Νικ. Αλιβιζάτος στη δίκη της ΧΑ: ‘Είναι ναζιστές’

Νικ. Αλιβιζάτος στη δίκη της ΧΑ: ‘Είναι ναζιστές’

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Τα όσα υποστήριξε προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος περιέγραψε την οργάνωση, την οποία χαρακτήρισε “επανάληψη μοντέλου Χίτλερ”. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στους κατηγορούμενους βουλευτές σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός έχουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης, ενώ κατέθεσε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι ναζιστές. “Η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας” υποστήριξε και επεσήμανε ότι τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξης του 6-7%.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λέγοντας: “Η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης”. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η δομή της Χρυσής Αυγής κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων:” στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή”.

Όσο για τους στόχους της οργάνωσης είπε ότι “είναι επιλεκτικά διαλεγμένοι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την Αριστερά. Εγώ δεν είμαι στόχος γιατί θα ήταν πολύ να ‘τρωγα καμία όταν γυρνάω σπίτι μου. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζεται με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: ευθέως Νεοναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας”.

“Καμία ανοχή”

“Θεωρώ γελοίο το να πάει κάποιος φυλακή επειδή είναι οπαδός της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Ανοχή πρέπει να υπάρχει και ως προς τις απόψεις για τη δικτατορία του προλεταριάτου (…) Το έρεβος του ναζισμού από την μια μεριά η αναρχία του κομμουνισμού από την άλλη. Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων αλλά αν δεν κριθούν παράνομες και οι μεν και οι δε πράξεις, δεν θα επιβιώσει η Δημοκρατία” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Νίκος Αλιβιζάτος εκτίμησε πως η Χρυσή αυγή δεν έχει καμία σχέση με το Χριστιανισμό. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν, όταν ο μάρτυρας συνέστησε στα μέλη της Χρυσής Αυγής να αντιληφθούν ότι ο Χριστιανισμός “δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας”, ενώ υπογράμμισε πως βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο Χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα