Εισαγγελέας: “Επονείδιστο να ψάχνει το όνομα του πρωθυπουργού στη λίστα”

Εισαγγελέας: “Επονείδιστο να ψάχνει το όνομα του πρωθυπουργού στη λίστα”
, , ` `, , 25 , 2015 / Former finance minister George Papakonstantinou appears before a special court to face charges for allegedly tampering with a confidential tax document known as the 'Lagarde list', in Athens, Greece on February 25, 2015 eurokinissi

Καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού η εισαγγελική λειτουργός του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία χαρακτήρισε "επονείδιστο" το να ψάχνει υπουργός το όνομα του πρωθυπουργού στη λιστα Λαγκάρντ

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Συνταγματολόγος Νίκ. Αλιβιζάτος, προκειμένου κυρίως να αναφερθεί στο νομικό ζήτημα της αποσβεστικής διαδικασίας, κατά πόσο δηλαδή έχουν παραγραφεί τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Όπως υποστήριξε, δεν γνώριζε τον πρώην υπουργό, αλλά κάποιους συγγενείς του, με τους οποίους και επικοινώνησε. Ο συνταγματολόγος υποστήριξε ότι τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του πως τα αδικήματα θα παραγράφονταν, αν το 2012 διεξάγονταν εκλογές, όπως και συνέβη.

“Είναι δυνατόν να έψαχνε το όνομά του στη  λίστα;”

Κατά την εξέτασή του, η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου ζήτησε την άποψη του Συνταγματολόγου για τα όσα καταλογίζονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας: Καλά είναι δυνατόν να μπαίνει και να ψάχνει το δικό του όνομα; Δεν ήξερε αν είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Και να χτυπήσει το όνομα του πρωθυπουργού, που εγώ θα τον θεωρούσα υπεράνω υποψίας; Το θεωρώ επονείδιστο. Και καλά το όνομα του πρωθυπουργού, ας πούμε ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη. Δεν ήξερε για τον εαυτό του ή έψαχνε επειδή ήξερε ότι είχαν βγαλει χρήματα οι συγγενείς του.

Μαρτυρας: Νομίζω ότι είναι ανθρώπινο. Δεν υποψιαζόταν ότι τα ίχνη μένουν. Υπάρχουν και άλλοι Παπακωνσταντίνου.

“Έχει ύφος αλαζονικό”

“Και ο τελευταίος εγκληματίας δικαιούται της καλύτερης υποστήριξης” κατέθεσε ο μάρτυρας. Μάλιστα, είπε: “δεν νομίζω ότι θα έκανε τόσο μεγάλη βλακεία οπως για αυτή την υπόθεση. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Το ότι βρίσκεται εδώ, τον αδικεί το ύφος του. Δείχνει ένα ύφος αλαζονικό”.

Πρόεδρος: Δίνει αυτή την εντύπωση… Η ηρεμία και η γαλήνη στην εξωτερική συμπεριφορά εύκολα μπερδεύεται με υπεροψία…

Ο αναπλ. Εισαγγελέας  Γ. Μπόμπολης λίγο αργότερα, ρώτησε: “Γιατί λέτε ότι είναι πολύ έξυπνος και δεν θα διακινδύνευε κάτι τέτοιο; Ηξερε ότι θα τον εντοπίσουν;”

Μάρτυρας: Ακομα κι ένα τηλεφώνημα που έκανα προ τριετίας θα μπορούσε να εντοπιστεί.

Μπόμπολης: Ποιος θα αμφισβητούσε τον υπουργό;

Μάρτυρας: Δόθηκε (το αρχείο) σε έναν συνεργάτη του που μπορεί να είχε διαβάσει τα ονόματα. Αν τα αφαιρούσε μετά δεν θα ήταν εκτεθειμένος;

Εμπλεκόμενες μυστικές υπηρεσίες

Λόγω της ιδιότητας του υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Νικ. Αλιβιζάτος ρωτήθηκε και για τα υπουργικά καθήκοντα, από το μέλος της σύνθεσης, Σύμβουλο της Επικρατείας Κων. Πισπιρίγκο.

Δικαστής: Τί σημαίνει η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου;

Μάρτυρας: Τη συνέχιση του κράτους…

Δικαστής: Αν είχατε στα χέρια σας ένα στοιχείο σαν αυτό, τί θα κάνατε αποχωρώντας από το υπουργείο;

Μάρτυρας: Με εμπλεκόμενες μυστικές υπηρεσίες; Κάτι το οποίο καίει; Ασφαλώς δεν θα το παρέδιδα στην τελετή πάραδοσης – παραλαβής και θα τον ενημέρωνα.

Δικαστής: Αν το είχατε απολέσει, τί θα σκεφτόσασταν.

Μάρτυρας: Θα έδινα το αντίγραφο αν είχα κρατήσει. Το να απευθυνθώ στο εξωτερικό, ενώ είχε γνήσιο αντίγραφο, πιθανόν να το έκανα.

Το δικαστήριο μετά από αίτημα της εισαγγελέως διέταξε την κλήτευση της Σοφίας Μπέλμπα, γραμματέα του Ευαγγ. Βενιζέλου το 2012, προκειμένου να καταθέσει μετά τα όσα υποατήριξε στο ακροατήριο σήμερα η συνεργάτιδα του Γ. Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ρίτσου. Η τελευταία είχε αναφέρει ότι ο χρήστης με τον κωδικό “Σοφία” που διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ανήκε στην κ. Μπέλμπα.

Επίσης κλητεύθηκε να καταθέσει ο Φ. Γεωργακόπουλου πρώην πρόεδρος του ΝΣΚ ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης.

Το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα