Πτηνοτροφείο κολαστήριο: Μετανάστες – σύγχρονοι σκλάβοι, δούλευαν υπό την απειλή καραμπίνας

Πτηνοτροφείο κολαστήριο: Μετανάστες – σύγχρονοι σκλάβοι, δούλευαν υπό την απειλή καραμπίνας

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και βαρβαρότητα σε βάρος Ρουμάνων εργατών σε πτηνοτροφική μονάδα της Πάτρας. Κατακρατούσαν παράνομα τους άτυχους εργάτες, σε άθλια οικήματα, χωρίς θέρμανση, με ελάχιστη τροφή, χωρίς χρήματα και εργασία πρωί και βράδυ κάτω από τις απειλές όπλων, βίας αλλά και τη χρήση αυτής (Pics)

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και εικόνες που προσβάλουν την χώρα μας αντίκρισαν οι έμπειροι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Πάτρα. Ρουμάνοι εργάτες που στρατολογήθηκαν από κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στη χώρα τους, δήθεν για να εργαστούν έναντι καλής αμοιβής σε γνωστή πτηνοτροφική μονάδα της Πάτρας, βίωσαν απίστευτη βαρβαρότητα καθώς ο 51χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης μαζί με έναν 41χρονο Ρουμάνο κατακρατούσαν παράνομα τους άτυχους εργάτες, σε άθλια οικήματα, χωρίς θέρμανση, με ελάχιστη τροφή, χωρίς χρήματα και εργασία πρωί και βράδυ κάτω από τις απειλές βίας αλλά και τη χρήση αυτής.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χθες το πρωί, στην Αχαΐα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο άτομα, ο 51χρονος Έλληνας πτηνοτρόφος και ο 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης του, για εμπορία ανθρώπων. Αναζητείται για την ίδια υπόθεση, Ρουμάνος  συνεργός τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, διερεύνησαν καταγγελία δύο Ρουμάνων, οι οποίοι αιτούμενοι αρωγή και προστασία, κατήγγειλαν την εργασιακή τους εκμετάλλευση από ιδιοκτήτη επιχείρησης πτηνοτροφείου στην Αχαΐα. Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του τρέχοντος έτους, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από τον αναζητούμενο υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεση τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου Έλληνα στην Αχαΐα.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους, προβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εργασιακή τους εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα ο 51χρονος ημεδαπός έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς ημεδαπός, ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα αλλοδαπό, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

 

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της Τετάρτης, συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι 7 Ρουμάνοι, για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση. Κατά τις πραγματοποιηθείσες έρευνες βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό του 1.595.115 ευρώ μέσα σε χτισμένο χρηματοκιβώτιο, πολυτελές ΙΧ μάρκας BMW X6, πιστόλι με ενενήντα 90 φυσίγγια και δύο  κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού. Σημειώνεται ότι, σε βάρος του ημεδαπού συλληφθέντα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το έτος 2013. Στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς , σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη χώρα μας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα