Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 3 Ιουλίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 3 Ιουλίου
Αμοργός EUROKINISSI

Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Ανατόλιος, Ζουμπουλία, Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη, Ιάνθη.

Άγιος Ανατόλιος

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (449-458), η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Ανατόλιος και η Ανατολία.

Σύμφωνα με το SanSimera.gr, ο Ανατόλιος ήταν ιερέας και αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στην Κωνσταντινούπολη, και ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης το 449. Προτάθηκε από τον μονοφυσίτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκουρο Α’, ο οποίος ήλπιζε ότι θα τον έχει υποχείριό του. Όμως, δεν κατόρθωσε να πετύχει τα σχέδιά του, διότι ο Ανατόλιος ήταν αυτός που υπέγραψε την καθαίρεση του Διόσκουρου στη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνήλθε το 451 στη Χαλκηδόνα για να καταδικάσει την αίρεση του Ευτυχούς.

Ο Ανατόλιος ενέταξε στα δίπτυχα το όνομα του Φλαβιανού, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκουρος κατά τη Σύνοδο της Έφεσου το 449. Επιπλέον, έστειλε επιστολές προς όλους τους επισκόπους να αναθεματίσουν τους αιρετικούς.

Ο Ανατόλιος αφού ποίμανε σωστά και με τον καλύτερο τρόπο την Εκκλησία, θανατώθηκε άδικα από τούς αιρετικούς το 458. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή πέθανε ειρηνικά τον ίδιο χρόνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα