Κύκλωμα λαθρεμπορίου στο Κορωπί: Έστησαν γραμμή παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Κύκλωμα λαθρεμπορίου στο Κορωπί: Έστησαν γραμμή παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Οι Κύπριοι "εγκέφαλοι" της οργάνωσης άλλαζαν ανά 30-40 ημέρες το προσωπικό στο παράνομο εργοστάσιο, που προέρχονταν κυρίως από Ουκρανία και Μολδαβία και έρχονταν αεροπορικώς. Αμείβονταν με 2.000 ευρώ τον μήνα.Κατασχέθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια τσιγάρα και πάνω από 5 τόνοι καπνού

Τέλος στην δραστηριότητα κυκλώματος λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων που είχε στήσει ολόκληρη παράνομη βιομηχανική μονάδα στο Κορωπί έβαλαν οι άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι δύο Κύπριοι «εγκέφαλοι» της οργάνωσης άλλαζαν ανά 30-40 ημέρες το προσωπικό στο παράνομο εργοστάσιο, που προέρχονταν κυρίως από Ουκρανία και Μολδαβία και έρχονταν αεροπορικώς. Οι εργάτες αμείβονταν με 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια τσιγάρα και πάνω από 5 τόνοι καπνού. Στο παράνομο εργοστάσιο βρέθηκαν ακόμα και αρχαία αντικείμενα τα οποία είχε μεταφέρει εκεί ο γιος ενός εκ των «εγκεφάλων» ο οποίος και αναζητείται.

Τις τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων τις διακινούσαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και τα συσκεύαζαν σε πακέτα ζαχαρωτών αλλά και σε πακέτα τσιγάρων επωνύμων εταιρειών. Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης σήμερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων, μια εγκληματική δραστηριότητα που στερεί σημαντικά έσοδα από το ελληνικό δημόσιο.

Η μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε σαν αποτέλεσμα να διακριβωθεί πλήρως η δράση ενός δομημένου εγκληματικού δικτύου, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στη συστηματική παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Κύκλωμα λαθρεμπορίου στο Κορωπί: Έστησαν γραμμή παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Η εξάρθρωση του εγκληματικού αυτού δικτύου επιβεβαιώνει ότι η καταπολέμηση του παραεμπορίου και των λαθραίων προϊόντων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη, ευρεία αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο 19 Μάιου 2018 στο Κορωπί Αττικής.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι 18 συλληφθέντες αλλοδαποί, ηλικίας από 21 έως 82 ετών, μεταξύ των οποίων και οι «υπεύθυνοι» της οργάνωσης, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη τρία άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα, του νόμου για την κύρωση κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας, ήτοι λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν σε διεθνικό επίπεδο.

Σκοπός της ήταν η παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αποφεύγοντας την πληρωμή των αναλογούντων δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού, διατηρούσαν στην περιοχή του Κορωπίου αποθήκες τις οποίες είχαν μετατρέψει σε πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια, για την επεξεργασία του καπνού και για την παρασκευή σιγαρέτων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν :

  • πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσιο παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης και

  • μηχανολογικός εξοπλισμός, για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας , τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και του επαγγελματικού τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης είναι ότι προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα της από τις διωκτικές Αρχές, δρούσε ως εξής:

  • τα προς εξαγωγή πακέτα τσιγάρων ήταν αποθηκευμένα σε πακέτα που ανέγραφαν ότι περιέχουν διάφορα είδη ζαχαρωτών, όμοια σε μέγεθος και σχήμα με πραγματικά πακέτα τσιγάρων,

  • περιμετρικά των τοίχων των εγκαταστάσεων – αποθηκών που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια, είχαν τοποθετήσει ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ

  • οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτο σημείο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιτήρηση αυτών.

Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες – εργοστάσια και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στην πρώτη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο) κατασχέθηκαν μηχανολογική εγκατάσταση για την επεξεργασία καπνού, η οποία αποτελείται από δύο επιμέρους μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους, μονάδα υποδοχής και κοπής ακατέργαστου καπνού, μονάδα ανάδευσης και εξαγωγής καπνού, 105.900 τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών, 9.500 φύλλα ακατέργαστου καπνού, 3.550 κιλά περίπου επεξεργασμένο καπνό, πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων, μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού.

Στην δεύτερη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο), κατασχέθηκαν μηχανή παρασκευής τσιγάρων, μηχανή συσκευασίας τσιγάρων, μηχάνημα απορρόφησης διπλού συλλέκτη μάρκας, μηχανή φιλτραρίσματος καπνού, 879.940 τσιγάρα διαφόρων επώνυμων εταιρειών, 2.000 κιλά περίπου χύμα επεξεργασμένου καπνού, 6.509.000 φίλτρα για την παρασκευή τσιγάρων, 117 δοχεία με κόλλα για την παρασκευή τσιγάρων και πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.

Από τον περιβάλλοντα χώρο κατασχέθηκαν κοντέινερ με 5.700.000 τσιγάρα, κοντέινερ με 3.450.000 φίλτρα τσιγάρων, κοντέινερ με πλήθος μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνταν στους τοίχους των αποθηκών μόνωση, δύο κλάρκ και δύο αυτοκίνητα.

Επιπλέον εντός κοντέινερ βρέθηκαν αντικείμενα για τα οποία κλήθηκε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής και διαπίστωσε ότι πρόκειται για αγγεία - ολόκληρα και θραύσματα - τα οποία χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν μηχανικό εξάρτημα για παραγωγή τσιγάρων και ζυγαριά ακριβείας, πλήθος πακέτων τσιγάρων στερούμενων ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, 2.340 ευρώ και 1.200 Γρίβνα Ουκρανίας, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μονάδα αποθήκευσης USB, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλέφωνα και μάρκες τσιγάρων, πλήθος κινητών τηλεφώνων, καθώς και οδηγίες χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.

Η δραστηριότητα της οργάνωσης στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα καθώς μόνο τα 16 εκατομμύρια φίλτρα και βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, καθώς και οι 5 τόνοι και 450 κιλά επεξεργασμένου καπνού που προοριζόταν για την κατασκευή τσιγάρων, αντιστοιχούν σε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κατασχεθέντα πακέτα τσιγάρων, καπνού και των άλλων χύμα καπνικών ειδών, θα παραδοθούν προς φύλαξη στη Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Καρβουνάκης ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την παρουσία σας εδώ. Μια παρουσίαση για μια μεγάλη επιτυχία, μια εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ζητήματα λαθρεμπορίας καπνικών ειδών.

Εντοπίστηκε ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο με ιδιαίτερα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να εξάρω τη συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων για τη συνεργασία η οποία υπήρξε για την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και να εξάρω επίσης τα αποτελέσματα τα οποία φέρουν τέτοιου είδους συνεργασίες.

Θα ήθελα να δώσω με τη σειρά μου την ομιλία στον Πρόεδρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για να σας πει και αυτός δυο κουβέντες για αυτή τη δουλειά».

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου Προϊόντων που Υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. δήλωσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία για την φιλοξενία της, ονομάζομαι Αδαμόπουλος Θεόδωρος, είμαι ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ., του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου.

Η υπόθεση αυτή η σημερινή είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας που έχει το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο με την Ελληνική Αστυνομία και με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Θα ήθελα να σας πω δύο λόγια για το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, για το Σ.Ε.Κ., γιατί είμαστε μια καινούρια δομή και σχετικά άγνωστη, είμαστε ένα διυπηρεσιακό όργανο, όπου λειτουργούμε σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο, όλες οι διωκτικές Αρχές, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, η Τελωνειακή Υπηρεσία, το Λιμενικό, το ΣΔΟΕ, έχουμε ακόμα μέλη από την Οικονομική Επιθεώρηση, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Αυτή η υπόθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών Υπηρεσιών, γι’ αυτό ενεπλάκη και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο. Είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιήσαμε τα ελληνικά Τελωνεία, τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, την Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εν προκειμένω, έφερε εις πέρας την υπόθεση.

Λεπτομέρειες για την έρευνα που προηγήθηκε μπορεί να σας δώσει το μέλος του Σ.Ε.Κ., Αστυνομικός Διευθυντής Μανώλης Δουρβετάκης. Εγώ αυτά ήθελα να σας πω για το Σ.Ε.Κ, το οποίο υπάγεται διοικητικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (την Α.Α.Δ.Ε.), και υποστηρίζεται διοικητικά από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων».

Ακολούθησαν δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα:

«Μια μεγάλη υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που εξειδικευόταν στην παρασκευή και διακίνηση καπνικών προϊόντων, παράνομη παραγωγή και διακίνηση. Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτή η επιτυχία της Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα συνεργειών συναρμόδιων Φορέων, που έχουν σκοπό την πάταξη των εγκληματικών ομάδων που διακινούν παράνομα διάφορα είδη εμπορίου και ως αποτέλεσμα έχουν τη διαφυγή φόρων και δασμών για το κράτος.

Η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στη συνέχεια μιας μεγάλης υπόθεσης που αφορούσε τα φάρμακα καρκινοπαθών έρχεται σήμερα στη συνέχεια αυτής της πολύ μεγάλης υπόθεσης, που ο απόηχος της ακόμα δεν έχει τελειώσει, να παρουσιάσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία, εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας.

Συγχαίρω και τον κύριο Αδαμόπουλο και τον κύριο Δουβερτάκη - συνάδελφός μας, αλλά υπηρετεί στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και τη Διεύθυνση Τελωνείων. Η συνεργασία είναι κορυφαία προϋπόθεση για πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Όταν οι επιτυχίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τότε κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Όταν επιδιώκεται κάποιος να κερδίσει μόνος του ίσως να χαθούν μεγάλες υποθέσεις.

Η παρουσία μου εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, να τονίσω, να επαινέσω και να επιβραβεύσω το καλό επίπεδο συνεργασίας των Υπηρεσιών, των διωκτικών Αρχών, που πραγματικά έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί να φέρνουμε μεγάλες επιτυχίες και να βοηθάμε την Πατρίδα μας στη μεγάλη προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τον αγώνα κοντά στον πολίτη, που έχει ανάγκη του αισθήματος της ασφάλειας και απέναντι με όλους αυτούς που καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέλουν να υπηρετούν το παράνομο εύκολο κέρδος.

Ήδη είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση της Βορειοανατολικής Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με εξαιρετικά επίσης αποτελέσματα, μέχρι το μεσημέρι εκτιμούμε να έχουμε ολοκληρώσει. Αυτό σε συνέχεια της υπόθεσης που ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου για τη Δυτική Αττική με την εξιχνίαση 11 ληστειών - ένοπλων ληστειών στη περιοχή της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Κορινθίας, τη σύλληψη τριών δραστών. Στη συνέχεια επιτρέψτε μου να αναφέρων την εξιχνίαση τριών μεγάλων υποθέσεων ναρκωτικών μέσα στο Σαββατοκύριακο, 16,5 κιλά κοκαΐνη η Θεσσαλονίκη, 1,200 κοκαΐνη τα Χανιά, 2 κιλά ηρωίνη η Αθήνα.

Έτσι θα συνεχίσουμε. Κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα και μακάρι να μην είχαμε υποθέσεις, μακάρι να μην υπήρχε παρανομία και παραβατικότητα αλλά όσο κάποιοι επιμένουν στο εύκολο παράνομο κέρδος εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα σας φέρνουμε συχνά πυκνά κοντά μας να σας ανακοινώνουμε επιτυχίες.

Συγχαρητήρια στην Οικονομική Αστυνομία, συγχαρητήρια στην Α.Α.Δ.Ε., στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο, στον κ. Αδαμόπουλο, συγχαρητήρια πολλά στη Διεύθυνση Τελωνείων. Συγχαρητήρια σε όλες τις διωκτικές Αρχές στην Ελλάδα που δίνουν αγώνα καθημερινό για μια χώρα νομιμότητας και προόδου.

Η Ελληνική Αστυνομία αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις Αρχές θα δίνει νυχθημερόν, κάθε στιγμή, τον αγώνα τον καλό».

SHARE: