Εμπλοκή στο βραχιολάκι του Ρωμανού

Εμπλοκή στο βραχιολάκι του Ρωμανού
MotionTeam

Πρόβλημα στη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι στον Νίκο Ρωμανό προέκυψε καθώς δεν έχει υπογραφεί σχετική ΚΥΑ, και άρα ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Διαβάστε τί ακριβώς έχει συμβεί

Στις… διευκρινήσεις κόλλησε η εκπαιδευτική άδεια με “βραχιολάκι” που θα λάμβανε ο Νίκος Ρώμανος, αφού ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τις λεπτομέρεις για το σχετιικό νόμου Αθανασίου.

Επί της ουσίας, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, που αφορά στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, με αποτέλεσμα αυτός να παραμένει μόνο στα χαρτιά, αν και ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014.

Αυτό επικαλείται μεταξύ άλλων και ο ανακριτής Νικόπουλος, από τον οποίο ζητήθηκε σχετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο των φυλακών, μετά την αίτηση του αναρχικού Νίκου Ρωμανού.

Ο καταδικασθείς για τη ληστεία στο Βελβεντό είχε καταφέρει την ψήφιση του νόμου  από τη Βουλή, με τον οποίο άναψε το “πράσινο φως” για την παρακολούθηση των μαθημάτων με τη χρήση “βραχιολιού” από κρατούμενους φοιτητές. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάστηκε να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας για περισσότερο από ένα μήνα, με τους θεράποντες ιατρούς να κρούουν τον κώδωνα  του κινδύνου για την υγεία του νεαρού αναρχικού.

Ο Νίκος Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για την χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι. Το Συμβούλιο των Φυλακών καθώς δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ ζήτησε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς την γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτύχη Νικόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής λόγω αυτού του νομοθετικού κενού εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού και πλέον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού.

Παρασκευόπουλος: Έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για ηλεκτρονική επιτήρηση

Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και  Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα