Ελληνική 'Καμόρα': 'Ο Ψηλός', 'Ο Μαλλιάς', τα 'αδέρφια' και το ξύλο κατά παραγγελία

Ελληνική 'Καμόρα': 'Ο Ψηλός', 'Ο Μαλλιάς', τα 'αδέρφια' και το ξύλο κατά παραγγελία

Συνελήφθησαν 19 μέλη δύο μαφιόζικων οργανώσεων μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ αναζητούνται άλλα 11 μέλη-Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχαν ρόλο εισπράκτορα

Παροχή «υπηρεσιών» με τιμολόγιο και για κάλυψη κάθε είδους επιθυμίας, παρείχαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις των μαφιόζων που εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για πάνω από 60 περιπτώσεις εκβιασμών και παροχής «προστασίας» σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ.

Μεταξύ άλλων, τα δύο κυκλώματα παρείχαν υπηρεσίες συνοδείας VIP και ποδοσφαιρικών παραγόντων σε εξέδρες για την πρόκληση δέους στους «αντιπάλους», συνοδεία επιχειρηματιών σε κοσμικά κέντρα και κυκλαδίτικα νησιά για τον ίδιο λόγο, κατά παραγγελία ξυλοδαρμούς και μάλιστα με κλίμακα, συγκεκριμένα δηλαδή, τι ζητούσε ο «πελάτης-εντολέας» από αυτούς για το υποψήφιο θύμα… με λίγα λόγια τι να τους σπάσουν και πόσο… Αναλάμβαναν ακόμα και να διευθετήσουν διαφορές όμως μεταξύ επιχειρηματιών δια της παρουσίας και μόνο και εννοείται με τις δέουσες απειλές.

Ειδικά τα αρχηγικά μέλη ήταν γνωστά στην Ασφάλεια και όλοι τους είναι σεσημασμένοι. Στην πρώτη μαφιόζικη οργάνωση «εγκέφαλος» ήταν ένας 59χρονος με το ψευδώνυμο «Ψηλός» και με υπαρχηγό τον «Μαλλιά» και στην δεύτερη μαφιόζικη οργάνωση «εγκέφαλοι» ήταν δυο αδέρφια με αρχηγό τον 51χρονο και υπαρχηγό του αδερφό του.

Το προφίλ των συλληφθέντων

Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, συνολικά 19 από αυτούς, συνελήφθησαν, την περασμένη Πέμπτη, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής,  μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί τους.

Πρόκειται για 16 Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς (δύο Αλβανοί και ένας Ουκρανός), ηλικίας από 26 έως 59 ετών, ενώ αναζητούνται 11 επιπλέον μέλη των οργανώσεων. Ανάμεσα στους εμπλεκομένους είναι και δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που είχαν ρόλο «εισπρακτόρων» από τα μαγαζιά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (νομοθεσία περί επιταγών, περί καζίνων, τοκογλυφία, αγοραπωλησία εξαρτησιογόνων ουσιών, συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς κ.α.) είναι επιπλέον 15 άτομα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που αριθμούσαν 15 μέλη περίπου η καθεμία και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2015, υπάρχουν όμως ενδείξεις που οδηγούν τις έρευνες ακόμα παλιότερα έως το 2013.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι συνεργάζονταν μεταξύ τους ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και τις εισπράξεις «προστασίας».

Επιπλέον εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε ομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι "χώροι" που διατηρούσαν.

Επιπρόσθετα διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε ομάδας, (αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές κλπ). Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών.

Η ομάδα του "ψηλού" και του "μαλλιά"

Συγκεκριμένα η Α' ΟΜΑΔΑ του «Ψηλού» και του «Μαλλιά» παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Γκάζι, Κεραμικού, Βοτανικού, Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Γκύζη, Εξαρχείων, Παγκρατίου, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Κολωνακίου, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης και Περιστερίου και η Β΄ ΟΜΑΔΑ των αδερφών παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις περιοχές Κεραμικού, Γκάζι, Πατησίων, Κολωνακίου, Μεταξουργείου, Συντάγματος, Γλυφάδας, Ψυρή, Λυκόβρυσης, Π. Φάληρου, Ασπρόπυργου, Κηφισιάς, Άνοιξης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Κυψέλης και Πειραιά.

Όπως εξακριβώθηκε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατέβαλλαν από 200 έως 2.500 ευρώ μηνιαίως για προστασία. Η καταβολή γινόταν κυρίως λόγω του φόβου από την πολυμελή παρουσία "φουσκωτών", όταν τους προσέγγιζαν. Οι συλληφθέντες "παρείχαν προστασία" τουλάχιστον σε 61 καταστήματα της Αττικής.

Οι δυο ομάδες πέραν της δράσης τους στην «προστασία» καταστημάτων, αναλάμβαναν και υποθέσεις διευθέτησης διαφορών μεταξύ τρίτων προσώπων, συνοδείες προσώπων, «παρουσίες» σε αθλητικούς χώρους, πρόκληση σωματικών βλαβών «κατά παραγγελία» κλπ.

Εντοπίστηκε κανονικό οπλοστάσιο

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες στις οικίες τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πιστόλι διαμετρήματος 6.35 mm με γεμιστήρα, 179 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 κυνηγετικές καραμπίνες και 3 μαχαίρια, αλεξίσφαιρο και δύο σιδερογροθιές, μπαστούνι στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ξίφος, πτυσσόμενο κλομπ και σπρέι πιπεριού, μικροποσότητα κοκαΐνης, 3 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 26 κινητά τηλέφωνα, 20 αμπούλες με αναβολικά, 3.055,50 ευρώ και 537 δολάρια ΗΠΑ καθώς και ατζέντες και διάφορες έγγραφες σημειώσεις.

Ελληνική 'Καμόρα': 'Ο Ψηλός', 'Ο Μαλλιάς', τα 'αδέρφια' και το ξύλο κατά παραγγελία

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτικό, ενώ για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αττική: Συμμορίες μπράβων, φόβος και τρόμος για πάνω από 60 μαγαζιά

SHARE: