Στο ΣτΕ η Siemens

Στο ΣτΕ η Siemens

Μη κερδοσκοπικό σωματείο προσέφυγε κατά της "συμφωνίας συμβιβασμού" μεταξύ Δημοσίου και Siemens, υποστηρίζοντας πως είναι αντίθετη στο εθνικό συμφέρον

Τη θέση ότι η “συμφωνία συμβιβασμού” μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens “απάλλαξε παντελώς την γερμανικών συμφερόντων εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε  των αξιώσεων του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο συγκεκριμένων ποσών” εκφράζει το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Ελληνες Φορολογούμενοι”, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο ελέγχει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της  επίμαχης συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Δημοσίου και  της Siemens (και των θυγατρικών της εταιρειών της) μετά το γαϊτανάκι των σκανδάλων για τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού.

Ο εισηγητής της συζήτησης, πάρεδρος Νικ. Μαρκόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει το ΣτΕ πρέπει να εξετάσει την συμβατότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» με το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θα αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο το ζήτημα εάν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει το επίμαχο Σωματείο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αλλά και αν αρμόδιο για την δικαστική επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το ΣτΕ ή τα Πολιτικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του, το σωματείο υποστηρίζει ότι η  «συμφωνία  συμβιβασμού» είναι αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς  από την παράνομη δραστηριότητα  της Siemens στην Ελλάδα προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η υποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η απαλλαγή αυτή της Siemens έγινε από την Ελληνική πλευρά, χωρίς να υπάρχει κάποιο δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, “είναι απόλυτα άκυρη, ως αισχροκερδής και καταπλεονεκτική σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη «συμφωνία  συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά  της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της  Ελλάδος, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα