Είχαν ρημάξει στις διαρρήξεις μίνι μάρκετ και διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας

Είχαν ρημάξει στις διαρρήξεις μίνι μάρκετ και διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας

Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, οι συλληφθέντες χρησιμοποίησαν την μέθοδο του ριφιφί για να εισέλθουν σε μίνι μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε μίνι μάρκετ και σε οικίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από εξαμήνου στη διάπραξη διαρρήξεων, διαθέτοντας ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία, υψηλής τεχνολογίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν και η μέθοδος του ριφιφί.

Πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης από αστυνομικούς της Ασφάλειας σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ, συνελήφθησαν στις Αφίδνες τέσσερα μέλη της οργάνωσης, λίγο αργότερα αφότου είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν τρεις οικίες στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Σύρο και έναν 26χρονο Ρουμάνο, καθώς και για δύο γυναίκες, μία 36χρονη Ουκρανή και μία 46χρονη Πολωνή.

Είχαν ρημάξει στις διαρρήξεις μίνι μάρκετ και διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής τετελεσμένων και σε απόπειρα, της αντίστασης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων. Ως προς τη δομή και τους ρόλους της οργάνωσης σημειώνονται τα εξής:

Ο 37χρονος Σύρος ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός και συντονιστής. Διέθετε τόσο την τεχνολογία (μπουκάλες οξυγόνου και μονοξειδίου, συσκευή παρεμβολής σε ασύρματα - κινητά τηλεφώνα, κ.ο.κ.), όσο και την τεχνογνωσία για την διάπραξη των ριφιφί.

Η 36χρονη Ουκρανή είχε αναλάβει την κατόπτευση του χώρου, κατά την διάπραξη των κλοπών και την άμεση ειδοποίηση των μελών σε περίπτωση διέλευσης αστυνομικών δυνάμεων ή περίοικων.

Ο 26χρονος Ρουμάνος, επίσης διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία και ήταν ο άμεσος αποδέκτης των εντολών του αρχηγού της οργάνωσης, με τον οποίο εισέρχονταν, από κοινού, σε οικίες και καταστήματα, αφαιρώντας τιμαλφή και διάφορα προϊόντα.

Η 46χρονη Πολωνή ήταν η κλεπταποδόχος της οργάνωσης, η οποία διέθετε τα κλοπιμαία προς πώληση, μέσω του καταστήματος-καφενείου που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας.

Είχαν ρημάξει στις διαρρήξεις μίνι μάρκετ και διαμερίσματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας

Ως προς τον τρόπο δράσης τους τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Έχοντας στην κατοχή τους τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ και διαμερίσματα και αφαιρούσαν χρήματα, εμπορεύματα και τιμαλφή. Επισημαίνεται, ότι ως μέσο διαφυγής και μεταφοράς των κλοπιμαίων χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του αρχηγού της οργάνωσης, ενώ είχαν ως ορμητήριο τους διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο και διέμεναν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε 11κλοπές από μίνι μάρκετ, εκ των οποίων οι δύο με τη μέθοδο του ριφιφί και τέσσερις κλοπές σε διαμερίσματα. Παράλληλα, ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, οικίες και χώρους, μεταξύ των άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δελτίο Συριακών Αρχών και άδεια οδήγησης Ιρακινών Αρχών, 7 κινητά τηλέφωνα, κάρτα ανάληψης και βιβλιάριο καταθέσεων, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και εξοπλισμού (όπως μεταλλικές σκύλες, κόφτες, γάντια, μεταλλικά εργαλεία, ηλεκτρικά και μεταλλικά τρυπάνια, κατσαβίδια, φακοί, πένσες, μεταλλικά καρυδάκια, σχοινιά, λοστοί και κάβουρες), τέσσερις μεταλλικές φιάλες, που περιείχαν αφρό πολυουρεθάνης και τρεις αφροί πολυουρεθάνης, συσκευή συγκόλλησης αποτελούμενη από δύο φιάλες, οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης κατασχέθηκρ κίτρινη μεταλλική φιάλη που περιείχε μονοξείδιο του άνθρακα, φιάλη εύφλεκτου αερίου, συσκευή απενεργοποίησης-εμπλοκής ασύρματων δικτύων, συσκευή παρεμβολής σήματος ασυρμάτου με οκτώ κεραίες, δύο καταγραφικά μηχανήματα, τρεις κάμερες καταγραφής, πλήθος καλωδίων και φορτιστών, πλήθος πακέτων τσιγάρων και πακέτων καπνού, πλήθος αφαιρεθέντων εμπορευμάτων, κυρίως από μίνι μάρκετ, εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 3.260 ευρώ και των 598 γρίβνα Ουκρανίας, 6 λέι Ρουμανίας, καθώς και 21 πλαστά χαρτονομίσματα των 5 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή.

ADVERTISING

SHARE: