Ένα ‘βρώμικο’ οδοιπορικό στην Αθήνα

Ένα ‘βρώμικο’ οδοιπορικό στην Αθήνα

Οι εργαζόμενοι ζητούν λύση για τις δουλειές τους, οι πολίτες ζουν ανάμεσα σε λόφους από σκουπίδια εν μέσω καύσωνα και η κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες

Αποπνικτική είναι η κατάσταση στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά από τους λόφους των σκουπιδιών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων, βρίσκονται σε κινητοποίηση, καθώς διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ πάνω από 6 χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο με τις συμβάσεις τους να λήγουν.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία έχει αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα,  ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις, για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, τους εργαζόμενους στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ. και όσους απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούν, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων,  κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες, καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. «Όλοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα με τους συμβασιούχους των δήμων οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, θαβόταν εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις κάτω από το χαλί και πλέον έχει φτάσει στα όριά του. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να λύσει τον γόρδιο δεσμό, με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια.

Όσο καθυστερεί όμως να βρεθεί η οριστική λύση, τα σκουπίδια σωρεύονται στους κάδους, μετατρέποντας τους δρόμους σε χωματερές. Κι αν η κατάσταση από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι και το Θησείο δεν είναι ακραία, καθώς ορισμένοι από τους κάδους μαζεύονται, στην πλατεία Ομονοίας συναντά κανείς λόφους σκουπιδιών δίπλα στην είσοδο του μετρό, αλλά και λίγο πιο δίπλα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

 

 

Εξαιρετικά δύσκολη, είναι η κατάσταση και στου Γκύζη, όπου ανάμεσα στα στενά, είναι σχεδόν αδύνατο να περπατήσει κανείς, τόσο από τα βουνά που έχουν δημιουργηθεί  γύρω από τους κάδους, όσο και από την δυσωδία που αναδύεται. «Δεν μπορούμε να περάσουμε, αλλά δεν μπορούμε και να ανοίξουμε τα παράθυρά μας εδώ από πάνω. Βρωμάει ο τόπος, η κατάσταση είναι απίστευτη» λέει στο News 24/7 η κ. Στέλλα, κάτοικος της περιοχής.

 

Ανεβαίνοντας στους Αμπελόκηπους, οι λόφοι των απορριμμάτων είναι παρόντες, μπροστά από σπίτια και καταστήματα, με τα αυτοκίνητα να περνούν πολλές φορές πατώντας μερικές πάνω από τις σακούλες που πέφτουν στη μέση του δρόμου.

 

Τελείως διαφορετική η εικόνα στον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, καθώς εκεί τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους και μάζεψαν τους κάδους, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

 

Κατηφορίζοντας στου Ζωγράφου, η κατάσταση είναι ξανά η ίδια. Τα σκουπίδια έχουν πιάσει ολόκληρες γωνίες, με τρεις και τέσσερις κάδους στη σειρά να έχουν ξεχειλίσει και γύρω τους να έχει δημιουργηθεί μια μίνι χωματερή.

 

Όπως και στο Παγκράτι. Στην οδό Φιλολάου, περαστικοί και καταστηματάρχες, κινούνται γύρω από τις χιλιάδες σακούλες που έχουν πλημμυρίσει τον δρόμο, ενώ και πιο κάτω, στην οδό Υμηττού, η κατάσταση είναι ανάλογη. «Να λυθεί το θέμα άμεσα. Μόνο αυτό. Δεν γίνεται άλλο έτσι» δηλώνει στο News 24/7 ένας από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με ρούχα.

 

Μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δεκάδες μεγάλες μαύρες σακούλες έχουν δημιουργήσει μια μίνι χωματερή, την οποία κοιτούν με απορία οδηγοί, περαστικοί και τουρίστες.

Στη Νέα Σμύρνη, η εικόνα είναι διπλή. Ασφυκτικά γεμάτοι κάδοι και γωνίες γεμάτες σκουπίδια σε ορισμένα σημεία, άδειοι κάδοι σε άλλες περιοχές όπως το κολυμβητήριο. «Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων. Βγαίνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας και  μαζεύει ορισμένους κάδους μπροστά από ευπαθή σημεία, όπως το κολυμβητήριο, εκκλησίες, κρεοπωλεία κλπ. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και το γκαράζ με τα απορριμματοφόρα τελεί υπό κατάληψη» δηλώνει στο News 24/7 o αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κρικρής.

 

Στο Παλαιό Φάληρο, προκαλεί εντύπωση η εικόνα των άδειων κάδων, με τον δήμο να μην θέλει να κάνει κανένα σχόλιο, σε ερώτηση του News 24/7, αλλά όπως είναι προφανές η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται κανονικά.

 

 

Κάτι που δεν ισχύει για τον Πειραιά, όπου οι λόφοι σκουπιδιών είναι παρόντες σε κάθε γωνία, κάνοντας την ατμόσφαιρα ασφυκτική.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρέπει άμεσα να ληφθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση στο θέμα των συμβασιούχων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο, προκειμένου η κατάσταση, που φτάνει στο μη περαιτέρω, να αποσυμφορηθεί άμεσα. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική  ρύθμιση η οποία θα προβλέπει διενέργεια διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων και πλέον αναμένεται να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός συναντάται το μεσημέρι του Σαββάτου με την ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα