Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή, παρασκευή, διακίνηση και εμπορία λαθραίων καπνικών προϊόντων, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, ενώ κατασχέθηκε ολόκληρος εργοστασιακός εξοπλισμός ενώ διατηρούσαν ακόμα και κοιτώνες που διέμεναν οι εργάτες. Απόστρατος υπαξιωματικός της Αστυνομίας ο "εγκέφαλος"

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είχε σαν αποτέλεσμα να διακριβωθεί η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή, παρασκευή, διακίνηση και εμπορία λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη, ευρεία αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο, στις περιοχές Αυλώνα, Κορωπίου και Ασπρόπυργου στην Αττική.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και της ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι τρεις συλληφθέντες Έλληνες, ηλικίας 47, 56 και 60 ετών, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

"Εγκέφαλος" της επιχείρησης που δρούσε τουλάχιστον από την αρχή του έτους, ήταν απόστρατος υπαξιωματικός της Αστυνομίας.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι στις περιοχές του Αυλώνα, Ασπρόπυργου και Κορωπίου Αττικής, οι συλληφθέντες διατηρούσαν συνολικά τέσσερις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους – αποθήκες, τις οποίες είχαν μετατρέψει σε εργοστάσια παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, παρασκευής συσκευασιών καπνού και αποθήκευσης λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη δραστηριότητά τους, είχαν αναπτύξει έναν πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως κατάλληλο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε, συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας καπνικών προϊόντων.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Ειδικότερα, προέβαιναν στην εισαγωγή επεξεργασμένου καπνού από την Ιταλία στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευση και την παρασκευή εντός των ειδικά διαμορφωμένων χώρων (εργοστάσια) και ακολούθως, τα διακινούσαν και τα διοχέτευαν προς πώληση σε δίκτυο μεταπωλητών τους, στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο, επιτύγχαναν την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων, τελών και δασμών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Τα μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζονταν για την τήρηση αυστηρής δομής και ιεραρχίας, καθώς και ιεραρχίας με διακριτούς ρόλους. Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις αποθήκες – εργοστάσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Α) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Αυλώνα Αττικής , διαπιστώθηκε ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, όπου κατασχέθηκαν, μηχανή παρασκευής τσιγάρων (τσιγαρομηχανή), μηχανή συσκευασίας τσιγάρων (πακεταριστική), 61.480 πακέτα τσιγάρα, 1.080 κιλά χύμα καπνού, πλήθος υλικών (πρώτων υλών) για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων, μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννή­τρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κτλ, κλαρκ, υποδομές φιλοξενίας τουλάχιστον 10 ατόμων – εργατών.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Β) Σε δεύτερη αποθήκη που εντοπίσθηκε επίσης στον Αυλώνα Αττικής, βρέθηκε ένα εργοστάσιο παρασκευής συσκευασιών καπνού, όπου κατασχέθηκαν μηχανή κοπής χύμα καπνού, μηχανή τοποθέτησης αεροστεγούς συσκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού, έξι πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συσκευασίας, μηχανολογικός εξοπλισμός (αεροσυμπιεστής κτλ., δύο κλαρκ, 13.080 κιλά χύμα καπνού, 13.595 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων έκαστη, υποδομές φιλοξενίας τουλάχιστον 6 ατόμων - εργατών.

Γ) Σε αποθήκη - εργοστάσιο που εντοπίσθηκε στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε ένα εργαστήριο συσκευασίας χύμα καπνού, όπου κατασχέθηκαν μηχανή κοπής χύμα καπνού, μηχανή τοποθέτησης αεροστεγής συ­σκευασίας (σακουλοποίησης) καπνού, τρεις πάγκοι-μηχανισμοί υδραυλικής συμπίεσης καπνού και συ­σκευασίας, μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, αεροσυμπιεστής κτλ., 1.560 κιλά καπνού, 72.222 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων έκαστη και κλαρκ.

Είχαν στήσει... εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων

Δ) Σε αποθήκη που εντοπίσθηκε στον Ασπρόπυρνο Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 173.326 πακέτα τσιγάρων, 240 κιλά χύμα καπνού, υλικά για τη συσκευασία καπνού και ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 234.806 πακέτα τσιγάρων, 85.817 συσκευασίες καπνού, 15.960 κιλά χύμα καπνού, 7.900 ευρώ, ένα φορτηγό αυτοκίνητο, τέσσερα κλαρκ, καθώς και πλήθος εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη συνεργών των δραστών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση λαθρεμπορίου καπνού

ADVERTISING

SHARE: