Επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Ποιους ‘βλέπει’ πίσω από το χτύπημα η Αντιτρομοκρατική

Επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Ποιους ‘βλέπει’ πίσω από το χτύπημα η Αντιτρομοκρατική

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και το Σχέδιο Νέμεσις ΙΙ συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμματα της Αντιτρομοκρατικής χωρίς ωστόσο να αποκλείεται τίποτα

Σε συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί πρωτίστως από ποιους, πως και με ποιον τρόπο εστάλη και κατέληξε η επιστολή-βόμβα στα χέρια του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η έκρηξη σημειώθηκε μισή ώρα μετά τις έξι χθες το απόγευμα μέσα στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, την ώρα που είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος για να πάει στο σπίτι του, εν κινήσει, την στιγμή της πέδησης και λίγο πριν το φανάρι στη συμβολή των οδών Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου. Εκείνη την στιγμή φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε μία επιστολή που είχε μαζί του, μαζί με τη υπόλοιπη αλληλογραφία του, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να τραυματιστεί τόσο εκείνος όσο και οι δύο συνοδοί του, που είναι προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην περιοχή επικράτησε πανδαιμόνιο, σύντομα έφτασαν δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τρεις τραυματίες και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Από το συνοδευτικό όχημα της αστυνομίας που ακολουθούσε με δύο από τους 8 αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς, δεν χτύπησε κανείς, άλλωστε η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και τα αποτελέσματά της περιορίστηκαν εντός του οχήματος που ανήκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και του είχε παραχωρηθεί.

Ενδεχομένως και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήθηκε πυροτεχνική ύλη και όχι ισχυρή εκρηκτική ύλη γιατί σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα ήταν πολλαπλάσια χειρότερα.

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα». Αυτά τόνισε αυτόπτης μάρτυρας από το σημείο. 

Η περιοχή παρέμεινε για ώρα αποκλεισμένη μέχρι την Ομόνοια και έως ότου ολοκληρώσουν τις εργασίες του οι άντρες των Εγκληματολογικών Ερευνών που περισυνέλλεξαν τυχόν υπολείμματα της επιστολής-βόμβας για περαιτέρω ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. 

Από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρέθηκε σε συναγερμό, ειδικά μετά το τελευταίο μπαράζ επιστολών-βομβών του σχεδίου Νέμεσις ΙΙ της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που συγκεντρώνει και τα περισσότερα βλέμματα αυτή την στιγμή, ως η πλέον υποψήφια τρομοκρατική οργάνωση γι αυτό το χτύπημα, χωρίς βεβαίως να εξαιρείται οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα, αφού ο Λουκάς Παπαδήμος είχε στοχοποιηθεί  κατά το παρελθόν σε προκηρύξεις τόσο της Συνωμοσίας των Πυρήνων όσο και σε χειρόγραφες σημειώσεις της Πόλας Ρούπα που πρόσφατα βρέθηκαν.

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβησαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που πήραν καταθέσεις από τους συνοδούς του κ. Παπαδήμου, καθώς ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος δεν ήταν σε θέση να μιλήσει.  

Νέμεσις ΙΙ

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου τραυματίστηκε μία υπάλληλος του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, όταν άνοιξε μία παρόμοια επιστολή παγιδευμένη με πυροτεχνική ύλη στο Παρίσι, όπως επίσης είχε εντοπιστεί παρόμοια επιστολή από τις γερμανικές Αρχές προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ενέργειες για τις οποίες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, πέρα από τις επιστολές που εντόπισαν οι Αρχές στην Ελλάδα.

Με το σχέδιο “Νέμεσις 2”, η “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” κατάφερε να θυμίσει στις Αρχές το βομβιστικό μπαράζ του 2010 με την FAI και τις επιστολές βόμβες που είχαν στείλει σε 14 πρεσβείες στην Αθήνα, στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον τότε Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υπενθυμίζεται ότι προκήρυξη για το μπαράζ των νέων χτυπημάτων δεν έχει αποσταλεί ακόμα από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει προαναγγείλει ότι θα το πράξει και μένει να δούμε εάν αυτό θα γίνει τώρα, και στην πρόσφατη ανάληψη αναφερόταν μεταξύ άλλων, πως “ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Σ.Π.Φ. είναι μια ιδέα και ότι η ιδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης.

“Έχουμε ακόμα την οργή… Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα”.

Οι ίδιοι λοιπόν αφήνουν να εννοηθεί ότι αποτελούν ένα φαινόμενο “Λερναίας Ύδρας”, ότι δηλαδή έχουν στρατολογηθεί και έχουν εκπαιδευτεί νέα άτομα στην τρομοκρατική οργάνωση. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προέλευση των επιθέσεων αυτών, έχει θέσει στο στόχαστρο των ερευνών της, συνήθειες και επικοινωνίες των ήδη φυλακισμένων μελών και άτομα με τα οποία τυχόν έχουν έρθει σε επαφή απευθείας ή μέσω τρίτων, όπως για παράδειγμα, μέσω ποινικών από τις… “γνωριμίες” που απέκτησαν εντός των Φυλακών κλπ. 

Πρόσθετα, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής από την πρώτη στιγμή πήγε στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. για να διαπιστώσουν όχι μόνο πως έφυγε η συγκεκριμένη επιστολή και αν έφυγε από εκεί αλλά και για να ελέγξουν την πιθανότητα ότι δεν υπάρχει έναν νέο μπαράζ και τυχόν άλλες παρόμοιες επιστολές-βόμβες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει οι αστυνομικοί να πάρουν κατάθεση από τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο για να διαπιστωθεί αν ο φάκελος αυτός είχε πάει στο γραφείο του ή στο σπίτι του και αν το μετέφερε μαζί του, ούτε ο τρόπος με τον οποίο ο φάκελος αυτός κατέληξε στην κατοχή του, δηλαδή μέσω ΕΛ.ΤΑ., ταχυμεταφορών κλπ., ενώ ενδέχεται να ήταν κάποιο παγιδευμένο βιβλίο στον φάκελο, όπως έχει γίνει με αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Πρόσθετα, ο επικεφαλής της αστυνομικής του φρουράς έχει αναφέρει στους συναδέλφους του ότι η επιστολή αυτή ήταν ενδεχομένως μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία Αθηνών που είχε πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ελέγχθηκε δύο φορές από μαγνητική πύλη και φορητό σκάνερ και μετά παραδόθηκε, ωστόσο μένει σήμερα το πρωί να είναι σε θέση πλέον να καταθέσει ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής αν ο φάκελος αυτός ήταν όντως μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία Αθηνών, αν θυμάται να δώσει περιγραφή του φακέλου και αν θυμάται αν έγραφε αποστολέα πάνω, έστω και εικονικά Ακαδημία Αθηνών και βεβαίως να διαπιστωθεί αν μπορούν και τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια να δώσουν μία τέτοια απάντηση, αφού ο φάκελος διαλύθηκε εντελώς και τώρα στην κυριολεξία συνθέτουν ένα παζλ από μικρά κομματάκια.

Αναφορικά με αυτό μάλιστα, ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που επισκέφτηκε σήμερα στον «Ευαγγελισμό» τον Λουκά Παπαδήμο, ανέφερε στις δηλώσεις του προς την έξοδό του, ότι ο Λουκάς Παπαδήμος παρέλαβε τον φάκελο στο σπίτι του και αφού είχε περάσει από σχετικό έλεγχο. Αυτό μένει να το καταθέσει και στους αστυνομικούς λοιπόν ο κ. Παπαδήμος και να πει αν θυμάται τυχόν τι έγραφε ο φάκελος. Επίσης σε αυτή την περίπτωση η επιστολή πέρασε ενδεχομένως από έλεγχο από τα αντίστοιχα μηχανήματα της Βουλής πριν πάει στο σπίτι του και εν συνεχεία την μετέφερε μαζί του ο κ. Παπαδήμος.

Τι προβλέπει η διαδικασία για τον έλεγχο X-Ray

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να διαπιστώσουν οι ίδιες οι Αρχές που πήγε ο φάκελος, θα ακολουθήσει έλεγχος στο σημείο από το οποίο θα έπρεπε η επιστολή να έχει περάσει από σάρωση και σκιαγράφηση, δηλαδή αν ήταν στο σπίτι του από την Βουλή, αν ήταν στο γραφείο του από την Τράπεζα της Ελλάδος κλπ. Όταν οι φάκελοι αυτοί ελέγχονται παίρνουν μία σφραγίδα ότι έχουν περάσει έλεγχο X-Ray, σε αντίθετη περίπτωση οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς-συνοδούς των επισήμων είναι να μην τους ανοίγουν οι ίδιοι επίσημοι, αλλά εκείνοι εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, όμως έχουν την εκπαίδευση να διαπιστώσουν κάτι περίεργο σε σχέση με μία επιστολή ώστε να μην το δοκιμάσουν καν και να καλέσουν τα ΤΕΕΜ.

Η ποσότητα της ύλης που χρησιμοποιήθηκε, πιθανόν πυροτεχνική, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις ήταν μικρή και άρα ο στόχος των δραστών είναι προφανές ότι δεν ήταν η πρόκληση θανάτου, ωστόσο η ανίχνευση της επιστολής θα γινόταν από τα ειδικά σκάνερ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όχι από το είδος και την ποσότητα της ύλης αλλά από την συνδεσμολογία. Ενδεχομένως λοιπόν η συνδεσμολογία ήταν πρωτίστως «φτωχή», ώστε να περάσει το σκάνερ.

Σε ό,τι αφορά την αστυνομική προστασία που του έχει δοθεί από την Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αυτή είναι 8 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο τον ακολουθούσαν με υπηρεσιακό όχημα, ενώ σε σχέση με το παρελθόν, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αφαιρεθεί τέσσερις, χωρίς βεβαίως αυτό να επηρέασε ή να μπορούσε να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο περιστατικό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα