Έκρηξη στον ΣΕΒ: Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή. Αποκλεισμένο το σημείο από αστυνομικούς

Έκρηξη στον ΣΕΒ: Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή. Αποκλεισμένο το σημείο από αστυνομικούς
Έκρηξη βόμβας στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος 5, στο Σύνταγμα, προκαλώντας υλικές ζημιές, στις 03.35 της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μεγάλες ζημιές στην περιοχή γύρω από το κτίριο του ΣΕΒ. Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης τερματίζει προσωρινά το τραμ. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Κυπριακή Πρεσβεία. Υλικές ζημιές στο κτίριο, εξαιτίας της ισχυρής έκρηξης. Καταδικάζουν την επίθεση κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση και λοιπά κόμματα (Pics)

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η περιοχή γύρω από το κτίριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, όπου στις 3.35 τα ξημερώματα σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη βόμβας, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στην είσοδο του κτιρίου. Την βόμβα την είχαν βάλει σε μαύρο σακίδιο πλάτης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ. Παράλληλα, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, καθώς και στο ξενοδοχείο Αμαλία, από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά στην πρεσβεία της Κύπρου.

Έκρηξη βόμβας στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος 5, στο Σύνταγμα, προκαλώντας υλικές ζημιές, στις 03.35 της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα, προκλήθηκαν φθορές σε πρατήριο υγρών καυσίμων απέναντι από τον ΣΕΒ, σε παρακείμενα ΙΧ και στο ξενοδοχείο “Αμαλία”.

Σημειώνεται ότι το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στη στάση Νέος Κόσμος, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, σταματούν οι συρμοί του τραμ. Αγνωστο παραμένει πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία των συρμών.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Της έκρηξης της βόμβας προηγήθηκαν δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνδρας που τηλεφώνησε, πριν κλείσει, είπε: «Προσέξτε. Δεν είναι φάρσα». Αμέσως, μετά τα δυο τηλεφωνήματα, η Αστυνομία απέκλεισε όλη τη γύρω περιοχή και έτσι αποφεύχθηκε ο τραυματισμός τυχόν διερχομένων.

ΣΕΒ: Ευτυχώς οι ζημιές είναι μόνο υλικές

«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε».

Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε πριν από λίγο στον λογαριασμό του ΣΕΒ στο twitter, για την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Ξενοφώντος. Τα γραφεία του ΣΕΒ παραμένουν κλειστά μέχρι αυτήν την ώρα καθώς οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες στο σημείο.

Έκρηξη βόμβας στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος 5, στο Σύνταγμα, προκαλώντας υλικές ζημιές, στις 03.35 της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2015. (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ είναι καταδικαστέα. Ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: Καταδικάζουμε όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους

Απερίφραστα καταδικάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα.

«Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΝΔ: Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα  Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων. Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

Ποτάμι: Καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες

“Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: Βασική προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας ασφάλειας

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει  να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια

“H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι αναγκαιότητα να διασφαλιστεί  η δημόσια ασφάλεια στις εξαιρετικά κρίσιμες μέρες που ζούμε. θα πρέπει σύντομα να εξιχνιαστεί η υπόθεση ώστε να μην προστεθούν νέες σκιές στην εικόνα της χώρας”.

ΚΚΕ: Απαιτείται οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ.

«Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν “νερό στο μύλο” όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έκρηξη βόμβας στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος 5, στο Σύνταγμα, προκαλώντας υλικές ζημιές, στις 03.35 της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Κυπριακή Πρεσβεία

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η κυπριακή πρεσβεία μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που βρίσκονται απέναντι από την Πρεσβεία, στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι της Πρεσβείας έχουν ειδοποιηθεί να μην προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους.

Στην Πρεσβεία έχει προσέλθει μόνο ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κτίριο της κυπριακής διπλωματικής έδρας έχει υποστεί αρκετές υλικές ζημίες επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξαν συνέπειες σωματικής βλάβης σε ανθρώπους από την έκρηξη. Η πρεσβεία από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είπε, συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε, τέλος, τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια.

“‘Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός”

“Άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει έκρηξη”. Αυτά δήλωσε φύλακας ιδιωτικής εταιρείας, ο οποίος φυλάσσει κτίριο επί της οδού Οθωνος. Σημειώνεται ότι η οδός Οθωνος είναι παράλληλη της οδού Ξενοφώντος, όπου σημειώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα η ισχυρή έκρηξη βόμβας. “Αμέσως ειδοποίησα τους αρμόδιους της εταιρείας μου, καθώς και την αστυνομία”, πρόσθεσε ο σεκιούριτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνα και είναι πολύ κοντά στη Βουλή, ελάχιστα κτίρια φυλάσσονται τις βραδυνές ώρες. Σημειώνεται ότι χθες το βράδι δεν φυλασσόταν η πρεσβεία της Κύπρου και το κτίριο του ΣΕΒ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα