Εισαγγελική πρόταση αθώωσης για Ιωάννη Διώτη

Εισαγγελική πρόταση αθώωσης για Ιωάννη Διώτη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου καλεί τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσίασαν σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου, στα γραφεία του ΣΔΟΕ δύο νέα συστήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων καυσίμων (σλεπιών), με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη (φωτογραφία) και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Η εισαγγελική λειτουργός δεν είδε δόλια συμπεριφορά, ούτε ζημία του ελληνικού Δημοσίου, από τους χειρισμούς του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ

Την πλήρη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο αντιμέτωπος με το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας εξαιτίας των χειρισμών του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε μάλιστα, πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του κατηγορούμενου δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού “στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας”, καθώς κατά την εισήγηση, “παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία” που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως υποστήριξε πάντως, ούτε το αδίκημα σε απόπειρα θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιω. Διώτη. 

Κατά την εισήγηση, επισημάνθηκε πως “δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του”. Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά ο Ιω. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του.

“Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο”, είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. 

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 24 Οκτώβρη οπότε και αναμένεται να εκφωνηθεί η απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα