Οι μεγάλες δίκες του 2015

Οι μεγάλες δίκες του 2015
Στιγμιότυπο από την μεταγωγή των βουλευτών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής στον Εισαγγελέα και κατόπιν στον ανακριτή, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (28 Σεπτεμβρίου 2013) Eurokinissi

Υποθέσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με βαρύτατα κακουργήματα περιμένουμε να εκδικαστούν μέσα στο 2015. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, της λίστας Λαγκάρντ, οι ιερές ανταλλαγές της μονής Βατοπεδίου και το σκάνδαλο Siemens, είναι μερικές μόνο από αυτές.

Έτος – ορόσημο για τα ποινικά χρονικά αποτελεί το 2015, κατά το οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη αναμένεται να “φιλοξενήσει” στις αίθουσές της σημαντικές υποθέσεις με πολιτική και οικονομική χρειά. Βουλευτές, υπουργοί, επιχειρηματίες, πρώην εισαγγελείς και ιερείς είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα που θα βρεθούν αντιμέτωπα με τη Θέμιδα εντός του νέου έτους.

Το News247 παρουσιάζει σήμερα μερικές από τις σημαντικότερες δίκες που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της νέας χρονιάς

1. Η δίκη της Χρυσή Αυγής

Εν αναμονή του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο θα αποφασιστεί αν και ποιοί θα καθίσουν στο εδώλιο, είναι η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Με τις προσωρινές κρατήσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών να λήγουν το Μάρτιο, καθώς βάση νόμου δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 18 μήνες, το παραπεμπτικό βούλευμα αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Την πρώτη “γεύση” πάντως, για την τύχη των συνολικά 85 κατηγορουμένων έχει δώσει ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, στην εισήγησή του. Με αυτη προτείνει στο συμβούλιο να δικαστούν 70 άτομα, μεταξύ των οποίων όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και οι ανεξάρτητοι, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ή πολιτικό κόμμα, ο εισαγγελικός λειτουργός εξηγεί: “ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξαιτίας των πολτικών και κοινωνικών απόψεων, ιδεών και θεωριών που ο ίδιος πρεσβεύει, καθ’ όσον το φρόνημα και μόνο αυτό δεν διώκεται. Όταν όμως επιχειρεί την επιβολή τους σε άλλους διά της βίας, οι βίαιες πράξεις του, ως μέσον επιβολής των ιδεών του, δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητα (…) κάθε πολιτικό κόμμα ασφαλώς και είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί “εγκληματική οργάνωση” είτε στο σύνολό του είτε ως προς τα επί μέρους εκείνα πρόσωπα, τα οποία με την κάλυψη του πολιτικού μανδύα ενεργούν κατά τρόπο ποινικά κολάσιμα”.

2. Ειδικό Δικαστήριο για τη Λαγκάρντ

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του κατα τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013. (EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο μετά το “βρόμικο ’89”, θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την παραπομπή του υπουργού σε δίκη για την αφαίρεση των ονομάτων των τριών συγγενών του από την περιβόητη λίστα και πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος του δικαστηρίου προσδιόρισε και την ημερομηνία διιεξαγωγής της δίκης. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, ενώ οι τρεις συγγενείς τους απαλλάχθηκαν από τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου νόθευσε τη λίστα Λαγκάρντ σε μία προσπάθεια να σώσει το κύρος της πολιτικής του εικόνας, αλλά και να βοηθήσει τους …δικούς του ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, για το σκέλος των μη πολιτικών προσώπων αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με τη δίκη να υπολογίζεται ότι θα διεξαχθεί εντός του 2015. Η τακτική Δικαιοσύνη έχει αναλάβει να ερευνήσει τις ενέργειες των υπολοίπων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις για την αντιγραφή του αρχείου Λαγκάρντ σε διάφορες συσκευές αποθήκευσης.

Ήδη ο εισαγγελέας Περ. Δράκος έχει προτείνει την παραπομπή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιω. Διώτη σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και την απαλλαγή του για την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφου. Αντιστοιχα, έχει ζητήσει την πλήρη απαλλαγή του επίσης επικαφελής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη.

3. Σκάνδαλο Siemens

 

Εννέα χρόνια μετά την εντολή να ερευνηθεί η σύμβαση 8002/97 που αφορά στην ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, το μόνο που απομένει για να φτάσει στη δικαστική αίθουσα η δικογραφία, γνωστή και ως τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, είναι το παραπεμπτικό βούλευμα.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Γαλ. Μπρης, ζήτησε την παραπομπή 64 κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υποστηρίζοντας πως η ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 69 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, βρίσκονται δεκάδες υπάλληλοι του ΟΤΕ, συγγενικά τους πρόσωπα, χρηματιστές, τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, ανάμεσά τους 17 Γερμανοί υπήκοοοι, αλλά και κομματικά στελέχη όπως ο Θ. Τσουκάτος.

4. Οι ιερές ανταλλαγές

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ // ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΛΛΙΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ (EUROKINISSI/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ) EUROKINISSI

 

Σε δίκη οδηγούνται οριστικά και οι 14 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των “ιερών ανταλλαγών” της μονής Βατοπεδίου, αφού πρόσφατα ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκηθεί κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Ετσι, εντός του νέου έτους, αναμένεται να δικαστούν μεταξύ άλλων ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρτέμιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, καθώς και στελέχη του ΝΣΚ και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

Και σε αυτή την υπόθεση, που αφορά στο δικαίωμα κυριότητας και νομής της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεών της, οι κατηγορίες είναι βαρύτατες: απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κλπ.

5. Η δίκη για την ENERGA και την Hellas Power

high-voltage cables Getty Images

 

Όπως όλα δείχνουν, το σκάνδαλο “Energa – Hellas Power” θα είναι η πρώτη μεγαλη υπόθεση που θα φτάσει στο ακροατήριο, αφού έχει ήδη προδιοριστεί για τις 16 Ιανουαρίου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 19 άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί κατάχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στα πρόσωπα των νομίμων εκπροσώπων των δύο εταιριών, Αρ Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Β. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Β. Δεκόλη, το δικαστικό συμβούλιο “είδε” τους εγκέφαλους του σχεδίου, που στόχο είχε να εισπραχθούν τα χρήματα από το χαράτσι, χωρίς όμως στη συνέχεια να αποδοθούν στο Δημόσιο, αλλά να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

6. Τραπεζικά σκάνδαλα

 

Τρεις μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να δουν τις δικαστικές αίθουσες εντός του 2015.

Το σκάνδαλο της ProtonBank έχει ήδη προδιοριστεί για την 23η Μαρτίου, με 34 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και ο Λ. Λαυρεντιάδης. Σύμφωνα με την κατηγορία, η ζημία υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων φέρονται να κατέληξαν ακόμη σε λογαριασμούς του επιχειρηματία και σε εταιρίες άμεσου ενδιαφέροντός του.

Ακόμη δύο δικογραφίες για τη χορήγηση επισφαλών δανείων, αυτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριο και της FB Bank, μελετόνται από τη Δικαιοςύνη. Και οι δύο έρευνες αναμένεται να εκδικαστούν μέσα στο νέο έτος. Το συνολικό ποσό των δανείων του Τ.Τ. αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την FBB τα δάνεια υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα