Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν την πιθανότητα κίνδυνου ίση με αυτή… χτυπήματος από κεραυνό

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν την πιθανότητα κίνδυνου ίση με αυτή… χτυπήματος από κεραυνό
Shutterstock

Αμερικανοί ειδικοί λένε ότι, ακόμη και αν οι θρομβώσεις συνδέονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός όταν σταθμίζεται απέναντι στην προστασία από τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις από την COVID-19.

Η Χένα Ραμτσαντανί βγήκε χθες, Τρίτη, το πρωί από το εμβολιαστικό κέντρο της Ουάσινγκτον ενθουσιασμένη που μια ημέρα νωρίτερα είχε αποφασίσει τελικά να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της Pfizer αντί με της Johnson & Johnson, που ήταν η αρχική της επιλογή.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας είχαν προτείνει την αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson τουλάχιστον για μερικές ημέρες μετά την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί έξι με 13 ημέρες νωρίτερα.

Σύριγγες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson AP Photo/Damian Dovarganes
 

“Αρχικά ήθελα εκείνο (της Johnson & Johnson) γιατί ήταν ‘μιά κι έξω΄και φοβάμαι υπερβολικά τις ενέσεις. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα το έκανα τώρα”, λέει η 26χρονη.

Λίγο πιο κάτω, ένας 69χρονος υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας, ο Κένεθ Ρόμπινσον, καθοδηγούσε κάποιους πολίτες στο συνεδριακό κέντρο για τα ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Ο ίδιος εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της J&J τον περασμένο μήνα και δεν έδειξε ανησυχία όταν πληροφορήθηκε ότι ανεστάλη η χορήγησή του εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια του εμβολίου. Νιώθει περίφημα και αισθάνεται ευγνώμων για την ανοσία που απέκτησε. “Τώρα είναι πολύ αργά!”, λέει χαμογελαστά.

Έπειτα από την ξαφνική απόφαση των υγειονομικών αρχών, που ανάγκασε κάποια εμβολιαστικά κέντρα στις ΗΠΑ να ακυρώσουν τα ραντεβού των πολιτών ή να επιλέξουν την χορήγηση άλλων εμβολίων κατά της COVID-19, οι αντιδράσεις των Αμερικανών ποικίλλουν: από απογοήτευση, επειδή χάνουν την πρόσβαση στην επιλογή ενός μονοδοσικού εμβολίου, μέχρι φόβο ότι μπορεί να εμφανίσουν την σπάνια θρόμβωση.

“Ειλικρινά, ακόμη και σήμερα θα το έκανα”, λέει ο 40χρονος Κόουλ Πάρσονς, ένα στέλεχος ξενοδοχειακής επιχείρησης ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστεί με της Johnson & Johnson χθες στην Νέα Ορλεάνη, προτού το εμβολιαστικό κέντρο αιφνιδιαστικά ξεκινήσει να χορηγεί, αντί το μονοδοσικό εμβόλιο, εκείνα της Moderna και της Pfizer.

Μόλις έξι άνθρωποι από τους περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανούς που εμβολιάστηκαν με της J&J εμφάνισαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο.

“Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μου επιτεθεί ένας αλιγάτορας μέσα στον βάλτο ή να με χτυπήσει κεραυνός από το να εμφανίσω παρενέργεια από το εμβόλιο”, λέει ο Πάρσονς.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), οι πιθανότητες να κεραυνοβοληθεί κάποιος μέσα σε ένα χρόνο είναι περίπου μια στις 500.000.

Ειδικοί των εμβολίων λένε ότι, ακόμη και αν οι θρομβώσεις συνδέονται με το εμβόλιο της J&J, ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός όταν σταθμίζεται απέναντι στην προστασία από τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις από την COVID-19.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ανακοίνωσε ότι η αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου θα του δώσει τον χρόνο να ενημερώσει τους γιατρούς σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης με τις θρομβώσεις.

Ο 39χρονος Τάκα Κατακαγιάμα, ένας συντονιστής παραγωγής, επρόκειτο να εμβολιαστεί χθες με της J&J στο Javits Center της Νέας Υόρκης, αλλά κατέληξε να εμβολιαστεί με της Pfizer.

Ο Κατακαγιάμα ήθελε να εμβολιαστεί με της J&J αντί με ένα εμβόλιο δύο δόσεων επειδή, όπως λέει, “Ήθελα να ξεμπερδεύω”.

Αντίθετα, ανησυχεί για την σύζυγό του, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εμβολιαστεί με της J&J.

“Ελπίζω μόνο να μην της συμβεί κάτι κακό”, λέει.

Σύμφωνα με τα CDC, η απόφαση για την αναστολή της χορήγησης του J&J έγινε “από υπερβάλλουσα προσοχή”.

Η 34χρονη Λίντσεϊ Γουέλερ, ηθοποιός και μοντέλο, περιγράφει ότι χόρευε περιμένοντας την σειρά της για να εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα στο Χάγκερσταουν του Μέριλαντ διασκεδάζοντας έτσι τους υπαλλήλους του εμβολιαστικού κέντρου.

Η χθεσινή είδηση δεν μείωσε μάλιστα τον ενθουσιασμό της.

“Στην πραγματικότητα νιώθω καλά με αυτό. Ελπίζω να μην αποτρέψει τους ανθρώπους από τον εμβολιασμό”, λέει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version