Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης: “Φρένο” σε κατασχέσεις από fund για κόκκινο δάνειο

Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης: “Φρένο” σε κατασχέσεις από fund για κόκκινο δάνειο

Το δικαστήριο απαγόρευσε την παρακράτηση μέρους του εφάπαξ της δανειολήπτριας, κάνοντας λόγο για ανυπαίτια περιέλευσης της σε αδυναμία πληρωμής».

Απόφαση – σταθμό για τις κατασχέσεις από funds στα οποία έχουν μεταβιβαστεί κόκκινα δάνεια, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, απαγορεύοντας την παρακράτηση μέρους του εφάπαξ της δανειολήπτριας. Η συνταξιούχος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και του fund του Λονδίνου που είχε αγοράσει το στεγαστικό δάνειό της, με τα οποία διατάχθηκε τελικά «η αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού προκειμένου να αποκατασταθεί η περιουσία της στο επίπεδο που θα ευρισκόταν αν δεν είχε παραβιασθεί η προσωρινή διαταγή του Μάιου του 2018».

Με την τελευταία είχε διαταχθεί η αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της», όπως διατάχθηκε και η «μη μεταβολή της περιουσίας της».

Τελικά, στο σκεπτικό του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «ανυπαίτια περιέλευσης της δανειολήπτριας σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκόμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάσης για την ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο απαγορεύει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «η παρακράτηση από τη σύνταξή της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που της έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτής της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».

Η εφοριακός υπάλληλος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τις δανειακές δόσεις τις κατέβαλε από το 2003 καθώς γινόταν απευθείας παρακράτηση από τον μισθό της και το αρχικό κεφάλαιο είχε μειωθεί περίπου στις 93.000 ευρώ, ενώ ήδη είχε υπαχθεί στο καθεστώς του «νόμου Κατσέλη».

Όμως, η εφοριακός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, τα ¾ του εφάπαξ, έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο funds του Λονδίνου που το είχε αγοράσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα