'Μαϊμού' αστυνομικοί έπειθαν ηλικιωμένες να τους πετούν από το μπαλκόνι σακούλες με τις οικονομίες τους

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τους έπειθαν ότι δήθεν ήταν αστυνομικοί και πως δήθεν το παιδί τους είχε προκαλέσει τροχαίο και πως αν πλήρωναν έως και 40.000, σε μία περίπτωση, δεν θα τον έβαζαν στην φυλακή-Ως επιπλέον προϋπόθεση, ζητούσαν να τους πετάξουν τις οικονομίες τους οι ηλικιωμένες και οι ηλικιωμένοι, μέσα σε σακούλες και από τα μπαλκόνια τους…

Εξακριβώθηκε, μετά από συστηματική έρευνα αστυνομικών της Ασφαλείας Πατρών ο ακριβής τρόπος δράσης δομημένης εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων απάτης, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων στην Πάτρα.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν δυο Βούλγαροι, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 52 και 28 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της ψευδής ανωμοτί κατάθεσης.

Επίσης αναζητούνται 5 ακόμα συνεργοί των συλληφθέντων (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες), μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο, στην Πάτρα, είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός περιστατικών απόπειρας απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών, με σκοπό την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας και τη συλλογή στοιχείων η οποία θα βοηθούσε στον εντοπισμό των απατεώνων.

Χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, οι δράστες συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών λίγη ώρα προτού παραλάβουν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ από μία γυναίκα στην οποία είχαν τηλεφωνήσει επικαλούμενοι την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος στο οποίο εμπλεκόταν συγγενικό της πρόσωπο.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με τους συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει συνολικά 23 περιπτώσεις απάτης, σε βάρος ανυποψίαστων συμπολιτών μας, στην περιοχή της Πάτρας τους τελευταίους μόνο δυο μήνες.

Ειδικότερα οι 7 δράστες είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε απάτες τελεσμένες και σε απόπειρα, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά αλλά με παρόμοιο τρόπο δράσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (συνήθως άνδρας) επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, καλώντας σε σταθερό τηλέφωνο, πλήθος ανυποψίαστους πολίτες και προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς, ανέφεραν ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως γιος - κόρη) είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο ή το βαρύτατο τραυματισμό παιδιού προκαλώντας στα θύματά τους ιδιαίτερο τρόμο και ανησυχία.

Έπειτα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικαλούμενα την ιδιότητα του αστυνομικού προσέφεραν τη διαμεσολάβηση των Αστυνομικών και των Εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να αποφθεχθούν οι νομικές συνέπειες για το συγγενικό πρόσωπο των παθόντων έναντι μεγάλης χρηματικής ανταμοιβής το ύψος της οποίας σε μία περίπτωση έφτασε έως και τις 40.000 ευρώ και κυμαινόταν ανάλογα με την ευπιστία των θυμάτων.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες για να επιτείνουν την ταραχή των παθόντων και να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί, χρησιμοποιούσαν συνεργό τους ο οποίος υποδύονταν κάθε φορά το συγγενικό πρόσωπο και σε κατάσταση πανικού καλούσε τους ηλικιωμένους σε βοήθεια, επιβεβαιώνοντας την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος.

Σε έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στις οικίες των δυο συλληφθέντων στην Πάτρα, βρήκαν μεταξύ άλλων και κατέσχεσαν ηρωίνη βάρους 58 γραμμαρίων, μία πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των βουλγαρικών αρχών, 12.040 ευρώ, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Τονίζεται ότι το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους, το τελευταίο μόνο δίμηνο, ξεπερνά τις 56.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Οι έρευνες για την υπόθεση διενεργούνται από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σημειώνεται, πως μία από τις προϋποθέσεις που έθεταν στα θύματά τους, ήταν να τους πετούν με σακούλες τις οικονομίες τους από το μπαλκόνι…

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. προς τους ηλικιωμένους

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τα παραπάνω και για την αποφυγή τυχόν διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στο μέλλον συμβουλεύει εκ νέου του πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους τα εξής:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος).

Να μην ενδίδετε ποτέ σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται πάντα με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, είτε για εσάς τους ίδιους, είτε για τα μέλη της οικογένειάς σας, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.

Να επιβεβαιώνετε τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης του καλούντα, σε περιπτώσεις τηλεφωνικών κλήσεων με απόκρυψη αριθμού.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται ποτέ η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ADVERTISING

SHARE: