Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ληστών που ρήμαζαν τα Β. Προάστια και βίασαν μία 21χρονη

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ληστών που ρήμαζαν τα Β. Προάστια και βίασαν μία 21χρονη
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι συλληφθέντες Ρομά, γρονθοκοπούσαν ανηλεώς τους ηλικιωμένους που έβρισκαν μέσα στα σπίτια τους και τους πατούσαν στον λαιμό ενώ βίασαν μία 21χρονη μέσα στο σπίτι της και της πήραν ένα δαχτυλίδι ευτελούς αξίας και το κινητό της τηλέφωνο.

Στη δημοσιότητα δίνονται, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 8 Ρομά, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εξαρθρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των προαναφερόμενων αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας, πατώντας ΕΔΩ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6875210 και 210-6875188 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πρόκειται για εξαιρετικά σκληρή συμμορία σεσημασμένων Ρομά κακοποιών από το Μενίδι και τα Άνω Λιόσια που εισέβαλαν σε σπίτια στα Βόρεια Προάστια, λήστευαν τα θύματά τους που πάντα παρακολουθήσαν πρώτα αν ήταν αδύναμοι, ηλικιωμένοι ή νέα κορίτσια και τότε εισέβαλαν.

Γρονθοκοπούσαν ανηλεώς τους ηλικιωμένους και τους πατούσαν στον λαιμό ενώ βίασαν μία 21χρονη μέσα στο σπίτι της και της πήραν ένα δαχτυλίδι ευτελούς αξίας και το κινητό της τηλέφωνο.

Εξαντλούσαν όλη τους την αρρωστημένη βία ακόμα και για 20 ευρώ, ενώ είχαν συλληφθεί όλοι τους το 2014 για παρόμοιες πράξεις και λόγω παρέλευσης του 18μηνου δίχως να εκδικαστούν οι πρώτες τους υποθέσεις, αποφυλακίστηκαν και όρμησαν εκ νέου στα σπίτια αθώων πολιτών.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στην Ασφάλεια Αττικής ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Ψωμάς δήλωσε:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ενοίκων κατοικιών, τους οποίους δεν δίσταζαν σε κάποιες περιπτώσεις να κακοποιήσουν, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στις 20/10/ 2018, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν 7 ημεδαποί, μέλη της σπείρας. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε 10 περιπτώσεις ληστειών, 18 περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Λεπτομέρειες για τις παραπάνω υποθέσεις θα δοθούν από την Εκπρόσωπο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους Αστυνομικούς που συμμετείχαν και στις δύο υποθέσεις για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν».

Για την ίδια υπόθεση η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου είχε δηλώσει:

«Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2018 με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Διονύσου, Αχαρνών και Φυλής, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Διμοιρίας Αποκατάστασης Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.), συνελήφθησαν 7 ημεδαποί, ενώ αναζητούνται μία ημεδαπή και άγνωστοι συνεργοί τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από έτους και πλέον, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν δομημένη εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και ενεργούντες από κοινού και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, κατόπτευαν οικίες-υποψήφιους στόχους. Σε περιπτώσεις που εντόπιζαν ανασφάλιστες θύρες ή παράθυρα, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε αθέατο σημείο και εισέρχονταν αιφνιδιαστικά σε αυτές, ακινητοποιώντας στη συνέχεια τα θύματά τους με την άσκηση σωματικής βίας.

Κατόπιν ερευνούσαν όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν πιο ακίνδυνη την προσπάθειά τους, σε αρκετές περιπτώσεις φρόντιζαν να εξακριβώσουν από πριν, τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των υποψήφιων θυμάτων τους, παρουσιαζόμενοι με διάφορα προσχήματα και συνομιλώντας μαζί τους, λίγα λεπτά πριν την τέλεση των ληστειών.

Σε περιπτώσεις που τα θύματά τους απουσίαζαν από τις οικίες τους, τα μέλη της ομάδας διερρήγνυαν κύριες εισόδους, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κλπ. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμούς στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων, ενώ είχαν εντάξει στο δρομολόγιό τους το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, μέσω του οποίου προσέγγιζαν ή διέφευγαν από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους ενοίκους κατά την τέλεση των ληστειών, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, τους οποίους δε δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας. Μάλιστα σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.

Επιπλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της εγκληματικής τους δράσης είναι ότι, σε περιπτώσεις εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα ανέπτυσσαν ταχύτητα και ενεργούσαν επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγουν. Μάλιστα δεν περιορίζονταν απλώς στην εξασφάλιση της διαφυγής τους, αλλά προσδοκούσαν τουλάχιστον τον σοβαρό τραυματισμό των αστυνομικών, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά εμβολισμού μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε χρόνο άμεσο μετά τις κλοπές, τα μέλη της ομάδας διοχέτευαν τη λεία τους σε δίκτυο κλεπταποδόχων. Με αυτό τον τρόπο αφενός αποκόμιζαν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου κατείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.

Επίσης, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα είτε ιδιοκτησίας τους, είτε προσώπων του περιβάλλοντός τους, στα οποία αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες άλλων οχημάτων, τις οποίες αφαιρούσαν σε χρόνο προγενέστερο των ληστειών και των διαρρήξεων. Με τον τρόπο αυτό καθιστούσαν δυσχερή την συσχέτισή τους με τις υπό έρευνα περιπτώσεις.

Επίσης, μεταβίβαζαν οχήματα τα οποία κατείχαν νόμιμα και χρησιμοποιούσαν κατά την καθημερινότητά τους, σε τρίτα πρόσωπα, συνήθως του περιβάλλοντος τους, προκειμένου να μετακινούνται με αυτά και κατά την εγκληματική τους δράση.

Από την αξιολόγηση των πληροφοριακών στοιχείων και την ανάλυση του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται σε 10 περιπτώσεις ληστειών, σε μία εκ των οποίων κακοποίησαν σεξουαλικά το νεαρό θύμα τους, 18 περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία επιχειρησιακά οχήματα της οργάνωσης, ηλεκτρονικές συσκευές, ναρκωτικές ουσίες και άλλα τιμαλφή. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, βιασμό, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), απείθεια, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα