Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου EUROKINISSI

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος ήταν ένας Σύρος που είχε πάρει άσυλο και είχε συλληφθεί ξανά για παρόμοιες πράξεις-Το κύκλωμα εισέπραττε από τους διακινούμενους 3.000-3.500 ευρώ το άτομο, τους έφερναν μέσω Έβρου, σε κρησφύγετο στον Αυλώνα Αττικής και από εκεί στις ακτές της Πελοποννήσου με σκάφος τους περνούσαν στην Ιταλία

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών που διακινούσε πρόσφυγες έναντι 3.000-3.500 ευρώ το άτομο μέσω Έβρου στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη συνέχεια σε κρησφύγετο στον Αυλώνα και από εκεί στις ακτές της Πελοποννήσου όπου με σκάφος του περνούσαν στην Ιταλία.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος ήταν ένας Σύρος που είχε πάρει άσυλο και είχε συλληφθεί ξανά για παρόμοιες πράξεις. Μαζί του συνελήφθησαν ένας Ουκρανός και ένας Γεωργιανός, ενώ αναζητούνται ακόμη 9 μέλη του κυκλώματος.

Μετά από επέμβαση του Λιμενικού και συνεργασία με την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εντοπίστηκε το σκάφος στην Βάθεια Μάνης, στο οποίο επιβιβάστηκαν 46 μετανάστες και απετράπη η μεταφορά τους προς την Ιταλία, κάτι θα είχε σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους αφού το σκάφος στερούνταν κάθε μέτρου ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές έχουν εικόνα για το κύκλωμα πως έχει προλάβει να πράξει με τον ίδιο τρόπο τουλάχιστον 6-7 φορές σε αντίστοιχες μεταφορές, από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης

Κατά την σημερινή επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στην Ασφάλεια Αττικής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος ανέφερε:

«Η υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, αφορά στη σύλληψη τριών αλλοδαπών μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο στην εξ’ ολοκλήρου διακίνηση αλλοδαπών, από την στιγμή εισόδου τους σε σημεία πλησίον του ποταμού Έβρου μέχρι και την τελική δια θαλάσσης μεταφορά τους στην Ιταλία, από παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, με τη χρήση σκαφών.

Πέραν των ανωτέρω δραστών, στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται 9 ακόμη άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων οι έρευνες συνεχίζονται. Για την σύλληψη τους, πραγματοποιήθηκε πολυήμερη επιχείρηση στην Αττική και στη Λακωνία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ κατά το τελικό στάδιο της επιχείρησης υπήρξε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα του Γυθείου και της Σπάρτης καθώς και με τα Λιμεναρχεία του Γυθείου και της Πύλου.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι με την έγκαιρη επέμβαση των εμπλεκομένων δυνάμεων, απετράπη η διακίνηση 46 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και δύο ανηλίκων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από την εγκληματική οργάνωση στη Νότια Πελοπόννησο και είχαν επιβιβασθεί σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία».

Για την ίδια υπόθεση ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Λαγκαδιανός δήλωσε:

«Πριν αναφερθούμε στην συγκεκριμένη υπόθεση, θα θέλαμε, ως Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να εξάρουμε την άριστη συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο Σωμάτων, ως προς την εξιχνίαση της υπόθεσης και την εξάρθρωση Οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς μεταναστών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21/11/2018 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και στην συνέχεια τους διακινούσαν με σκάφη προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών από το ανωτέρω Οργανωμένο κύκλωμα, οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος στην Ιταλία από τις ακτές Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο που θα γίνονταν η μεταφορά-επιβίβασή τους στο σκάφος, αλλά ούτε και το ίδιο το σκάφος.

Κατά συνέπεια, ζητήθηκε η συνδρομή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς τον εντοπισμό των μεταναστών, του σκάφους μεταφοράς τους, τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και τυχόν άλλων μελών του κυκλώματος που θα συμμετείχαν στην μεταφορά.

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει την επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX . Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2018 στην θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ για την εν λόγω περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Περί την 5:00 ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή των 46 μεταναστών.

Στις 05:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, ως συνέπεια της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12μ. περίπου έφερε όνομα στις παρειές αυτού “ SUNBIRD ” σημαίας Delaware , με αριθμό νηολογίου D 916. Για το προσαραγμένο σκάφος γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις (ΔΑΠΘΑΣ, της ΕΛΑΣ και του ΛΧ Γυθείου) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα. Τελικά και κατόπιν της υπόδειξης του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο ως άνω φερόμενος διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας Ρουμάνος, (το άτομο που έφυγε μόνος), δύο μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας Γεωργιανός και ένας Σύρος, και 46 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα. Να σημειώσουμε τέλος ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία “ Stigma ”».

Για την ίδια υπόθεση η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου ανέφερε:

«Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα Αστυνομικά Τμήματα Γυθείου και Σπάρτης και τα Λιμεναρχεία Γυθείου και Πύλου, συνελήφθησαν τρία μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών προς και από τη χώρα μας, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους, κάνοντας χρήση πλωτών μέσων.

Πρόκειται για αλλοδαπούς υπηκόους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ημεδαπός και αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση ακόμη 7 μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2018, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, «υποδέχονταν» σε σημεία εισόδου πλησίον του ποταμού Έβρου αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας με τη χρήση επιβατικών οχημάτων και τους απέκρυπταν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας (αποθήκη) σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως, με φορτηγά οχήματα, τους μετέφεραν περεταίρω σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία), όπου διευκόλυναν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα (σκάφη).

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τ o χρονικό διάστημα από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2018, απετράπη η διακίνηση με πλωτό σκάφος 46 αλλοδαπών και συνελήφθησαν τα τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και καπετάνιος), σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί ( GPS ) τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στο πλωτό σκάφος διαπιστώθηκε πλήθος παραλήψεων ασφαλείας οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE: