Ελεύθεροι χωρίς όρους οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
Προετοιμασίες στο Ζάππειο Μέγαρο για την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη απολογήθηκαν τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, της περιόδου 2013-2014. Διαβάστε γιατί κατηγορήθηκαν

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, που κατηγορούνται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, τα έξι πρώην μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αφέθηκαν ελευθεροι και μάλιστα δεν τους πρίστηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες υπηκόους και τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι αρνουνται τις σε βάρος τους κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι ο ρόλος τους ήταν καθαρά γνωμοδοτικός, καθώς το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ όφειλε να ζητήσει την εκτίμησή τους για την πώληση των ακινήτων, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένο να την ακολουθήσει. Οι τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι είναι ο Ισπανός προεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, ο ομόλογός του στην Ιταλία και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης Γιάννη Γιαννίδη και Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημόσιου και κατ’επέκταση δεν τίθεται ζήτημα διάπραξης του αδικήματος της απιστίας, οπως περιγράφεται στον Ποινικό Κώδικα.

Το πρωί, πριν την έναρξη των απολογιών, από τον ανακριτή Διαφθοράς Κ. Σαργιώτη εξετάστηκε με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία που λάμβανε χώρα προκειμένου να πωληθούν ακίνητα, επισημαίνοντας κι αυτός με τη σειρά του το γνωμοδοτικό ρόλο του επίμαχου συμβουλίου.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά στην “μη επωφελή αξιοποίηση” 28 ακινήτων, πέντε κτιρίων των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτιρίων ΔΟY και πέντε κτιρίων της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είναι τρεις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί εμπειρογνώμονες οι οποίοι όφειλαν -κατά την κατηγορία- αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν. Από την ελληνικής Δικαιοσύνη εκτιμάται πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ακόμα τρία πρόσωπα, μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, της ίδιας περιόδου, αντιμετωπίζουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου και αναμένεται να απολογηθούν επίσης ενώπιον του ανακριτή. Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι τρεις κατηγορούμενοι μέλη της Διοίκησης, σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα