Επί 35 χρόνια δρούσαν οι Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι

Περιπολικό της Άμεσης Δράσης
Περιπολικό της Άμεσης Δράσης EUROKINISSI

Παρότι ανεπάγγελτοι, έχτισαν μία τεράστια περιουσία και δύο υπερπολυτελείς βίλες σε αμφιθεατρικό σημείο της Θεσπρωτίας με θέα τη θάλασσα - Συστηματική η δράση τους με τεράστια κέρδη

Τεράστιος είναι ο αντίκτυπος και το μέγεθος της επιτυχίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων που αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε και μπόρεσε να βάλει τέλος στην πολυετή δράση ενός ζευγαριού ηλικιωμένων Γερμανών αρχαιοκαπήλων που ζούσαν επί 35 χρόνια στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και όντας ανεπάγγελτοι βρέθηκαν να χτίζουν μία τεράστια περιουσία και δύο υπερπολυτελείς βίλες σε αμφιθεατρικά σημεία με θέα την θάλασσα από τα επίσης τεράστια κέρδη της πολυετούς, όπως θεωρούν οι Αρχές, εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν συναντήσει οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μάλλον απρόθυμη συνεργασία των γερμανικών Αρχών για να διαπιστώσουν σε ποιους ιδιωτικούς οίκους έχει καταλήξει όλα αυτά τα χρόνια η πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού σε χώρες όπως Γερμανία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πολλοί τέτοιοι οίκοι που δραστηριοποιούνται νομιμοφανώς στις χώρες τους αλλά ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι οι απανταχού τον πλανήτη αρχαιοκάπηλοι που τους «τροφοδοτούν» με την κλεμμένη κληρονομιά άλλων λαών.

Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη των κερδών, αν υπάρχουν οι κατάλληλες γνωριμίες για να φύγουν τα αντικείμενα αυτά προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, ένας αμφορέας όπως αυτοί που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών σε οίκο της Γερμανίας αγοράζεται έναντι 300.000 ευρώ!

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είχε τουλάχιστον 10 τέτοιους αμφορείς στην κατοχή του, οι οποίοι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που τους εξέτασαν προέρχονται από ναυάγια της περιοχής. Καθώς δεν εντοπίστηκαν στην κατοχή τους στολές δυτών, θεωρούν οι Αρχές ότι προσλάμβαναν δύτες γι αυτόν τον σκοπό, ενώ τον οπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή του 74χρονου τον ήθελε πιθανόν για τα ραντεβού που έκανε με υποψήφιους αγοραστές.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι οι αμφορείς φαίνεται ότι ήταν από αρχαία ναυάγια γιατί μεταξύ άλλων δεν είχαν βάση και στην αρχαιότητα οι αμφορείς με τα προϊόντα μεταφέρονταν σε πλάγια θέση στα πλοία πάνω σε χώμα για να μην σπάσουν και δεμένοι μεταξύ τους. Επίσης βρέθηκαν δύο νομίσματα με την απεικόνιση του Δια, που είναι μακεδονικά, πριν καν την εποχή του Φιλίππου και οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως μεταξύ άλλων αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν τις στενές εμπορικές σχέσεις που είχαν οι Μακεδόνες με την Ήπειρο. Η αρχαιολογική και εμπορική αξία των ευρημάτων λοιπόν είναι τεράστια.

Η βίλα της χλιδής

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποίησαν έφοδο στις δύο πολυτελείς βίλες που διέμενε το ζευγάρι του 74χρονου Γερμανού και 71χρονης ομοεθνούς του συζύγου, έμειναν άφωνοι από τον πλούτο και την πολυτέλεια που αντίκρισαν.

Παντού μάρμαρα και κρύσταλλα Βοημίας ενώ τα μπάνια ξεπερνούσαν κάθε φαντασία χλιδής και πολυτέλειας. Ακόμα και κελάρι διατηρούσε ο Γερμανός αρχαιοκάπηλος το οποίο ήταν γεμάτο από κρασιά και ουίσκι μεγάλης παλαιότητας και εξίσου μεγάλης οικονομικής αξίας. Και όλα αυτά από ένα ζευγάρι που ουδέποτε εμφάνισε στη ζωή του ένα έσοδο από εργασία…

Τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν έγιναν αντιληπτά με τυχαίο τρόπο από πολίτη που ενημέρωσε σχετικά τις Αρχές και έκτοτε ξεκίνησε η έρευνα σε βάρος τους.

Επιπλέον, σε μία από τις βίλες εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων, στο οποίο βρέθηκαν 12 εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, απεικονίζοντα ανδρική μορφή και μήτρα κατασκευής τους καθώς και πλάκα με ανθεμωτή ανάγλυφη διακόσμηση φτιαγμένη από εκμαγείο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος και χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων και το που κατέληξαν πολλά εξ αυτών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία

ADVERTISING

SHARE: