Βαριές ποινές για τα "μαϊμού" επιδόματα στο ΙΚΑ Καλλιθέας

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ι.Κ.Α. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ι.Κ.Α. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Το δικαστήριο καταδίκασε πέντε άτομα σε ποινές κάθειρξη από 31 έως 38 χρόνια, αναγνωρίζοντας τους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, για τα "μαϊμού" επιδόματα που χορηγούσαν σε συγγενείς τους

Με ανώτατη ποινή τα 38 χρόνια κάθειρξης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε συνολικά 5 άτομα για την μεγάλη απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με "μαϊμού" επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 χρόνια (ανώτατη ποινή που εκτίεται είναι τα 25 έτη) και χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ στους πέντε από τους επτά κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την έφεση. Αναστολή δόθηκε μόνο στη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 5 ετών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση, ενώ δόθηκε αναστολή της ποινής του μέχρι την έφεση.

"Έσπασαν" τα ισόβια

Οι κατηγορούμενοι  καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλύτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. 

Αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται οτι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Μία έκ των κατηγορουμένων είχε προσφερθεί να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ προκειμένου να πέσει στα μαλακά. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της.

Η κατηγορία

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα.  Οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Τέλος, με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποφυλακίζονται με βούλευμα οι κατηγορούμενοι για το ΙΚΑ Καλλιθέας

Πέθανε από εγκεφαλικό κατηγορούμενος για την υπόθεση στο ΙΚΑ Καλλιθέας

ΙΚΑ Καλλιθέας: Διεκόπη για την Τετάρτη η δίκη για την υπεξαίρεση - μαμούθ

Πληρώνεται ακόμα από το Δημόσιο ο Κορκονέας

Κυκλώματα διαφθοράς στο ΙΚΑ

SHARE: