Εισαγγελικό πόρισμα: Πού πήγαν 400 εκατ. από το ΤΤ. Οι κρυφές διαδρομές του χρήματος

Εισαγγελικό πόρισμα: Πού πήγαν 400 εκατ. από το ΤΤ. Οι κρυφές διαδρομές του χρήματος
24ωρη απεργία σήμερα των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,διαμαρτύρονται για την πώλησή του και τις πιθανές απολύσεις εργαζομένων,Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 Eurokinissi

Οι διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τι δείχνει το πόρισμα- καταπέλτης

Καταιγιστικές εξελίξεις για πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην πυραμίδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες σηματοδοτεί το πόρισμα -καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος επτά ατόμων. Ο   

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, στο αποτελούμενο από 129 σελίδες πόρισμα, η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Παράλληλα, περιγράφονται οι διαδρομές του χρήματος από τα δάνεια της τράπεζας.

Η εταιρεία που κόστισε 138 εκατ. ευρώ

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει η υπόθεση της Postcredit, της εταιρείας πιστωτικών καρτών που είχε δημιουργήσει η τράπεζα σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Η υπόθεση ξεκινά όταν το 2008 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφασίζει να επεκταθεί στην αγορά των πιστωτικών καρτών και αποκτά την Best Line, συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Το τίμημα για το 50% της εταιρείας ήταν ανήλθε σε 18,9 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ορκωτοί ελεγκτές την είχαν αποτιμήσει σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Από το 14,55% στο τέλος του 2010 οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 26,13% του συνόλου των χορηγήσεων στις 31/05/2012. Μάλιστα, με βάση τους αρχικούς όρους, η πλευρά Κοντομηνά είχε το δικαίωμα να πουλήσει και το υπόλοιπο των 50% των μετοχών της Postcredit στο ΤΤ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για το λόγο αυτό η εταιρεία DEMCO συμφερόντων Κοντομηνά κατέφυγε σε διαιτησία η οποία με τη σειρά της αποφάνθηκε ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που επιθυμούσε για την απόκτηση των μετοχών της Postcredit που η DEMCO  έχει στην κατοχή της. Εν τέλει, σύμφωνα με την απόφαση της διατησίας το ποσό που κατέβαλε το ΤΤ ήταν 33,75 εκατ. ευρώ ενώ η ζημιά συμπεριλαμβανομένων και των επισφαλειών από τις πιστωτικές ήταν τουλάχιστον 138,75 εκατ. ευρώ.

Ο υπεράκτιος λαβύρινθος: Το δάνειο που “ταξίδεψε” στην Αγγλία

Δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατ. ευρώ έδωσε το ΤΤ σε εταιρείες συμφερόντων Κοντομηνά από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012. Σύμφωνα με το πόρισμα, πρόκειται για δύο ομολογιακά δάνεια προς την DEMCO συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ, ένα ομολογιακό δάνειο 4 εκατ. ευρώ προς την Village Roadshow Operation και ένα ομολογιακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς τη Village Roadshow διανομείς ταινιών.

Τα  εν λόγω δάνεια μεταφέρθηκαν στο “κακό” ΤΤ το οποίο βρίσκεται σε εκκαθάριση. Ένα δάνειο 7,5 εκαστ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2009 αποπληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010 ενώ τέλος υπάρχει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ το οποίο μεταφέρθηκε στο Νέο ΤΤ.

Ειδικότερα, το πρώτο ομολογιακό δάνειο ύψους 21 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με σκοπό την εξόφληση προηγούμενου δανείου 6,33 εκατ. ευρώ σε άλλη τράπεζα και την “εξυπηρέτηση του σκοπού της εταιρείας”. Από το δάνειο αυτό τα 14 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της DEMCO στη Millennium Bank. Από τα 14 εκατ. , αυτά , το 1,4 εκατ. ευρώ,μεταφέρθηκε σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Κοντομηνά ενώ 4.450.005 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Sixomen την οποία ελέγχει αποκλειστικά ο κ. Κοντομηνάς.

Εν συνεχεία, λίγο αργότερα, ποσό 4.664.205  ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της Sixomen σε προσωπικό λογαριασμό του κ.Κοντομηνά ενώ την επόμενη εργάσιμη μέρα συνολικά 4.640.000 ευρώ μεταφέρονται από τον λογαριασμό του σε λογαριασμό της εταιρείας Intercapital Trust Limited. Την ίδια μέρα, το ποσό αυτό κατατέθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας Honour International η οποία μέσω υπεράκτιων εταιρειών ανήκει στον κ. Κοντομηνάς.

Το ποσό αυτό  μαζί με επιπλέον 5.160.000 ευρώ μεταφέρονται εντέλει σε λογαριασμό της εταιρείας Honour LTD στην τράπεζα Millennium για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δάνειο. Το δάνειο αυτό αρχικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί με σκοπό την αγορά ακινήτου στην Αγγλία το οποίο όπως αναφέρεται στο πόρισμα “αφορά σε οικία της κόρης του Δημήτρη Κοντομηνά”.

Πως η τράπεζα χρηματοδότησε νεοσύστατη επιχείριση του ζεύγους Γριβέα

Σύμφωνα, με το πόρισμα, στον Κυριάκο Γριβέα και στη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα χορηγήθηκαν μια σειρά από δάνεια τα οποία κατέληξαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ο πρώτος γύρος δανείων ξεκινά τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009. Δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συμφερόντων των επιχειρηματιών Κ. Γριβέα και Αν. Βάτσικα ύψους συνολικά 17 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν άμεσα χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία και το δεύτερο την κάλυψη “των σημαντικών κενών ρευστότητας”. Το ΤΤ εκταμίευσε 17 εκατ. ευρώ “σε μια νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού”. Και αυτό γιατί έδρα της εταιρείας ήταν ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στο Μαρούσι. Εν συνεχεία το δάνειο κατέστη ανεπίδεκτο εισπράξεως από την τράπεζα με ζημιά να υπολογίζεται στο 100% της αρχικής χορήγησης δηλαδή σε 17 εκατ. ευρώ.

Η διαδρομή των 100 εκατ. του Λαυρεντιάδη

Σε προσωπικό λογαριασμό του ήδη προφυλακισμένου για άλλες δύο υποθέσεις επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κατέληξε ομολογιακό δάνειο που πήρε από το ΤΤ. Το επίμαχο δάνειο ύψους 100.000.000 ευρώ δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2009 έπειτα από αίτημα της εταιρείας Alapis συμφερόντων του προκειμένου να “αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της και να πραγματοποιήσει στοχευμένες εξαγορές εταιρειών, στρατηγικά σημαντικών για την περαιτέρω ανάπτυξή της”.

Η εισαγγελέας κατηγορεί τους τότε υπεύθυνους του ΤΤ ότι δνε αξιολόγησαν κανέναν από τους ορατούς κινδύνους που εν τέλει επαληθεύτηκαν. Το επίμαχο ποσό μετά την εκταμίευσή του έσπασε σε δύο επιταγές, ποσών 59.000.000 ευρώ και 40.000.000 ευρώ αντίστοιχα, που κατατέθηκαν με διαφορά δύο ημερών σε λογαριασμό της DALL SA στην τράπεζα Millennium. Στη συνέχεια το σύνολο του ποσού μεταφέρθηκε σε λογαριασμό άλλης εταιρείας, στην Blue Island Properties Ανώνυμη Εμπορική και Κτηματική Εταιρεία η οποία ανήκει σε ποσοστό κατά 100% στον Λαυρεντιάδη.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σημειώνεται ότι συνολικά, επτά εντάλματα σύλληψης και 25 κατηγορούμενοι για πέντε κακουργήματα είναι ο απολογισμός της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μια υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα