Ελληνικό #metoo: Τι περιμένει η Δικαιοσύνη από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Ελληνικό #metoo: Τι περιμένει η Δικαιοσύνη από τον Σπύρο Μπιμπίλα
Ο Σπύρος Μπιμπίλας Eurokinissi

Η κλήτευση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρου Μπιμπίλα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για να καταθέσει, σηματοδοτεί την έναρξη της έρευνας για το ελληνικό Metoo. Οι δύο άξονες στις οποίες θα κινηθεί η έρευνα και ποια θα είναι η συνδρομή του ΣΕΗ.

Έτοιμη να ερευνήσει καταγγελίες που έχουν δει το “φως” της δημοσιότητας στο πλαίσιο του ελληνικού Metoo, αρχής γενομένης με τις δύο μηνύσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, είναι πλέον η Δικαιοσύνη. Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα, αφού οι εισαγγελικές αρχές σύντομα θα έχουν στα χέρια τους και άλλα στοιχεία.

Όπως όλα δείχνουν, η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με σεξουαλική βία, βασιζόμενη πάνω σε δύο άξονες. Από τη μία πλευρά, έχοντας ήδη στη διάθεση της δύο μηνύσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, θα ξεκινήσει τη διερεύνησή τους, προσδοκώντας να εντοπιστούν -αν υπάρχουν- και άλλα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, που έχουν στοχοποιήσει τους πρωταγωνιστές των δύο δικογραφιών που ήδη έχουν σχηματιστεί.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει στη διάθεση της όσο το δυνατόν περισσότερες καταγγελίες ηθοποιών, ξεκινώντας από τα πιο ειδεχθή αδικήματα, και με βασικό παράγοντα να πρόκειται για υποθέσεις που δεν κινδυνεύουν με παραγραφή. Με τη συνδρομή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αναμένεται να εντοπιστούν ποινικά αξιοποιήσιμες καταγγελίες, που απέχουν από το να παραγραφούν και να τεθούν στο αρχείο, με πρωταγωνιστές γνωστούς στο ευρύ κοινό ηθοποιούς, οι οποίοι κατονομάζονται ως δράστες κακοποίησης, σεξουαλικής και μη. Να σημειωθεί ότι οι ηθοποιοί σε υπομνήματα τους στο ΣΕΗ, αναφέρονται σε σεξουαλικά αδικήματα, από προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σεξουαλική παρενόχληση μέχρι και απόπειρα βιασμού.

Αυτά τα δύο σημεία είναι άλλωστε και ο λόγος που η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να κλητεύσει το Σπύρο Μπιμπίλα, λόγω της ιδιότητας του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία φαίνεται πως θα αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξει η “βεντάλια” των υπό διερεύνηση περιπτώσεων.

Με οδηγό το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, που μαζί με τον Πασχάλη Τσαρούχα -πρόεδρο του Πειθαρχικού του Σωματείου- έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εκατοντάδες καταγγελίες, θα περάσει το εισαγγελικό κατώφλι της ερχόμενη Δευτέρα (22/2). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Κ. Σπυρόπουλος, που χειρίζεται την έρευνα, στοχεύει να λάβει όλα τα απαραίτητα εργαλεία από το αρμόδιο Σωματείο προκειμένου να ελέγξει όσο γίνεται καλύτερα και ενδελεχέστερα, τις καταγγελίες καλλιτεχνών στο πλαίσιο του ελληνικού Metoo.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας πρόκειται να έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας, καθώς θα κληθεί αρχικά να ξεχωρίσει και να καταθέσει στη Δικαιοσύνη τις καταγγελίες -εφόσον υπάρχουν- σε βάρος των δύο προσώπων, που ήδη έχουν κατονομαστεί στις εισαγγελικές αρχές.

Το πρώτο πρόσωπο ενδιαφέροντος είναι ένας ηθοποιός ηλικίας σήμερα 36 ετών, ο οποίος κατηγορείται από συνσπουδαστή του στο Εθνικό Θέατρο ότι το 2006 τον βίασε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Η δεύτερη δικογραφία για την οποία θα πρέπει να βρεθούν περαιτέρω καταγγελίες, είναι αυτή με κεντρικό πρόσωπο γνωστό σκηνοθέτη – ηθοποιό, τον οποίο έχει καταγγέλλει ο Βασίλης Κ. και μέσα από την πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελεωνόρα Μελέτη. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση η εύρεση νέων υποθέσεων είναι καίριας σημασίας σχετικά με το αν θα δοθεί τέλος ή όχι στην εμπλοκή του συγκεκριμένου ατόμου σε ποινικά κολάσιμες ενέργειες, καθώς στη μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβληθεί στην εισαγγελία Αθηνών καταγράφονται ποινικά αδικήματα που φέρονται να έχουν τελεστεί το 1995 και κατ’ επέκταση έχει περάσει το όριο των 15 ετών για την παραγραφή τους.

Ουσιαστικά, φαίνεται πως στη δεύτερη υπόθεση, οι αρχές θα επιδιώξουν να ακολουθήσουν το δρόμο της υπόθεσης της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία παρά το γεγονός ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα υπόκειντο σε παραγραφή, με την κατάθεση της οδήγησε στη διερεύνηση μίας δεύτερη υπόθεσης, εκείνης της 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα