Στο κυνήγι της ‘Μπλε Φάλαινας’

Στο κυνήγι της ‘Μπλε Φάλαινας’

Μέχρι τώρα οι Αρχές δεν έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν με στοιχεία ότι όντως έχει υπάρξει κρούσμα «Μπλε Φάλαινας» στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετοί ανήλικοι μιμητές

Υπάρχει το αρρωστημένο διαδικτυακό παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» που βάζει εφήβους να αυτοτραυματίζονται και να το δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει όμως και το… «τρολάρισμα» του διαδικτυακού αυτού κινδύνου, ακόμα και οι φάρσες που κάνουν μεταξύ τους ανήλικοι.

Τα ελληνικά «κρούσματα» φαίνεται να ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση. Το πρώτο κρούσμα που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν για μία έφηβη στην Κατερίνη, η μητέρα της οποίας έκανε επίσημη καταγγελία στις τοπικές Αρχές. Η νεαρή φέρεται μετά από σχετικές παροτρύνσεις που δέχτηκε από αγνώστους στο διαδίκτυο να πήρε δύο χάπια και να αυτοτραυματίστηκε στα πόδια, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να εξετάσει τον υπολογιστή της κοπέλας, εξαιτίας έλλειψης συνεργασίας της ίδιας της οικογένειας που το κατήγγειλε.

Υπήρξε μια άλλη περίπτωση στον Βόλο, όπου γείτονας ενός μικρού αγοριού κατήγγειλε στις Αρχές ότι το παιδί έφερε σημάδια στα πόδια του. Όταν το έλεγξαν οι Αρχές, προέκυψε πως το αγοράκι είχε απλά χτυπήσει στο ποδόσφαιρο…

Σημειώθηκε επίσης μια πρόσφατη καταγγελία καθηγητή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία μία συνάδελφός του, του είδε μία μαθήτριά της να φέρει σημάδια από χαραγμένους αριθμούς στο σώμα της και θεώρησε πως συμμετείχε σε αυτό το «παιχνίδι». Σε σχετική έρευνα των Αρχών όμως δεν βρέθηκε σχετική καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Τούμπας (σ.σ.: περιοχή που υποτίθεται ότι διαδραματίστηκε το συμβάν) ενώ, ούτε και ο καταγγέλλων θυμόταν το όνομα… της συναδέλφου του, που υποτίθεται ότι του εξιστόρησε τα όσα είδε…

Τέλος, υπήρξε μία ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία με έναν 14χρονο από το Κιλκίς που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους γονείς του (και εκείνοι με την σειρά τους κατήγγειλαν στις Αρχές), ένας άγνωστος τον παρότρυνε μέσω Facebook, να αυτοτραυματιστεί. Σε αυτή την περίπτωση οι Αρχές φαίνεται μετά από έρευνα να κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν μία… κακόγουστη πλάκα μεταξύ παιδιών από την ίδια περιοχή…

Μέχρι στιγμής δηλαδή δεν έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένο κρούσμα του επικίνδυνου παιχνιδιού, με μια επιφύλαξη ίσως για την περίπτωση της Κατερίνης.

Οι Αρχές επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά γνώση και εγρήγορση των γονέων και βέβαια να έχουν μία καλή σχέση με τα παιδιά τους και να συζητούν ειδικά για το πως χειρίζονται ή πρέπει να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά το διαδίκτυο.

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με το ξενόφερτο φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ( social media ), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί πλήρως διαπιστωμένο αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνεί, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλεφωνικά: 11188

– Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

– Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα