Πλήρωμα NOOR ONE: “Δεν γνωρίζαμε πως το πλοίο είχε ηρωίνη”

Πλήρωμα NOOR ONE: “Δεν γνωρίζαμε πως το πλοίο είχε ηρωίνη”
Επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης νέας μεγάλης ποσότητας ηρωίνης (986,600kgr) και σύλληψη μελών του κυκλώματος διακίνησής τους σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιουνίου 2014, από στελέχη του Λ.Σ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας και υπό την συνεχή εποπτεία των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, τα στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ/Α.Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ομοσπονδιακό Γραφείο στην Αθήνα της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), αξιοποιώντας το ήδη συγκεντρωθέν υλικό και αξιολογώντας πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, προέβησαν στον εντοπισμό εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600kgr) ηρωίνης, καθώς και στη σύλληψη του ενδεκαμελούς πληρώματος του Δ/Ξ πλοίου βNOOR ONEβσημαίας Τόγκο. Συγκεκριμένα, Δ/Ξ ονόματι βNOOR ONEβ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνας, είναι το πλοίο το οποίο μετέφερε την ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης από τα διεθνή ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Πακιστάν, καθώς και την ποσότητα των ενός τόνου, εκατόν τριάντα τριών κιλών και τετρακοσίων είκοσι γραμμαρίων (1.133,420 κιλά) ηρωίνης, που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί την 12-06-2014 σε αποθήκη στο Κορωπί. Και στην περίπτωση αυτή, η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600kgr) ηρωίνης, τοποθετήθηκε σε Φ/Γ όχημα (κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ), το οποίο και την μετέφερε σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου. Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη των προαναφερθέντων υπηρεσιών παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά εκατόν τριάντα οκτώ (138) συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600kgr). Μέχρι στιγμής, η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπίσει και κατασχέσει το Λ.Σ β ΕΛ.ΑΚΤ., ανέρχεται σε δύο τόνους και εκατόν είκοσι κιλά (2,120 kgr), η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδ Eurokinissi

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις από τους έξι ναυτικούς. Την Τετάρτη απολογούνται οι άλλοι δύο. Για επισκευαστικές εργασίες ερχόταν το πλοίο στην Ελλάδα και για τίποτε άλλο, λένε οι έξι ναυτικοί. Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Aπό τους έξι κατηγορουμένους οι τέσσερις -ένας εκ των οποίων μηχανικός- κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι άλλοι δύο θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη.

Μαζί τους θα απολογηθούν ο 32χρονος Έλληνας και ο 47χρονος Ιρανός υπήκοος ο οποίος φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Την Πέμπτη θα απολογηθεί η 53χρονη Ελληνίδα, η οποία εμφανίζεται να είναι η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Τουλάχιστον δύο εκ των ναυτικών κατηγορούνται επίσης και για λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς στο πλοίο είχαν βρεθεί 18 τόνοι καυσίμων χωρίς παραστατικά.

Νωρίτερα οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, κατά την απολογία τους στον τρίτο τακτικό ανακριτή Πειραιά, οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση μεταφοράς των περίπου δύο τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα τα έξι μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου “NOOR ONE”, όλοι τους Ινδοί υπήκοοι.

Τα μέλη του πληρώματος φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για το φορτίο της ηρωίνης και ότι το πλοίο ερχόταν στην Ελλάδα αποκλειστικά για επισκευαστικές εργασίες.

Οι συλληφθέντες ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους στον ανακριτή χωρίς την παρουσία δικηγόρου, διότι οι ίδιοι αρνήθηκαν την εκπροσώπησή τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμένεται η ειδική συνεδρίαση ανακριτή και εισαγγελέα προκειμένου να αποφασιστεί αν θα κριθούν προφυλακιστέοι.

Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εντοπισμού της δεύτερης ποσότητας ηρωίνης σε αποθήκη στο Κορωπί, συνολικού βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, εμπλέκονται 14 άτομα. Δέκα μέλη του πληρώματος, ένας Τούρκος υπήκοος με βελγικό διαβατήριο, ένας 47χρονος Ιρανός που φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και δύο Έλληνες, ένας 32χρονος και μια 53χρονη η οποία φέρεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

O 47χρονος Ιρανός είναι ο μοναδικός που θέλησε να καταθέσει στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Κανονικά, ο 47χρονος ήταν να προσαχθεί και αυτός σήμερα στα δικαστήρια αλλά ζήτησε προθεσμία προκειμένου να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και θα απολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος φέρεται να έχει δηλώσει ότι το δεξαμενόπλοιο παρέλαβε την ηρωίνη από διεθνή ύδατα μεταξύ του Πακιστάν και του Ομάν από πλοιάριο τροφοδοσίας από το οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος ως συνοδός φύλακας της ηρωίνης.

Ο ίδιος φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει ότι για τον ρόλο αυτό θα λάμβανε το ποσό των 50.000.000 ιρανικών ριάλ (περίπου 1,4 εκατ. ευρώ).

Το πλοίο, που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το “εμπόρευμα”.

Την Τετάρτη, θα απολογηθούν ο 32χρονος Έλληνας μαζί με τον 47χρονο Ιρανό υπήκοο, ενώ την Πέμπτη, η 53χρονη Ελληνίδα με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος του πλοίου. Εναντίον όλων των συλληφθέντων έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης, έχει σχηματισθεί ξεχωριστή δικογραφία για λαθρεμπορία καυσίμων για κάποιους από τους συλληφθέντες, καθώς στο πλοίο βρέθηκαν 18 τόνοι καυσίμου χωρίς παραστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντληση των 18 τόνων λαθραίων καυσίμων από το πλοίο θα γίνει αύριο το πρωί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα