Εξαρθρώθηκαν τρεις αλληλοσυνεργαζόμενες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Θεσσαλία

Εξαρθρώθηκαν τρεις αλληλοσυνεργαζόμενες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Θεσσαλία

Μετά από επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, συνελήφθησαν 21 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά. Κυριαρχούσαν στη διακίνηση ηρωίνης και μεθαδόνης στα στέκια των τοξικομανών στην Θεσσαλία

Εξαρθρώθηκαν, μετά από συστηματικές και πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, τρεις πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε Λάρισα και Βόλο.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες και την Πέμπτη σε περιοχές της Λάρισας και του Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, συνελήφθησαν συνολικά 21 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 41 και 46 (ηγετικά στελέχη της 1ης οργάνωσης), τρεις Έλληνες, ηλικίας 57, 32 και 51 ετών, δύο από τους οποίους είναι κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας (ηγετικά στελέχη της 2ης οργάνωσης), έναν 36χρονο Αλβανό, κρατούμενο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (ηγετικό στέλεχος της 3ης οργάνωσης), 14 Έλληνες και συγκεκριμένα 12 άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 26 έως 52 ετών, καθώς και έναν 34χρονο Αλβανό, (περιφερειακά στελέχη των τριών οργανώσεων).

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά 116 ατόμων για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα, της παράνομης οπλοκατοχής και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, κατά την οποία αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, εξακριβώθηκε η εσωτερική δομή και διακριβώθηκε η διαρκής και συστηματική δράση των τριών οργανώσεων, οι οποίες συνεργάζονταν μεταξύ τους και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2015.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε η ιεραρχική σχέση των μελών, ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος των ηγετικών στελεχών, ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων μελών καθώς επίσης, ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης (modus operandi) τους και η μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία.

Τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων προμηθευόταν τις ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες στη συνέχεια παρέδιδαν στα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση και εμπορία αυτών, ενώ το αρχηγικό στέλεχος της τρίτης οργάνωσης αποτελούσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των τριών οργανώσεων και τις προμήθευε με ποσότητες ηρωίνης.

Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εφοδιαστεί με τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά τους ονόματα, τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνεννοήσεις χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία. Επιπλέον, λάμβαναν επιπρόσθετα μέτρα προς αποφυγή του εντοπισμού και της σύλληψής τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες και οχήματα, αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 48,7 γραμμάρια ηρωίνης και 12 γραμμάρια κάνναβης,

* 101 ναρκωτικά δισκία και 371 γραμμάρια μεθαδόνης,

* Δύο πιστόλια, ένα πιστόλι αερίου και μία κυνηγετική καραμπίνα,

* 4 μαχαίρια-στιλέτα,

* 9 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων και 280 γραμμάρια αφορολόγητου καπνού,

* 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές,

* Δύο ηλεκτρικοί αναδευτήρες με υπολείμματα ηρωίνης,

* Δύο τρίφτες κάνναβης,

* πλήθος υλικών συσκευασίας ναρκωτικών,

* το χρηματικό ποσό των (6.025) ευρώ,

* 41 κινητά τηλέφωνα και

* 7 οχήματα, από τα οποία τρία I.X. επιβατικά αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ. φορτηγό, ένα αγροτικό μηχάνημα, μια μοτοσικλέτα και ένα μοτοποδήλατο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ερευνών για την ταυτοποίηση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων είχαν συλληφθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις πέντε μέλη αυτών και κατασχέθηκαν συνολικά 792,5 γραμμάρια ηρωίνης, 382 γραμμάρια μεθαδόνης, το χρηματικό ποσό των 30.125 ευρώ και 96 λίρες Αγγλίας, με πιο πρόσφατη τη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων στις 7 Μαρτίου στη Λάρισα, όπου κατασχέθηκαν 418 γραμμάρια ηρωίνης, επιμελώς κρυμμένα σε φανάρι Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

SHARE:

24Media Network