Πώς τα ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης Στεφανάκου – Βλαστού – Σκαφτούρου γέμιζαν εκατομμύρια ευρώ

Πώς τα ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης Στεφανάκου – Βλαστού – Σκαφτούρου γέμιζαν εκατομμύρια ευρώ
Ο Παναγιώτης Βλαστός (Κ) συνοδευόμενος από αστυνομικούς προς το Δικαστικό Μέγαρο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009. Στο Δικαστικό Μέγαρο της Κορίνθου έγινε η δική του Παναγιώτη Βλαστού και της συζύγου του για το τροχαίο ατύχημα που είχε φεύγοντας από το Λουτράκι μετά τον τραυματισμό που διέπραξε με περίστροφο σε καταστηματάρχη της Κορίνθου. ΑΠΕ ΜΠΕ

Από ελικόπτερο, κτήματα δίπλα στις φυλακές για τούνελ απόδρασης, μέχρι και πλοίο επιθυμούσε να αγοράσει ο Βλαστός για διακίνηση παράνομων μεταναστών και λαθρεμπόριο όπλων

Εκατομμύρια ευρώ πιστεύουν οι Αρχές πως ήταν τα έσοδα της πελώριας εγκληματικής οργάνωσης με επικεφαλής τους τρεις διαβόητους «Νονούς» της νύχτας. Στην κατοχή συλληφθέντων και ειδικά στην κατοχή της πρώην συζύγου του Παναγιώτη Βλαστού βρέθηκαν περισσότερα από 330.000 ευρώ, ενώ μαζί και με τα χρήματα από δωροληψίες που βρέθηκαν στην κατοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων, τα κατασχεθέντα χρήματα έφτασαν τα 337.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα από την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου. η οργάνωση, πιστεύουν οι Αρχές, πως καρπώθηκε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ που ενδεχομένως προέκυψε από διάφορες έκνομες δραστηριότητες. Από εκεί και μετά, ακολουθεί ένας εξαιρετικά μακρύς κατάλογος με την έκνομη δραστηριότητα του συνδικάτου του εγκλήματος και με απροσδιόριστα μέχρι στιγμής έσοδα, που οφείλονται στο «κουμάντο» που κάνουν  στις πόλεις του Πειραιά, στα Δυτικά Προάστια, στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και στον Πύργο, στα έσοδα από τους εκβιασμούς για προστασία σε βάρος εκατοντάδων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, στα συμβόλαια θανάτου, στις απαγωγές, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στις τοκογλυφίες κλπ. Πέρα από τους «μισθούς» και τα «μεροκάματα» που «κόβει» η οργάνωση, ενδεικτικά τις μικρές βόμβες τις κοστολογούσε έναντι 2.000 ευρώ… για αυτούς που θα τις τοποθετούσαν.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης, πέραν της επιχειρησιακής της δομής, ήταν η ύπαρξη αφθονίας τεχνικών οικονομικών μέσων. Άτομα που συμμετείχαν στην επιμέρους διάπραξη κάθε έκνομης ενέργειας, λειτουργούσαν σαν «πυρήνες» και δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετέφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή τηλεφωνική, γραπτή καθοδήγηση των τριών «Νονών» μέσα από τη φυλακή.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη της ομάδας που συλλαμβάνονται ή άλλα που βρίσκονται έγκλειστα, αντικαθίσταται με άλλα μέλη, με σκοπό η εγκληματική δραστηριότητα να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η συνεχής εγκληματική δράση εκτιμάται ότι έχει αποφέρει στους «αρχηγούς» και στα μέλη της οργάνωσης τεράστια οικονομικά έσοδα και υλικά οφέλη, τα οποία στην συνέχεια όπως έχει αποδειχθεί μετουσιώνονται σε περιουσιακά στοιχεία, μέσω υπόπτων συναλλαγών.

Επίσης, ενδεικτικό των εσόδων που συγκέντρωνε το συνδικάτο του εγκλήματος των τριών «Νονών», είναι ότι ο Βλαστός ήθελε να αγοράσει ακόμα και πλοίο, με το οποίο οι Αρχές πιστεύουν, ότι θα μετέφερε παράνομους μετανάστες και θα πραγματοποιούσε εμπόριο όπλων. Πρόσθετα, φέρεται μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο στις 24 Φεβρουαρίου 2013, να εξέφρασε την πρόθεση στην ξαδέλφη του, να αγοράσει δικό του ελικόπτερο. Μάλιστα, φέρεται να είπε, πως μία άλλη λύση θα ήταν το συγγενικό του αυτό πρόσωπο, να αγοράσει κτήματα δίπλα από τις φυλακές Τρικάλων ή Δομοκού, όπου πίστευε τότε ότι θα μεταφερόταν και έτσι να προσπαθούσε να αποδράσει και πάλι, αυτή την φορά, μέσω υπόγειου τούνελ! Αυτές οι τελευταίες προθέσεις μαζί με το πλοίο, κάνουν μάλλον προφανή την ύπαρξη πακτωλού χρημάτων στην κατοχή της οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα