Στο εδώλιο το ΚαρούζοςGate

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος EUROKINISSI

Κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας στην υπόθεση ΚαρούζοςGate. Τί ακούστηκε για τα κουτιά με του διπλούς πάτους και οι καβγάδες για το "χαρτζιλίκι"

Εμφανώς καταβεβλημένος, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο πάλαι ποτέ μεγαλοεπιχειρηματίας Ιωάννης Καρούζος βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση του βασικού σκέλους για το ΚαρούζοςGate.

Ο πρώην μεγαλοκατασκευαστής βρέθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατηγορούμενος για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, καθώς μετήχθη από το νοσοκομείο των φυλακών οπου κρατείται, καθώς εκτίει ποινή για άλλες υποθέσεις. Απούσα από τη διαδικασία η σύζυγός του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, η οποία εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης.

Συνολικά έξι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη αντιμέτωποι κατά περίσταση για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρώην ζευγάρι φέρεται να είχε  διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τόσο ο ίδιος ο Ιωάννης Καρούζος όσο και ο υπερασπιστής του, δεν σταμάτησαν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ρεβέκκα Σκαφτούρα, υποστηρίζοντας επί της ουσίας πως εκείνη ήταν ο "εγκέφαλος" του Ομίλου. Εκεί κατέτειναν οι ερωτήσεις τους προς την πρώτη μάρτυρα που ανέβηκε στο βήμα, η οποία διετέλεσε γραμματέας και ταμίας του Ομίλου το επίμαχο διάστημα.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μάλιστα, ουκ ολίγες φορές υπαγόρευσε στο συνήγορό του ερωτήσεις που αφορούσαν στην κοσμοπολίτικη ζωή της πρώην συζύγου του και στην δυσκολία του να λάβει εγκρίσεις για να λάβει χρήματα. Χαρακτηριστικά, όταν η μάρτυρας ανέφερε ότι "την ενημέρωνα γιατί ήταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας" ο Ιω. Καρούζος πρόσθεσε: "εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρία". Από την πλευρά της, η μάρτυρας απάντησε ότι ο Ιω. Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα.

Οι διπλοί πάτοι στα γλυκά

Όσο για την κοσμοπολίτικη ζωή, η μάρτυρας κατέθεσε ότι την επιμελείτο η Ρεβ. Σκαφτούρα, ενώ ύστερα από ερώτηση της υπεράσπισης, εξήγησε ότι υπήρχε οικογενειακή σχέση με δικαστικό και με υπουργό, οι οποίοι ήταν οι νονοί των παιδιών τους.

Υπεράσπιση: "Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά και σε άλλα πρόσωπα περιείχαν γλυκά μόνο ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;

Πρόεδρος: Δεν ενδιαφέρουν αυτά. Είναι εκτός κατηγορίας..

Υπεράσπιση: Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Αμύνας. Ήταν κι αλλού.

Η "υψηλή" κυρία

Σε άλλο σημείο της μαρτυρικής εξέτασης, ο κατηγορούμενος, προκειμένου να δείξει ότι δεν είχε τον οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης, ρώτησε "η έγκριση για χρήματα γινόταν από τη Σκαφτούρα;"

Μάρτυρας: Έπαιρνα έγκριση για ποσά μέχρι 500 ευρώ, αλλιώς την ενημέρωνα.

Καρούζος: Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν επεδόθη η μεγάλη εντολη από την υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;

Μάρτυρας: Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από τη Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς..

Η πρώην εργαζόμενη του Ομίλου πρόσθεσε στην κατάθεσή της ότι και οι δύο κατηγορούμενοι ασχολούνταν με το Όμιλο, ενώ αναφορικά με τα μεγάλα ποσά τη διοίκηση την ασκούσαν επίσης παράλληλα. Παράλληλα, μίλησε για τα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία Fantom. Κατά την κατηγορία πρόκειται για εταιρία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη (ο οποίος είναι κατηγορούμενος), ενώ η αγοραπωλησία φέρεται να είχε πραγματικό τίμημα τα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό τα 5 εκατ. ευρώ.

"Ξέρω μόνο για την αγοραπωλησία ό τι μου είπε η Ρεβ. Σκαφτούρα, ότι δηλαδή πουλήθηκαν και τα δύο ακίνητα, ποιό ήταν το τίμημα και πώς να το μοιράσω. Αν θυμάμαι καλά, μου είπε πολύ αργότερα, μετά την πώληση ποιός ειναι ο αγοραστής πίσω από τη Fantom. Έμαθα ότι είναι του Ρέστη γιατί απλά μου το ανέφερε. Δεν ηταν κατι που αφορούσε εμένα".

SHARE:

24Media Network