή την φορά η Δίωξη σε καθαρή ποσότητα υπερβαίνουν τα 5 κιλά αλλά με την νόθευση που θα ακολουθούσε υποθέτουν ότι θα υπερέβαινε τα 15 κιλά και έχουν ενδείξεις ότι έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 229 διακινήσεις, άρα αν κάνει κανείς τα μαθηματικά αντιλαμβάνεται ποσότητες και χρήματα…

Ο "Τζίμις ο Χοντρός", ο "Πέπε", ο "Μπασκετμπολίστας", η "Κυρά" και ο "Μάγειρας"

Μάλιστα, το κύκλωμα είχε αναπτύξει και ένα ξεχωριστό κωδικοποιημένο τρόπο συνεννόησης για την αποστολή των φορτίων που γνώριζαν μόνο εκείνοι όπου για κάθε αποστολή φορτίου στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες δεν ανέφεραν αριθμούς αλλά γράμματα του αλφαβήτου που γνώριζαν μεταξύ τους από πριν σε τι ποσότητες αναφέρεται.

Όπως όλες οι συμμορίες που κατέχουν τα «γράμματα» των παρανόμων χρησιμοποιούσαν και ψευδώνυμα. Για παράδειγμα, ο Αλβανός «εγκέφαλος» αποκαλούνταν «Τζίμι, Χοντρός, Γκριζομάλλης, Θείος και Μπελούλ», το δεξί του χέρι , επίσης Αλβανός, αποκαλούνταν «Σάντρι, Αλέκος, Χοντρούλης, Κούτσικος και Βουνό».

Ο ένας Βενεζουελάνος αναφερόταν, ως «Πέπε, Πατάτας, Γέρος, Παππούς, Ρέστος, Λούκας, Λουκάνης και Ρεστολουκάνης κλπ.», ο Κολομβιανός χημικός ως «μάγειρας», η Κολομβιανή που έκανε τον μεσάζοντα στα κυκλώματα της Ισπανίας και της Δυτικής Ευρώπης που ήταν οι πελάτες, την φώναζαν «Πατριώτισσα, Κυρά» και ο Έλληνας επικεφαλής της δεύτερης υποομάδας είχε το ψευδώνυμο, «Κοντός, Μπασκετμπολίστας, Μαγαζάτορας».

Άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν τα ψευδώνυμα: «Ξάδερφος, Μπαρμπακόλιας, Αντώνης ή Κόλι και Χοντρουλήκας».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος. δήλωσε: "Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, 22 άτομα ηλικίας από 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 14 άτομα, 12 άνδρες και 2 γυναίκες, από τους οποίους οι 11 αναζητούνται, ενώ οι λοιποί τρεις είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψαν τουλάχιστον 229 πράξεις διακίνησης ναρκωτικών από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής και άλλων δεμάτων με κοκαΐνη της ίδιας μορφής.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σε οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 44 χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη, 9 χάρτινα ημερολόγια, βάρους -100- γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη, 132 γραμμάρια κοκαΐνης, 251,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 3 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης (σοκολάτας), συνολικού βάρους -280- γραμμαρίων, 232 δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων, 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, Ι.Χ. αυτοκίνητο, 35.635 ευρώ, 1.545 δολάρια Η.Π.Α. , 5 χρυσές λίρες Αγγλίας, αποδείξεις πληρωμής από δελτία, 2 πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους 405 γραμμαρίων περίπου, 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM, 7 αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας, 2 κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή".

SHARE: