Ελεύθεροι οι εργαζόμενοι του σωματείου στα Πετρέλαια Καβάλας που είχαν κατηγορηθεί για επεισόδια

Ελεύθεροι οι εργαζόμενοι του σωματείου στα Πετρέλαια Καβάλας που είχαν κατηγορηθεί για επεισόδια
YouTube

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργαζόμενοι και μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, που κατηγορούνταν για τα χθεσινά επεισόδια στις χερσαίες εγκαταστάσεις του Πρίνου.

Ελεύθεροι αφέθηκαν, με εντολή του εισαγγελέα, οι συνολικά 17 συλληφθέντες εργαζόμενοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, που κατηγορούνταν για τα χθεσινά επεισόδια στις χερσαίες εγκαταστάσεις του Πρίνου στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, κατά την κατάληψη των εργαζομένων.

Ο εισαγγελέας παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.

Παρέμβαση των ΜΑΤ

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη και, μετά από έκκληση της εταιρείας Energean, παρενέβη η αστυνομία με διμοιρίες των ΜΑΤ, όπου και δημιουργήθηκε ένταση.

Οι εργαζόμενοι ανέβηκαν πάνω σε πύργο 50 μέτρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης, μετά την αστυνομική εισβολή που έγινε τα ξημερώματα, προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με το kavalanews, οι δεκάδες εργαζόμενοι –έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις– πείστηκαν να κατέβουν από τον πύργο, υπό τον όρο ότι η ανακριτική διαδικασία θα λάβει χώρα εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του Δ.Σ.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης (Ν.Δ.) και Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Καταγγελία της ΓΣΕΕ

Την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ που θυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων και στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

Ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ

«Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας (CAVALA OIL) με επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, από τα ξημερώματα και προσαγωγές εργαζομένων που αγωνίζονται. Έτσι προχωράει η «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρίας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας», που διακηρύττει η εργοδότρια εταιρεία ENERGEAN και διατυμπανίζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.

Ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών σημαίνει συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν επιχειρηματικό παράδεισο για τους ομίλους στις πλάτες των εργαζόμενων με κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή μας. Οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα πακέτα, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τροποποιήσεις συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν τώρα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και παλεύουν ενάντιά τους.

Όλα αυτά που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στους αντεργατικούς νόμους και στο τερατούργημα Χατζηδάκη, που λύνει τα χέρια εργοδοσίας και κράτους στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, για να «κόβεται όποιο κεφάλι σηκώνεται»! Η σημερινή επιχείρηση καταστολής γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντη, δεδομένου ότι έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια των εργαζόμενων με τη ρίψη φωτοβολίδας κρότου – λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το χώρο. Απαιτούμε να μην προχωρήσει το σχέδιο της εταιρείας για τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα