Ιωάννινα: Ολόκληρη οικογένεια Ρομά πίσω από δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις

Αστυνομικοί, Αρχείο
Αστυνομικοί, Αρχείο EUROKINISSI

Πρόκειται για πασίγνωστη οικογένεια Ρομά στην περιοχή που έχει απασχολήσει επί σειρά ετών για πλήθος παράνομων πράξεων-Ζούσαν όλα της τα μέλη αποκλειστικά από κλοπές και όλοι τους είχαν εξειδίκευση σε κάποιος είδος

Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Ιωαννίνων πολυμελής σπείρα κλεφτών, όλοι τους μέλη της ίδιας οικογένειας Ρομά και μάλιστα πασίγνωστης οικογένειας στα Ιωάννινα για την επί σειρά ετών παράνομη δραστηριότητα τους.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη των μελών, είναι αποτέλεσμα ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Ιωαννίνων και της Διμοιρίας Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Όλα τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας, ζούσαν αποκλειστικά από κλοπές και όλοι τους είχαν εξειδίκευση σε κάποιος είδος. Οι γυναίκες στην κλοπή πορτοφολιών με την μέθοδο της απασχόλησης και της δήθεν χειρομαντείας και οι άντρες ήταν εξειδικευμένοι στην κλοπή μπαταριών από οχήματα και στην μεταπώλησή τους.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά στην Α’ υποομάδα : Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, ηλικίας 38 και 71 ετών, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα συγγενείς τους, ηλικίας 47, 44 και 22 ετών, οι οποίες εξειδικεύονταν σε κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως πολιτών, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, τραπεζικές κάρτες, χρηματικά ποσά και έγγραφα, κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο απασχόλησης.

Αναφορικά με τη Β’ υποομάδα : Συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 31 και 23 ετών, ενώ αναζητούνται και άλλοι δύο συγγενείς τους, ηλικίας 46 και 39 ετών, που διέπρατταν κλοπές μπαταριών βαρέων οχημάτων, καθώς και κλοπές μεταλλικών κατασκευών και οικοδομικών εργαλείων από συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες και οικόπεδα.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, ενώ η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 42 περιπτώσεις κλοπών, που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε:

- Τρεις περιπτώσεις κλοπών 9καρτών ανάληψης μετρητών, με τις οποίες στη συνέχεια πραγματοποίησαν αγορές από διάφορα καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ στην μία εκ των περιπτώσεων έκαναν και ανάληψη χρηματικού ποσού από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών,

- 12 περιπτώσεις κλοπών, με τη μέθοδο της απασχόλησης, όπου αφαίρεσαν χρηματικά πόσα, έγγραφα και κινητά τηλέφωνα,

- περίπτωση κλοπής, με τη μέθοδο της μαγγανείας, όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό,

- περίπτωση κλοπής τσάντας από εμπορικό κατάστημα,

- 11 διαρρήξεις – κλοπές σε επιχειρήσεις, από όπου αφαίρεσαν μπαταρίες γεωργικών μηχανημάτων, Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων και μηχανημάτων έργων καθώς και μία γεννήτρια,

- 6 περιπτώσεις κλοπών μπαταριών και πετρελαίου από σταθμευμένα Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορείο και μηχανήματα έργων,

- 7 περιπτώσεις κλοπών από αποθήκες και οικόπεδα, από όπου αφαίρεσαν μπαταρίες γεωργικών μηχανημάτων, \u0009εργαλεία και μεταλλικά αντικείμενα και

- περίπτωση κλοπής αλκοολούχων ποτών από επιχείρηση εμπορίας ποτών.

Επιπλέον προέκυψε ότι, μετά την αφαίρεσή τους, πουλούσαν τις κλεμμένες μπαταρίες είτε σε καταστήματα εμπορίας μπαταριών είτε σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, ως μέσα τέλεσης των εγκλημάτων, το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ, κλεμμένη μπαταρία οχήματος βαρέως τύπου και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα και σε βάρος των περισσοτέρων ισχύουν περιοριστικοί όροι, ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του 25χρονου συλληφθέντα εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία

ADVERTISING

SHARE: