Πέραμα: Πότε μπορεί να δοθεί εντολή μη καταδίωξης σε αστυνομικούς

Πέραμα: Πότε μπορεί να δοθεί εντολή μη καταδίωξης σε αστυνομικούς
Μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ eurokinissi

Πότε μπορεί το κέντρο να δώσει εντολή μη καταδίωξης στους αστυνομικούς; Τι συνέβη στην περίπτωση του Περάματος

Ένα από τα σημεία στην υπόθεση του Περάματος που επίσης έχει τύχει υπερβολικής προβολής είναι η περίφημη εντολή περί παύσης την καταδίωξης. Αυτό που αρχικά ούτως ή άλλως προκύπτει, είναι πως αυτή η εντολή δόθηκε στην πρώτη Ομάδα και όχι στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που τελικά ενεπλάκη στο περιστατικό, δηλαδή στην Ομάδα της Δυτικής Αττικής.

Ακόμα και αν αυτή είχε δοθεί, που τουλάχιστον οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αρνούνται ότι την έλαβαν, θα πρέπει να εξεταστεί αν ήταν σε θέση να την ακούσουν καταδιώκοντας ήδη με πολύ υψηλές ταχύτητες και έντονους εξωτερικούς θορύβους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προς αποφυγή λάθος εντυπώσεων είναι πως σαφώς δεν υπάρχει τέτοια πάγια εντολή από το κέντρο, γιατί πολύ απλά ο αξιωματικός που θα έδινε τέτοια εντολή ουσιαστικά θα παρανομούσε και θα τελούσε παράβαση καθήκοντος αφού εκ του νόμου οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν όταν αντιλαμβάνονται την οποιαδήποτε παράνομη πράξη που τελείται.

Είναι μια εντολή που ωστόσο κατά καιρούς δίνεται από τον επικεφαλής αξιωματικό του κέντρου (ανώτατο αξιωματικό) όταν οι συνθήκες το επιβάλουν για ιδιαίτερους λόγους προστασίας του αστυνομικού προσωπικού και των αθώων πολιτών, προς αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού.

Εν ολίγοις, η εμπλοκή των αστυνομικών στην καταδίωξη ήταν σύμφωνη με τον νόμο γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος. Εάν υπήρξε διαταγή προς τους εμπλεκομένους αστυνομικούς, όχι σε άλλους, τότε αυτό ούτως ή άλλως είναι πειθαρχικό ζήτημα και όχι ποινικό. Δεν αφορά δηλαδή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε αιματηρή κατάληξη η καταδίωξη. Σε αυτό το σκέλος, το ποινικό δηλαδή, ρόλο παίζουν τα πραγματικά γεγονότα όπως αυτά προκύπτουν από την προανακριτική διαδικασία και τις καταθέσεις ακόμα και αυτοπτών μαρτύρων που ελήφθησαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version