Εισαγγελείς: 'Επικίνδυνες οι δηλώσεις κατά της Δικαιοσύνης'

Εισαγγελείς: 'Επικίνδυνες οι δηλώσεις κατά της Δικαιοσύνης'

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για κυβερνητικές δηλώσεις που στρέφονται κατά δικαστικών αποφάσεων. Κάνει λόγο για "επικίνδυνα φαινόμενα"

Με μία ανακοίνωση - καταπέλτη κατά των κυβερνητικών δηλώσεων γύρω από το κύρος και την έκδοση αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μπαίνει και αυτή στη διαμάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες μεταξύ υπουργών και δικαστών ενώσεων.

"Οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν" αναφέρεται στη σκληρή τοποθέτηση της Ένωσης, προτρέποντας τους εισαγγελικούς λειτουργούς "να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσία".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή, στις 5.7.2017 και την «κριτική» που άσκησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε  αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής :

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.    

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς. 

Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι  Έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους".

Για αυταρχισμό της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ:

«Οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον της Δικαιοσύνης και η κάλυψή τους από τον κ. Τσίπρα  αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά μιας Κυβέρνησης, που καταφεύγει όλο και πιο πολύ στον αυταρχισμό.

Είναι πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της χώρας να σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ και να μιλά για “θεσμικά εμπόδια”.

Οι ανακοινώσεις των Δικαστικών Ενώσεων αποτελούν ένα καμπανάκι για τη Δημοκρατία μας. Μια αυστηρή προειδοποίηση για τη ζημιά που προκαλεί η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος των πράξεων της εκάστοτε Κυβέρνησης από τη δικαστική εξουσία, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν εναπόκειται στην ευχέρεια κανενός Πολάκη να την εφαρμόζει. Οφείλουν να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, δήλωσε σχετικά:

"Οι συνεχείς αντιθεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Δικαιοσύνη προσβάλλουν την ανεξάρτητη λειτουργία της,  προκαλούν τους δικαστικούς λειτουργούς και διχάζουν τον Ελληνικό λαό.

Για πολλοστή φορά τα δύο τελευταία χρόνια στην χώρα μας, οι Δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν την αγωνία τους απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές. Η απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, εκφοβισμού και κατασυκοφάντισης των Δικαστών με στόχο την χειραγώγησή τους από κυβερνητικά κέντρα θα πέσει στο κενό.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει και θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όμως είναι πλέον προφανές, ότι κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση κοστίζει ακριβά στην ομαλή λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών."

SHARE: