Έρευνα για τα φυλλάδια στην Ειδομένη

Έρευνα για τα φυλλάδια στην Ειδομένη
Children stands inside their tent during a rain at a makeshift refugee camp at the Greek - FYROM border near the village of Idomeni, Greece on March 13, 2016. SOOC

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το, άγνωστης προέλευσης, φυλλάδιο με τους χάρτες, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ

Προκαταρκτική έρευνα για τα φυλλάδια που βρέθηκαν στην Ειδομένη και παρακινούσαν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παρήγγειλε  η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έλαβε πληροφορίες από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική  Αστυνομία, καθώς και δημοσιεύματα σχετικά με το επίμαχο φυλλάδιο, ενώ τέθηκε το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι  να  παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.

Στην παραγγελία  αναφέρεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού των προσώπων που διακίνησαν το φυλλάδιο να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:

– στο  νόμο 3386/2005 για την  «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» και

– στο  άρθρο  141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι όποιος  με  πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το  ελληνικό  κράτος  ή  σύμμαχό  του  ή  κατοίκους  τους  σε  κίνδυνο αντιποίνων  ή  εκθέσει  σε  κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους  ή  συμμάχου  του  με  ξένο  κράτος.  

Η διενέργεια της έρευνας που αφορά στον εντοπισμό των διακινητών του φυλλαδίου εντός του καταυλισμού της Ειδομένης ανέλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα