Τ. Μαντέλης: Το ‘δώρο’ της SIEMENS ήταν για εκλογική μας χορηγία

Τ. Μαντέλης: Το ‘δώρο’ της SIEMENS ήταν για εκλογική μας χορηγία

Ξεκίνησε η απολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλη, που κατηγορείται για απαίτηση δώρου από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, στο πλαίσιο της περιβόητης συμφωνίας 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. "Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος. Τα ποσά ήταν εκλογική χορηγία", είπε για τα χρήματα που φέρεται ότι έλαβε από το γερμανικό κολοσσό

“Κανένας νόμος δεν μου έδινε αρμοδιότητα να παρέμβω στη σύμβαση. Μόνο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ είχε αυτή την εξουσία”, υποστήριξε απόλογούμενος σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης, για την εμπλοκή του στα αποκαλούμενα “μαύρα ταμεία” της Siemens.

Τρία χρόνια μετά την έναρξή της, η δίκη που αφορά στον Τάσο Μαντέλη (έχει διαχωριστεί από το κυρίως σκέλος της δικογραφίας, λόγω παραγραφής), έφτασε πλέον στο στάδιο των απολογιών.

Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός και βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από το γερμανικό κολοσσό ως “δώρο” για τη σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Ο Τάσος Μαντέλης αναφερόμενος στην επίμαχη σύμβαση, επανέλαβε όσα ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν περί “προεκλογικής χορηγίας”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενος, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβαση. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το δ.σ. του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό”.

“Δεν υπήρξε ένοχη σχέση”

Περιγράφοντας την μετέπειτα συμπεριφορά του, όταν πλέον ολοκληρώθηκε η θητεία του, επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε και τον επερχόμενο υπουργό για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν.

“Δεν σιωπούσα, γιατι δεν υπήρξε ένοχη σχέση” ανέφερε και πρόσθεσε: “Δεν μου αρκούσε οτι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί”.

Όπως εξήγησε, ο λόγος που προχώρησε με αυτόν τον τρόπο, ήταν ότι ήξερε ότι τα ποσά που έλαβε ήταν “χορηγία”:  “Ήξερα ότι αυτή ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος”. Προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει  “εκλογική χορηγία” -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή.

Σύμφωνα με τον υπερασπιστικό ισχυρισμό, και τις δύο χρονιές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό, και μάλιστα το 2000 πράγματι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργών προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών. Και κατέληξε ο Τ. Μαντέλης πως “για αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία”.

“Επικερδής η σύμβαση”

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος πρώην υπουργός, χαρακτήρισε δε τη σύμβαση 8002/98 ως “την πλέον επικερδή σύμβαση του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα”.

Αναρωτήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: “αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε “δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά”. Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε”.

Όπως εξήγησε κατά την απολογία του, ο ίδιος ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία μετά από τη βούληση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και του γνωμοδοτικού οργάνου: “Ήταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή συναρτόταν με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα ερχομαι σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο”.

Όσο για την εμπλοκή του στην υπόθεση, δήλωσε: “Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που θέλαν για να μου φορτώσουν τα πάντα”.

Στο εδώλιο κάθονται, εκτός από τον πρώην υπουργό, το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Ηλ. Γεωργίου, ο συνεργάτης του υπουργού, Αριστ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ. Διαμόρφωσε -κατά το κατηγορητήριο- την ανάλογη υποδομή, «ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού».

Η απολογία του Τ. Μαντέλη δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα