Ένταση μεταξύ σωματείων και επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Παρέμβαση εισαγγελέα

Ένταση μεταξύ σωματείων και επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Παρέμβαση εισαγγελέα
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Ναυτεργάτες μπλοκάρουν τον απόπλου των πλοίων από τον Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές δεδουλευμένων τους τελευταίους 6-7 μήνες.(EUROKIISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ταλαιπωρία και ένταση για δεκάδες επιβάτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά. Ναυτεργατικά σωματεία δεν επέτρεψαν την επιβίβαση επιβατών σε δύο πλοία λόγω οφειλών. Ξεκίνησαν μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά. Νέα σύσκεψη

Ταλαιπωρία και ένταση για δεκάδες επιβάτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκπρόσωποι όλων των ναυτεργατικών σωματείων προχώρησαν σε συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα, μη επιτρέποντας σε δύο περιπτώσεις την αναχώρηση των πλοίων. Το απόγευμα μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, τους προειδοποίησε ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.

 «Η πολιτική επιστράτευση δεν έχει καμία σχέση με τις οφειλές δεδουλευμένων. Αν θέλετε μπορείτε να μας συλλάβετε» απάντησαν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων με δηλώσεις τους, προειδοποίησαν ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.

Τόνισαν επίσης, ότι δεν θα επιτραπεί η επιβίβαση επιβατών σε πλοία εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο του 2013.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ζήτησαν η εξόφληση των χρημάτων να γίνει στο τέλος Ιουλίου, κάτι όμως που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ΠΝΟ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα.

Ωστόσο, μετά από εντολή του πρωθυπουργού στον αρμόδιο υπουργό ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, να γίνει ότι είναι δυνατόν για να φύγουν τα πλοία από τον Πειραιά, λύθηκε το ζήτημα και εκτελούνται πλέον κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων που ήταν μπλοκαρισμένα από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Ένταση το μεσημέρι έξω από το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Το μεσημέρι επικράτησε ένταση έξω από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», καθώς εκνευρισμένοι επιβάτες συνεπλάκησαν με μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων, όταν ΙΧ αυτοκίνητο επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των ναυτεργατών. Με παρέμβαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά και ανδρών του Λιμενικού Σώματος δεν υπήρξε συνέχεια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου αν δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα έως και τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ ζήτησαν και έγγραφη διαβεβαίωση για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού έως το τέλος του Ιουνίου. Υποστήριξαν ότι η εταιρεία οφείλει χρήματα από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Εκπρόσωπος της εταιρίας LANE ανέφερε ότι έχει δοθεί έναντι ένας μισθός στα πληρώματα και ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σε δύο δόσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εφόσον το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξοφλήσει τα οφειλούμενα μισθώματα από τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας.

Ανάλογη κατάσταση αλλά με μικρότερα ένταση, επικράτησε και στο πλοίο «Αγιος Γεώργιος». Σε εκατοντάδες επιβάτες, δεκάδες οχήματα και φορτηγά, δεν επετράπη η αποβίβαση από εκπροσώπους ναυτεργατικών σωματείων.

Πολλοί επιβάτες και τουρίστες, μάλιστα, παρά τον εκνευρισμό και την ταλαιπωρία τους, αναγνώριζαν το δίκαιο δικαίωμα των εργαζομένων να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας επί του πλοίου.

Το απόγευμα υπήρξε καθυστέρηση στην επιβίβαση επιβατών και οχημάτων στο πλοίο «Μυτιλήνη» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία δεν επέτρεπαν την επιβίβαση λόγω οφειλών. Ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας και εκπροσώπων των σωματείων της ΠΝΟ τελικά συμφωνήθηκε η καταβολή των οφειλών να γίνει έως τις 20 Ιουνίου.

Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος ήταν έντονη σήμερα σε όλο το λιμάνι, διευκολύνοντας επιβάτες και οδηγούς σε κάθε σημείο.

Τα πληρώματα φοβούνται την καταγγελία για να μην απολυθούν

Πρόσωπα βουβά, μελαγχολικά και προβληματισμένα αντίκρισαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων κατά τις επισκέψεις στα πληρώματα των πλοίων που όφειλαν δεδουλευμένα.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς δεν ήθελαν να αναφερθεί ακόμα και το όνομά τους, αλλά ούτε και να γραφτεί στην κατάσταση που ζητήθηκε.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων υποστήριξαν ότι υπάρχει διάχυτος ο φόβος για την απόλυση, σε μια περίοδο που η ανεργία των ναυτικών είναι στα ύψη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Σάββας Τσιμπόγλου, σε ομιλία του προς τα πληρώματα, προειδοποίησε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος και ότι τα σωματεία εάν αντιληφθούν εκδικητική απόλυση από κάποια πλοιοκτήτρια εταιρεία, θα προχωρήσουν σε ανάλογη κινητοποίηση στο πλοίο της.

«Ήρθαμε εδώ να σας στηρίξουμε και θα το κάνουμε» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Βλάχος.

Ναυτικοί υποστήριξαν ότι οι εταιρείες πολλές φορές τους καταβάλλουν ακάλυπτες εξάμηνες επιταγές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετατίθεται και να διογκώνεται στο μέλλον.

Συνάντηση την Πέμπτη στην ΠΝΟ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα

Την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα.

Σημειώνεται ότι από το 2010 δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής και από το 2011 για τις γραμμές του Αιγαίου.

Τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχουν ζητήσει μείωση 10% των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα