Τον Απρίλιο οι απολογίες για μέρος των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Τον Απρίλιο οι απολογίες για μέρος των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Κατηγορούμενοι για το σκέλος της υπόθεσης πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι μόνο εμπειρογνώμονες

Κλήσεις προκειμένου να απολογηθούν για σκέλος της υπόθεσης πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2014, απέστειλε σε εμπειρογνώμονες που χειρίστηκαν το ζήτημα, ο ανακριτής Διαφθοράς Κ. Σαργιώτης.

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι για να δώσουν εξηγήσεις για σκέλος της υπόθεσης, το οποίο αφορά στο αδίκημα της απιστίας, και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στα μέσα του Απριλίου. Πρόκειται μόνο για εμπειρογνώμονες, Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ απαγορεύει την δίωξη των μελών του Δ.Σ. για το εν λόγω αδίκημα, και έτσι το κομμάτι αυτό έχει ήδη μπει στο αρχείο.

Στο πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που άσκησε τις ποινικές διώξεις, αναφέρονται περιπτώσεις όπου εντοπίζεται υποτίμηση της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες φέρονται ότι διέθεταν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακριτική έρευνα. Κατηγορούμενοι είναι μέλη της προηγούμενης διοίκησης με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης.

SHARE:

24Media Network