Στη φυλακή υπάλληλοι για απάτη στο ΙΚΑ Αιγάλεω

Στη φυλακή υπάλληλοι για απάτη στο ΙΚΑ Αιγάλεω
ΑΙΓΑΛΕΩ - ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ. EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ. EUROKINISSI

Οι δύο από τους εννέα κατηγορούμενους κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Φέρονται να ζημίωσαν το ΙΚΑ με περισσότερα από 160.000 ευρώ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για οικονομικές ατασθαλίες χιλιάδων ευρώ στο υποκατάστημα όπου εργάζονταν στο ΙΚΑ. Εμφανίζονται να άλλαζαν τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ασθενών με δικά τους, για να καταβληθούν σε αυτούς τα χρήματα.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι πέρασαν την πύλη του Κορυδαλλού, αφού είχαν απολογηθεί αποδεχόμενοι μέρος των πράξεων που τους αποδίδονται. Ακόμη επτά συγκατηγορούμενοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι, η πλειονότητά τους με την επιβολή περιοριστικών όρων. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση, είναι απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό.

Η υπόθεση

Περίπου 220 ύποπτα παραστατικά εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υποκατάστημα Αιγάλεω, με τη ζημία να έχει υπολογιστεί ότι υπερβαίνει τα 160.000 ευρώ. Κατά την κατηγορία, οι υπάλληλοι φέρονται ότι  χρησιμοποιούσαν IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων  και κατέθεταν χρήματα για διάφορες  ιατρικές δαπάνες. Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN, καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και  μετά την κατάθεση των χρημάτων, δια της ίδιας οδού, ξαναδιόρθωναν τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς, για να μην κινούν τις υποψίες.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, προκύπτει μεταξύ άλλων το παράδοξο ότι οι ασφαλισμένοι, αν και κατά τα παραστατικά, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας,  τις επίμαχες ημερομηνίες βρίσκονται στην εργασία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση, ασφαλισμένη στην οποία στις 06-06-2013 χορηγούνται υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες), τα οποία δίδονται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης.  Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με 25 ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.

Αντίστοιχα, σε άλλη περίπτωση, οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψή, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα.  Στην εν λόγω ασφαλισμένη  εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» ,στις  19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση ,τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη  και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος. Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα